Soba u haosu

Naši redovni čitaoci znaju da nam je mama u Višegradskoj jer je imala problem sa prevremenim kontrakcijama i Andrej i ja smo prvi put sami na duže vreme. Hteo sam da ovaj tekst napišem prvenstveno tatama koji se nađu u istoj situaciji ali i da im skrenem pažnju da ne mora klincima da se bave tek kad mame nisu u mogućnosti. Pa da počnemo redom.

Pravljenje opšteg haosa od sobe

Deca obožavaju haos i nema veće sreće u detetovim očima od one kad se sve igračke prospu na pod. Naša mama ne voli haos (kao verovatno i sve mame) i retko imamo priliku da sve prevrnemo kad je ona tu, zato je ovo bio pravi trenutak da iskoristimo i napravimo opštu pometnju u sobi.

Soba u haosu

Jako je važno da se pre pravljenja haosa dogovorite da ćete sve to posle na kraju vratiti na mesto i da je to uslov za igru. Pošto smo se dobro zabavili, sve igračke smo zajedno vratili na mesto i spremili sobu tako da nikad ne bi rekao da je pre samo 10 minuta sve izgledalo kao da je uragan prošao

Igra spremanja kuće

Spremanje kuće je složićete se verovatno najdosadniji posao na svetu, još ako ste sami u kući sa klincem ili više njih, može izgledati i kao nemoguća misija. Rešenje za to je da se napravi jednostavna igra u kojoj će učestvovati i vaši klinci, znam da može biti pogubno po osetljive predmete u kući, ali uz dobro objašnjenje i kontrolu može doneti puno zabave ali i puno koristi. Andrej me je iznenadio koliko dugo ga je držala volja za spremanjem, uspeli smo zajedno celu kuću da spremimo za šta nam je bilo potrebno skoro 2 sata.

Spremanje kuce

Tajni sastojak je glupiranje i pretvaranje svakog izazova u igru.

Odlazak u prirodu

Izađite zajedno napolje, nema lepše aktivnosti od one koja se dešava u prirodi. Igrajte vaš omiljen sport, vozite bicikl, šetajte šumom, istražujte nove životinje. Siguran sam da tate mogu dati najobičnijem izlasku napolje jednu potpuno novu dimenziju. Andrej obožava da posmatra bubice i da vozi njegov mali bicikl, tako smo pre neki dan celo popodne proveli napolju vozeći bicikl i istražujući životinjski svet.

Gledanje fudbala na TVu

U toku je svetsko prvenstvo ali i da nije uvek se neki fudbal igra, vaše dete sigurno nema priliku često da gleda fudbal kad je mama kod kuće tako da će ovo biti jedno pravo osveženje. Andrej je relativno mali da bi mu fudbal dugo držao pažnju pa smo mi dešavanja sa TVa preneli na sobu.

Dečija lopta

Opet jako je bitno da vi kao otac date lep primer svom detetu i nemojte da se ove aktivnosti otrgnu kontroli i da dete odlučuje šta će se i koliko gledati. Čak i gledanje fudbala na TVu treba da bude igra iz koje vaše dete treba da izvuče pouke, zato nemojte sedeti zavljeni pijući pivo i psujući na protivniči tim. Probajte da klincu ispričate neke dogodovštine koje su se vama dešavale igrajući fudbal ili mu ispričajte neku zanimljivu priču vezanu za ovaj sport.

Uključite dete u svoj život

Deca su po pravilu više vezana za majku i to je donekle normalno, zato iskoristite ovaj period kad mama nije kod kuće da se što više zbližite sa svojim klincem. Pokažite mu gde tata radi, odvedite ga kod svog društva ili svoje društvo pozovite kod vas kući. Pokažite im nešto u čemu ste jako dobri, uključite ih u svoj hobi, budite heroj svom detetu.

Zaključak

Pošto ovaj blog mahom čitaju mame, molio bih vas da ovaj tekst pokažete tatama i da bar jednom nedeljno dozvolite tatama da se bave decom na svoj način. Neće dete postati divljak ako mu se dozvoli da prospe sve igračke pa ih posle spremi, neće se navući na TV ako odgleda nekad neku utakmicu ili slično, nije kraj sveta ako se iz prirode i tata i dete vrate blatnjavi, a vi tate nemojte čekati da mama nije kod kuće da bi se bavili svojim klincem ili klincezom. Zato mame, jednom nedeljno drugarice pod ruku i ostavite tate da prave haos 🙂

Komentari

comments

 • Reply Edina June 28, 2014 at 10:36 am

  Bravo za tatu, samo se držite vas dvojica!!!

 • Reply Jelena June 28, 2014 at 11:21 pm

  Pa ovaj tata je genije! Ja se polomih da sredim sav nered sama dok ga oni (tri decaka!) istovremeno prave, a nije mi palo na pamet da i oni treba da rade sa mnom! E kakva san razmazicu ih bez potrebe, samo zato sto ne znam da se organizujem! Pozdrav za tatu i sve najbolje za mamu!!!

 • Reply Ivan Bildi June 29, 2014 at 8:49 am

  Hvala Edina, držimo se

  Jelena, od kad je poceo da sam uzima igracke, ucio sam ga da ih i vraca. Sada vec ne moram ni da mu kazem, sam sklanja igracke sa kojima vise nece da se igra. Nekad me zove da mu pomognem ali nikad ne radim umesto njega 🙂

  Jedini problem je što sada njih 2-3 u vrtiću spremaju igračke i za ostale 🙂

 • Reply jedna mama June 30, 2014 at 12:56 pm

  Ah san o sreci…moji sinovi sa ocem…to nazalost sa mm nije moguce. On ne ume da kontrolise sina na pravi nacin pa se njihova stnja zavrsava tako sto mama spasava situaciju jer me dete placuci trazi. Igra se pretvori u divljastvo pa dete biva kaznjeno od oca…i sve to jer ne radi ono sto bi tata zeleo. :((((
  Budite jaki…pozdrav za mamu

 • Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *