dugmići

Kada god smišljamo neku igru sa Andrejem, trudimo se da bude koliko toliko edukativna i primećujem da mu takve igre i najviše drže pažnju. S obzirom da boje prepoznaje i da na primer uzima flomastere tačno one koje hoće a ne nasumično, htela sam da se igra sa još nekom igricom u kojoj su uključene boje i da sortira predmete.

Odmah sam se setila dugmića i da su oni idealni da se sortiraju po bojama, pritom su mali pa se tako može vežbati i fina motorika ruke i prstiju. U kući uvek ima nešto što možete da ponovo upotrebite u druge svrhe, tako sam i ja našla kutijicu u kojoj su verovatno stajale neke ukrasne perlice ili slično nešto (imam još jednu). Obojila sam sa flomasterom delove kutijice tako da Andrej može u te segmenete da stavlja dugmiće.

Igricu sam sticajem okolnosti odmah zakomplikovala sa sličnim bojama (roze, ljubičasta, plava i crvena) jer sam imala samo dugmiće tih boja, pa sam razmišljala da li će uopšte uspeti da ih razlikuje. Tata se prvi zagledao da vidi razliku između ljubičaste i plave jer su jako slične kada sam ih obojila 🙂

dugmići

Ovako izgleda materijal koji vam je potreban, a vi možete  uzeti neke kutijice koje imate u boji pa sa njima uparite dugmiće u istoj boji ili možete upotrebiti neki papir u boji pa kažite detetu da na papir određene boje stavi sve dugmiće koje su te boje.

Andrej sa dugmićima

sortiranje dugmića

DugmićiI kako sam i očekivala odmah se obradovao dugmićima i počeo da ih slaže, iz prvog puta je uspeo roze boju.

Dugmići

Andrej sa dugmićima

Boje i dugmićiOčekivano, nastala je zabuna oko ljubičaste i plave ali je shvatio odmah gde treba da stavi plave dugmiće, video je odmah da tu nešto nije kako treba, što se i vidi na njegovom licu na drugoj slici 🙂

Dugmići u bojamaLjubičastu i crvenu je odmah složio bez problema, što opet ne bi trebalo da bude teško jer je razgraničio prethodne dve.

Ovo je još jedna igra koja vas ne košta ništa a naći ćete potreban materijal negde u kući, sigurna sam da imate. Bez obzira da li vaše dete ima i tri godine i verovatno je savladalo boje, ovakvo igranje će biti zabavno. Igre sortiranja i razlikovanja predmeta po njegovim karakteristikama uči vaše dete da su predmeti oko njega različiti i da se mogu sortirati u određene grupe. Ovakva vrsta ranog učenja je jedna od početnih stavki za bolje razumevanje matematike kada porastu, dete uči a da toga nije ni svesno. Odlično zar ne!

p.s. Ne zamerite što smo malo čupavi, igrali smo se odmah posle buđenja i doručka 🙂 Takođe,u videu kako smo se igrali, koji se nalazi ispod Andrej objašnjava kako je juče sa babom i dedom, pratio prababu na trolejbus, on ne može da ćuti 🙂

Evo kako je sve to izgledalo


NAPOMENA: dugmići su jako sitni i lako se mogu progutati zato ako se igrate ove igre sa mališanima nikada ih nemojte ispuštati iz vida.

Komentari

comments

  • Reply Jasmina March 30, 2014 at 8:58 pm

    Odlična ideja!
    Volim ovakve igre, bravo za kreativnost, a posebno bravo za malog Andreja, koji je odlično odgovorio na zadatak!

  • Leave a reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *