Beba u sedistu

Nema sumnje da je za maratonska putovanja sa bebom ili malim detetom potrebno dosta planiranja i organizovanja, ali sve se može postići i uraditi, i da, može biti čak i zabavno i bez stresa. Da biste što lakše putovali i sve učinili vašem detetu manje stresno, potrebno je prvenstveno sebi da odgovorite na neka pitanja i da razmislite o navikama vašeg deteta.

Da li dete voli da se vozi u autu i da provodi vreme u autosedištu? Da li tada često spava? Andrej voli vožnju a pošto je bio još uvek mali kada smo kretali na naše prvo putovanje znala sam da mu neće smetati da krenemo rano ujutru i da se vozimo po danu. To nije remetilo njegov ritam spavanja i ostalih aktivnosti. Ako se vaše dete ipak ne oseća udobno u sedištu, onda bi možda bilo bolje da planirate put noću kada će spavati ceo ili bar neki deo puta.

Iako vam svi sajtovi sa rutom ili navigacija koju imate u autu govori u koje vreme ćete otprilike stići na odredište, kada putujete sa bebom ili malim detetom morate uzeti u obzir nepredviđenje okolnosti. Evo prve koja mi pada na pamet, eksplozija u peleni ili povraćanje. To zahteva kompletno menjanje garderobe bebi, a možda i vaše, čišćenje svega što je došlo u dodir sa sadržajem i odmor od minimum 20 minuta. Stajanja da se protegnete i vi i beba su obavezna i pravite ih češće nego kada putujete bez deteta. U zavisnosti u koje godišnje doba putujete beba mora biti obučena slojevito i imati svu moguću zaštitu kada izađe spolja, van auta.

Priprema auta

Sa bebine strane uvek imajte zaštitu za Sunce u vidu mrežice ili ako je potrebno neka tkanina preko prozora će biti sasvim u redu da Sunce ne smeta i da se stvori prijatna atmosfera u autu. Ako možete obložite auto sedište sa dodatnom tkaninom za slučaj da dođe do prljanja. Žao mi je što nemam sliku kompletno spakovanog auta da vidite do koje granice je iskorišćen svaki milimetar prostora. Ako vam kažem da je pored Andreja stajao dušek a ispod njegovih nogu mini frižider i sanke, onda vam je sve jasno.

Beba u Autu

Iskoristite maksimalno svaku šupljinu oko nogu i oko bebinog sedišta takođe i naslon prednjih sedišta. Na njih možete okačiti one platnene džepiće (slično onome što nekad stoji na vartima kupatila) i tu staviti sve što je potrebno da vam bude pri ruci. Voda, vlažne maramice. neka knjigica ili igračka, duda… Ako možete negde zakačite i jednu od onih manjih visećih igračaka koje vaše dete voli. Samo pazite da igračke budu male i ne smetaju vozaču da neometano vozi. Kao iznenađenje  kupite neke sitne igračkice koje ćete s vremena na vreme vaditi iz torbe jednu po jednu i pružiti dodatnu zabavu mališanu a vama malo odmora od animatora. U zavisnosti od uzrasta i sami ćete snati šta je to što može na neko vreme okupirati pažnju vašeg bebca i šta je to što voli.

Hrana

Kada je hrana i piće u pitanju, hranu odvojite u manje segmente i zasebne kutijice. Ponesite i neku grickalicu koja je omiljena vašem detetu. Opet i od ovoga možete napraviti zabavu, tako što ćete tu istu grickalicu spakovati na zanimljiv način pa kada dođe vreme za nju otpakujte tako da se pravite da ni vi ne znate šta je unutra. Ono što mora stajati na hladnom, za to imajte termose ili mini frižider. Naravno mnogo je lakše ako je beba već krenula da jede čvršću hranu jer za to ne morate uvek zaustavljati vozilo za razliku od isključivo dojene bebe gde ćete morati stati svaki put radi podoja jer nije sigurno da beba bude van sedišta dok se autom kreće.  Za bebe koje se hrane veštačkim mlekom, pripremite u flašicama suvu meru koja je potrebna  i samo prelijte sa vrućom vodom koju držite  u termosu. Imajte dosta ove vode a s vremena na vreme zamolite na stajalištima da vam ugreju novu vodu, naravno onu koju im vi date u posudi koju vi date.

Presvlačenje

Iako bi to sada trebalo da postoji skoro svuda, možda nećete moći da presvučete bebu u wc-u stajališta jer prosto nema gde, zato uvek nosite sa sobom plastični podmetač za presvlačenje koji ćete lako spustiti na sedište auta i tako obaviti menjanje pelene. Pelene takođe odvojite u više manjih segmenata, tako da ne nosite sa sobom celo pakovanje kada dođe vreme presvlačenja. Neko sredstvo za dezifenkciju je obavezno kad god spuštate bebu negde da je presvučete.

Zabava tokom puta

Za one roditelje čija deca vole da gledaju crtaće na mobilnom, uvek imajte spremnu kolekciju omiljenih, isto važi i za muziku. Pripremite pesmice koje ćete zajedno pevati ili se samo radovati ritmu istih. Uz pesmu je sve mnogo zabavnije. Takođe ako beba voli neku muziku pred spavanje, i to obavezno ponesite. Sa malo starijom decom  možete se upustiti u priču šta je to što vide napolju, koji auto ili kamion prolazi pored vas, izmišljajte usputne priče.

Auto sediste

Zaključak

Sve u svemu putovanje sa bebom ili malim detetom iziskuje vaše angažovanje i malo vam ostavlja prostora za opuštanje ali ako se dobro isplanira sve i te kako je moguće i izvodljivo bez da postoje problemi. Mada i najbolji planovi nekad izmaknu kontroli moj savet vam je da se opustite i prosto radite kako trenutak nalaže, stanite kada je potrebno, uradite smireno šta treba,budite fleksibilni.

Ako sam nešto propustila (a verovatno jesam) slobodno u komentarima dodajte i vi nešto što može pomoći u lakšem putovanju sa detetom. Kako vama uspeva da sve spakujete što je potrebno? Pišite slobodno 🙂

 

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *