Anti stres lopta- kretino

Generacije rođene 80-ih sigurno znaju iz svog detinjstva za pojavu zvanu “Kretino” i koliko se to kupovalo i igralo sa tom malom čudnom čupavom loptom koja je mogla da se stiska i oblikuje kako želimo.

Današnja deca nemaju tako nešto a ta igračka koliko god bleskasta bila je u stvari vrlo korisna za motoriku ruku i fokus. Antistres loptu kako se drugačije zove možete napraviti sami i to vrlo jednostavno, jeftino i lako sa samo dva sastojka. Potrebno vam je:

  • Baloni
  • Brašno
  • Plastična flašica

Napuniti balon sa nečim kao što je brašno nije lako ako nemate neko pomagalo u ovom slučaju to je plastična flaša. Flašu prvo napunite sa brašno dovoljno da napunite jedan balon, to je otprilike tri kašike brašna. Količinu određujete odokativno jer sve zavisi od veličine balona. Odmah na startu da spomeneme potrebno je da kupite malo kvalitetnije balone, one deblje, jer tanki kineski će pući odmah. Kada napunite flašicu, naduvajte balon i grlo balona navucite preko grla flašice. Otpustite balon da se prolaz otvori i brašno iz flašice prebacite u balon. Sklonite balon sa flašice i polako istisnite vazduh iz balona. Ako brzo istisnete vazduh brašno će početi da izlazi iz balona zato to uradite polako.

Isecite višak balona koji je ostao i sad imate lopticu punu brašna. Potrebno je da pripremite drugi balon iste boje na kome ćete takođe odseći vrh a zatim preko onog balona sa brašnom staviti taj još jedan. Loptice je već tada spremna za igru ali varijante ukrašavanja su različite. Ako želite dodatno da je ojačate možete staviti još jedan sloj balona i osigurati lepkom rupu tako da brašno nikad ne izađe napolje.

U samom videu smo napravili nindža kornjača lopticu a onaj sloj balona kao maska pravite tako što prvo odsečete vrh balona kao i obično pa preklopite i na svim stranama isečete mali deo tako da kada otvorite balon dobijete rupie. Napravili smo i Ninjago, Lego nindžu kao i jednu za devojčice princezu Šarlotu.

Kao što sam već spomenula na početku loptica je odlična čak i za malu decu kada vežbaju stisak a za malo stariju za fokus. Nas “matore” odlično smiruje i zabavlja.

Da li vam se sviđa ideja i da li ste i vi nekada pravili ovako nešto, kakve ste ideje imali za ukrašavanje? Pišite nam i šaljite nam slike vaših loptica 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *