otisak bebine šake

Kada postanemo roditelji često za našu bebu od dragih osoba dobijemo na poklon set sa čuvanje prvih bebinih otisaka šake ili stopala. Mi sto tako nešto dobili kada se Andrej rodio i naravno iskoristili smo ga veoma brzo dok je još bio beba od par meseci. Za Davida i Lenku smo kao već iskusni roditelji pravili sami smesu i otisnuli njihove šake i stopalca. Verujem da svi mi koji smo roditelji znamo za te ostiske i volimo da ih napravimo ali ako vam je dosadio klasičan način utiskivanja, pripremila sam za vas u ovom tekstu jedan potpuno drugačiji i jedinstven način čuvanja oblika bebine šake.

Oni koji prate naš blog sećaju se kada smo za novogodišnje praznike pravili ukrase za jelku od domaće gline, i koliko je takva vrsta smese idealna za razna oblikovanja. Sada ćemo koristiti smesu koja je isto tako jednostavna a postupak je apsolutno isti samo je razlika u jednom sastojku. Potrebno vam je:

  • 1 šolja sode bikarbone
  • 1/2 šolje gustina
  • 3/4 šolje tople vode

 

Takođe vam je sa ostalu pripremu potrebno:

  • Činija odgovarajućeg oblika
  • Papir za pečenje
  • Akrilna boja

Pomešajte prvo suve sastojke pa dodajte vodu, a onda na blagoj vatri mešajte dok ne počne da izlaze balončići i dok otprilike ne dobije gustinu kao gušći pire krompir. Sklonite i izručite na glatku podlogu i ostavite par minuta da se ohladi. Kada se smesa malo prohladi, mesite je dok ne bude kompaktna kao testo.

otisak bebine šake

Tako pripremljena je spremna za utiskivanje. Razmesite je oklagijom kao što biste i testo debljine oko 1 cm i manje. Sada verovatno pomišljate kako samo još treba da utisnete  bebinu šaku i gotovi ste. Međutim, tu se ne završava sve i ako pažljivo uradite sve do kraja rezultat će biti odličan. Kada ocrtate bebinu šaku, potrebno je da oko samog otiska odstranite svu suvišnu smesu, treba da vam ostane samo taj deo koji je u obliku šake.

otisak bebine šake

U zavisnosti kolika je šaka (nama je Andrej poslužio kao model) potrebna vam je činija koja će kada spustite otisak, napraviti oblik polumeseca, kao kada bi dete držalo nešto u ruci pa je blago savilo ka unutra. Pažljivo podignite otisak zajedno sa papirom za pečenje i spustite ga u činiju. Namestite kako vam odgovara i ostavite da se osuši. Vreme sušenje traje otprilike 24h i manje, kada se osuši gornji sloj potrebno je da okrenete i donji da se osuši. Najbolje je da ostavite napolju ili negde gde je hladno a suvo i jako brzo će se osušiti. Takođe od ostatka gline koje vam je ostala napravite postolje za budući otisak šake, i to uradite po svojoj želji onako kako želite da u budućnosti stoji.

otisak bebine šake

Tako spreman otisak možete bojiti ili ne, zavisi od vaše želje, mi smo naš bojili i to samo jednim delom. Ivice otiska dok je glina još polu vlažna možete rezbariti po svojoj želji, mi smo naš ostavili da izgleda kao da je neko odlomio od kamena šaku, pa nam ivice nisu ravne, niti smo želeli da postignemo perfekciju. Kada se boja na otisku osuši premažite lepkom da dobije sjaj. Zalepite lepkom postolje i gotovi ste.

otisak bebine šake

Ovaj način čuvanja bebinog otiska šake je po meni mnogo interesantniji nego onaj klasičan i mislim da vernije prikazuje samu veličinu. Ako ste dodatno kreativni možete i na bebinom dlanu ucrtati nešto ili ispisati pre nego što se sve osuši. Igrajte se sa tim, pronađite način da otisak bude originalan i jedinstven, što je i draž ove aktivnosti jer ni jedan otisak neće izgledati isto, biće samo vaš i vaše bebe.

P.S. Za ovaj tekst nismo pravili video jer u trenutku pravljenja nismo snimali uopšte ali verujem da smo vam i bez video preneli ideju i način postupak verodostojno 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *