Sigurno ste se igrali kao mali bar neke aktivnosti sa slamčicama, ako ništa drugo izbacivali ste male kuglice papirića kroz njih. Pogotovo što takva igra uvek aktivira takmičarski duh pa bude dodatno zabavno.

Ako nas pratite na Instagramu mogli ste da vidite da se Andrej s vremena na vreme zanima sa jednom knjigom koja se bavi svemirom. Dosta pojmova je savladao kao i to da raketa negde ide u svemir, da mali robot hoda po Marsu istražujući ga i td. Zbog svega toga što smo pričali proizašla je i ova igra koju ćemo opisati u tekstu. Uz pomoć samo slamčice i papira možete napraviti fantastične raketice koje će stvarno i leteti. Evo šta vam je tačno potrebno od materijala:

  • Slamčice
  • Kolaž papir
  • Selotejp
  • Makaze

Koje dužine će biti raketa odredite sami po želji deteta. Isecite kolaž papir koji će predstvaljati telo rakete i urolajte ga sa slamčicom samo pazite da ne bude preuzano, malo opustite papir a zatim sve pričvrstite sa selotejpom. Ovo je lakši deo posla jer znamo da svaka raketa treba da ima vrh e a taj deo je malčice teži. Tek iz par pokušaja uspela sam da vrh uradim kako treba. Da biste napravili fišek od tako malog dela papira, jedan opcija se pokazala kao najbolja. Prvo isecite krug a zatim isecite delić kruga kao da kod torte sečete parče. Ta dva kraja gde je isečeno preklopite i vrtite papir oko prsta dok se ne napravi vrh. Ako je sve veliko u odnosu na raketu možda ćete morati da skratite sve ali svakako prilagodite tako da možete selotejpom da pričvrstite sve na vrh rakete.

Naravno, raketica mora da ima i krilca i to možete uraditi po svojoj želji. Možete dodati dva krila kao kod aviona, možete četiri sa svih strana, kako god želite i vama bude lakše. Mi smo konkretno uradili četiri i takođe pričvrstili sve selotejpom za telo rakete. Potrebno je da sve stavite na slamčicu i dunete, nećete verovati koliko daleko mogu da odu ove rakete.

U videu smo vam prikazali i završnu opciju još jedne rakete koja je jednostavnija varijanta. Pravi se samo telo rakete koje se na jednom kraju zatvori sa selotejpom bez vrha. Na telo se zalepi raketica koju ste isekli i obojili. Ove raketice jesu jednostavnije ali im je doseg duplo manji nego što je slučaj sa prvim.

Za decu školskog uzrasta ova aktivnost može biti interesantna iz više uglova. Osim što sve mogu napraviti sami mogu da naprave i takmičenje sa tabelom pobednika. Takođe svoja znanja iz fizike mogu staviti na test 🙂

Za mlađu decu, poput Andreja, Davida i Lenke čista zabava, jer ko još ne voli da vidi kako nešto leti i kreće se 🙂

Nadamo se da vam se sviđa ideja i da ćete je isprobati, šaljite nam slike vaše dečice i kako su se zabavili 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *