pinjata

Davidu i Lenki je bio treći rođendan početkom avgusta meseca i slavili smo u našem dvorištu. S obzirom  da su sada veliki jedva sam čekala da im napravim pinjatu. Volim pinjate i valjda taj osećaj da su neki poklončići unutra a i radost dece kada sve to dobiju na kraju.

Ne znam da ste upućeni ali ima dve vrste pinjata, one koje se udaraju i one koje se vuku na dnu. Nisam ljubitelj onih koje se udaraju pogotovo kada su manja deca u blizini tako da je izbor pao na ovu koja se vuče. Pravi se jednostavno a izgleda preslatko na kraju i ovo je najednostavnija varijanta gde ne morate da sečete karton i da krojite oblik pinjate. Od materijala vam je potrebno:

 • Kutija
 • Makaze
 • Skalpel
 • Krep papir u raznim bojama
 • Selotejp
 • Lepak
 • Satenske trake
 • Igračke/slatkiši

Pre nego što bilo šta počnete na kutiju isecite dve rupe kroz koju će se kasnije provući traka da biste negde pinjatu vezali na kraju da visi. Pripremite krep papir tako što ćete ga iseći na trake i svaku od tih traka dodatno poprečno iseći tako da napravite rese, Možete odmah da pravite rese pa lepite a možete da zalepite trake pa tek onda da pravite rese. Meni je mnogo leteo papir pa sam se odlučila da zalepim traku krep papira pa da napravim resu. Ređajte boje onako kako želite, naša je skroz šarena a vi možete i jednobojnu ili dve boje, kako god želite. Krep papir ređate od dna na gore jer jedna traka preklapa drugu i tako pravite niz resica.

Kada obložite celu kutiju na dnu je potrebno da napravite otvor i ubacite sve poklončiće koje ste izabrali. Ja sam se odlučila za sitne igračke pre nego za slatkiše pa su se tako u pinjati našli autići, poniji, loptice, pečati, plastični disnosaurusi, stikeri i td. Kada sve to ubacite glavni trik stupa na snagu 🙂 Da bi pinjata funkcionisala potrebno je da na ta vratanca koja ste napravili probušite rupu i provučete samo jednu traku koja je u stvari prava traka koja otvara pinjatu kada se povuče. Sve ostale trakice lepite spolja. Vratanca i trake treba samo malo da zalepite tako da se sve lako otvori a opet da bude dovoljno čvrsto da drži poklončiće unutra.

Klinci su se oduševili pinjatom čim su videli da je kačimo i nije dugo trebalo da se otvori jer su u jednom momentu svi povukli po neku traku i sve se otvorilo odmah. Svako je uzeo po nešto a ostale igračke su poređane na sto pa je svako odabrao još neku igračkicu da ponese kući kao uspomenu.

Pinjata je uspela i deca su se obradovala a i mi roditelji smo se zabavili celom situacijom 🙂 Ovo je baš jednostavno napraviti i odlična ideja ako hoćete da rođendanu ili nekoj proslavi dodate zabavnu aktivnost. Ako se odlučite da i sami napravite slobodno nam pošaljite sliku da vidimo i vaše kreacije 🙂

Komentari

comments

 • Reply Bilja August 16, 2017 at 9:21 pm

  Gde se može naći takva kutija?

  • Reply Ljubica Bildi August 17, 2017 at 10:42 am

   Igrom slučaja sam je imala od jedne porudžbine koja mi je stigla pa sam je sačuvala ali svakako možete koristiti bilo koju kutiju. Ako baš nemate kod sebe u lokalnoj prodavnici će vam dati neku ili možete od cipela, koju god da imate poslužice nije bitan oblik 🙂

  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *