deciji spiner

Svaka generacija ima neku igračku, zanimaciju koja zaludi sve pa tako i naša deca u današnje vreme. Igračka spiner je postala izuzetno popularna za veoma kratko vreme i igraju se godišta od predškolskog uzrasta do potpuno odraslih.

Ako volite da sami pravite (a volite čim pratite ovaj blog 🙂 ) možete uraditi personalizovani spiner za vas ili vaše dete 🙂 Od materijala vam je potrebno:

  • Dekortivna kolaž pena
  • Novčići ili dugmići
  • Slamčica
  • Štapić za roštilj
  • Lepak

Potrebno je da sa šablonom isečete kolaž penu u obliku spinera. Šablon sam našla na netu, ištampala sam ga i isekla da bih mogla da ga precrtam. Uradite dva ista dela i spojite ih lepkom. Sve ovo možete uraditi i kartonom ali nisam našla odgovarajući karton koji se ne savija previše tako da je ovaj kolaž penasti papir odličan a stavljate dva da bi bilo jače i da se ne savija kada se zavrti. Ovaj penasti kolaž papir možete naći u knjižarama ili kod kineza. Sa šablonom odredite rupu u sredini prvo iglom obeležite a zatim je proširite  makazama dovoljno da prođe slamčica.

Slamčicu ubacite u sredinu i isecite tako da samo malo viri sa obe strane, sve pričvrstite lepkom da se ne pomera. Sada dolazi najinteresantniji deo što se tiče spinera. Da bi se spiner vrteo morate da mu dodate težinu na sve njegove krake a to ćete uraditi sa običnim novčićima. Možete da stavite i dugmiće ali slabije će se vrteti.

Štapić od roštila tj. to je štapić za ražnjić je potrebno da isečete na dužinu dovoljno da i on viri sa obe strane vrlo malo. Da bi se vaš spiner vrteo i dobio središnji mehanizam, na jednu stranu štapića pričvrstite nešto na šta može da se osloni prst, u ovom našem slučaju to je bilo dugme. Kada se jedna strana osuši provucite kroz slamčicu a zatim zalepite i drugo dugme sa druge strane.

Vaš spiner je spreman da ga zavrtite i zabavite se. Probajte da napravite spiner i od kartona i dekorišite kako god želite, mogućnosti su ogromne.

Sa spinerom možete da vežbate i razne trikove, vrtenje na jednom prstu, prebacivanje iz jedne ruke u drugu i td.

Dodala bih samo i osvrt na to da je spiner opasna igračka i čitali ste razne slučajeve gde se prst deteta zaglavio u spiner. Moram napomenuti da su svi ti slučajevi bili u situaciji gde se jako malo dete igralo sa spinerom, spiner nije za malu decu. Postavlja se pitanje i čemu služi spiner i koja je njegova prvobitna namena. Za mene je spiner samo igračka i ništa više, kao što je moja generacija imala onaj klik klak sa kojim smo pravili ogromnu buku i realno mogli ozbiljno nekog da povredimo sa tim kuglicama, tako i ovaj spiner treba posmatrati tako, kao igračku.

Verovatno smo  i mi našim roditeljima izgleali čudno kada samo korstili igračke slične namene i ne vidim razlog tolikog straha oko spinera. Ako je u dobrim rukama ni jedna igračka nije opasna kao i obrnuto. Najobičniji plastični ili metaln autić može biti u rukama malog deteta oružje za povredu.

Ako ste napravili spiner po ovom uputstvu, volela bih da vidim kako vaš izgleda, slobodno pišite i šaljite slike vaših spinera, nadam se da vam se naši sviđaju 🙂

 

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *