beba spava sa medom

Spadam u mame koje imaju sreće da im dete od prvog dana bude mirno i dobro. Andrej je lepo spavao od samog starta,nikad ga nismo uspavljivali nego je bio princip spuštanja u krevetac i izlazak iz sobe, a prvu celu prospavanu noć je imao sa dva meseca i tako se nastavilo i posle. Tata koji je tada radio po skoro ceo dan je naizad odahnuo a i ja naravno, nikad bolji osećaj.

Period kada je krenuo da traži pažnju pre nego što zaspi je izgledao tako što je neko držao ruku kod njega i on bi ubrzo zaspao, to je trajalo u početku svega par minuta. Vremenom, a pričam o rasponu od dva-tri meseca, taj period uspavljivanja sa rukom se produžavao i došli smo do toga da i noću za svako buđenje je tražio ruku da se ponovo uspava. Ne mogu vam reći na šta sam ličila posle toliko neprospavanih noći koje sam provela više pored krevetca držeći ga za ruku nego u svom krevetu. Trenutak kada sam shvatila da ne mogu više tako i da evidentno postoji problem je bio taj kada sam provela sat i po vremena pored krevetca pokušavajući da ga uspavam.

Počela sam da kopam i čitam razne tekstove i literaturu kako da ga vratim na staro tj. kako da ga odviknem od ovakvog načina uspavljivanja i došla do knjige uz pomoć koje je moj Andrej u roku od pet dana totalno promenio svoj način spavanja i nastavio kao i pre da se uspavljuje i spava celu noć bez naše pomoći. Pitate se kako je to moguće za tako kratko vreme!? E pa moguće je, kod nas je uspelo i to uz pomoć knjige našeg kliničkog psihologa Nevene Lovrinčević “Naučite dete da spava”, u izdanju Kreativnog centra. U daljem delu teksta ću vam preneti odlomak iz knjige koji se tiče same tehnike i to sve u nadi da pomognem još nekoj mami koja ima isti problem koji sam imala i ja sa Andrejem. Naravno da biste u potpunosti razumeli šta znači biti “loš spavač” preporučujem da ipak pročitate celu knjigu koja se čita u jednom dahu jer ima mnogo drugih saveta koji će vam pomoći u celom procesu i da biste razumeli šta znaci kontrolisano plakanje i da je to velika razlika od onog da pustite dete da plače do iznemoglosti.

Naučite dete da samo zaspi i prospava celu noć

Plan akcije: Kako naučiti dete da zaspi samo i prospava noć

Ovaj plan se bazira na metodi koju je razvio dr Ričard Ferber u svom centru za poremećaje spavanja Dečje bolnice u Bostonu. Vaš mališan neće biti oduševljen planom koji ću ovde opisati i s tim morate računati. Dakle, dete će plakati, ali razlika je u tome što će to plakanje biti podnošljivo, jer će dete od roditelja dobijati dovoljno pažnje koja će smanjiti njegovu uznemirenost. Drugi važan momenat jeste da plačem ipak neće dobiti ono što želi, te će i zbog toga prestati da pače.

Plan je sledeći:

 • Odredite razuman ritam aktivnosti za dete: kada jede i spava. Uvek u isto vreme tokom dana i uveče stavite mališana u njegov krevetić.

 • Sve vrste “pomoći” pri uspavljivanju koje ste do tada pružali detetu (nošenje, flašica, dojenje, stajanje pored kreveta, držanje za ruku…)- potpuno izostavite. Vremenski te aktivnosti odvojite od uspavljivanja, odnosno pomerite ih za najmanje pola sata ranije.

 • Pre odlaska na spavanje provedite prijatno vreme u bliskom druženju sa detetom. Odmah po završetku tih zajednočkih aktivnosti smestite dete u krevet budno, poželite mu laku noć poljupcem i izađite iz sobe.

 • Pošto je iskustvo “ležati sam i budan u svom krevetiću” za vašeg mališana verovatno sasvim nepoznato, gotovo je sigurno da će odmah početi da plače, očekujući da se vratite i pomognete mu da zaspi onako kako je do tada navikao. Vi to, naravno, nećete uraditi već ćete se držati sledećeg rasporeda, odnosno sačekaćete nekoliko minuta pre nego što se vratite u njegovu sobu.

 • Plan počinje trominutnim čekanjem:

 

1. put2. put3. put4. putsvaki sledeći put
1. dan3 minuta5 minuta7 minuta7 minuta9minuta
2. dan5 minuta7 minuta7 minuta9 minuta12minuta
3. dan7 minuta9 minuta12 minuta12 minuta15 minuta
4. dan9 minuta12 minuta15 minuta15 minuta15 minuta
Od 5. dana15 minuta15 minuta15 minuta15 minuta15 minuta

 

 • Gledajte na sat! Ako to ne radite već se rukovodite osećajem, tri minuta vam mogu delovati mnogo duže. Vrata dečije sobe za to vreme mogu biti zatvorena

 • Ako dete plače, po isteku predviđena tri minuta uđite kod deteta. Utešite ga, pomilujte. Možete mu reći nešto kao. “Mama (tata) je tu. Sve je u redu. Spavaj.” Obraćajte mu se mirnim, sigurnim glasom. Budite staloženi. Nikako ga ne uzimajte u naručje i ne pružajte mu pomoć na koju je navilo (flašica, nošenje, stajanje pored krevetića…). Takođe, dete ne treba da zaspi u vašem prisustvu. Cilj vašeg ulaska kod deteta jeste da ga umirite, da mu kažete da je sve u redu i da ste tu za njega, ali da treba da spava u svom krevetiću. Treba da oseti vašu sigurnost, mir, toplinu, blagonaklonost, ali i odlučnost, čak i ako je suviše malo da razume smisao reči. Ni slučajno ga nemojte grditi ili vikati. Morate razumeti da je dete uznemireno jer je suočeno s novom situacijom, te ga nikako ne treba dodatno uznemiriti i otežati stvari. Ako je ustalo u krevetiću, spustite ga, ali ne bezbroj puta.

 • Po isteku oko dva minuta izađite iz sobe, bez obzira na to da li se dete smirilo ili ne. Sada čekajte nešto duže, pet minuta, potom uđite i opet ga nakratko umirite pa izađite. Čekajte sedam minuta dok se opet ne vratite, potom još jednom sedam minuta, pa devet minuta prema prikazanom rasporedu. I tako dok  mališa ne zaspi.

 • Prilikom svakog ulaženja budite staloženi i utešite dete, nemojte pokazati uznemirenost ili ljutnju, ma koliko puta da ulazite.

 • Kada vidi da dok ste kod njega ne dobija ono što želi, mališan može da reaguje besom i ljutitim plačem. Ne ulazite zbog toga u dodatna objašnjenja. Što je plač ljući, kraće se zadržite. Ipak, odlazite kod njega uvek u predviđenim razmacima, da se ne bi osetio napuštenim.

 • Ulazite samo ako dete plače. Ako samo kenjka, negoduje ili mrmlja, sačekajte, možda će se i samo postepeno umiriti.

Ovo je samo mali delić toga šta sve ova knjiga može da vas pouči jer je i meni objasnila mnoge stvari koje sam mislila da znam i da sam savladala kao majka. Ovu metodu primenjujte uvek uz podršku svog partnera jer se morate pripremiti da će biti par neprospavanih noći (što i neće biti problem ako ste do sad bili iscprljeni nespavanjem) i detetovog plača a ako se ne držite zajedno u tome, neće uspeti. Andrej je tokom ovog da tako kažem “treninga”, brzo usavršio da se sam uspava kada legne, međutim budio se  noću i onda smo suprug i ja izlazili iz sobe svaki put kada bi se probudio. Bilo je to izuzetno naporno i bilo je plača ali kada pogledam rezultat, isto bih ponovila bez razmišljanja. Ovo nemojte sprovoditi na bebama mlađim od šest meseci kao ni na deci koja se razbole, dobiju temperaturu ili slično. Takođe ako se pripremate za neku selidbu ili put, odložite plan za posle toga.

Što se tiče bilo kog problema koji imate u toku sprovođenja ove metode, možete slobodno ostaviti komentar ispod teksta a ja ću pokušati da vam pomognem i potražim odgovor za vas u knjizi.

Komentari

comments

 • Reply Jasmina March 26, 2014 at 10:56 pm

  Znam za ovu metodu i moram priznati da mi se ne dopada. Ja sam sve radila suprotno. Puštala sam dete da samo proceni kad mu se spava. Nekada se uspavljivao dojenjem, nekada smo se igrali sve troje na krevetu, pa bi samo zaspao kada se umori. I vrlo brzo je počeo da spava po celu noć, bez buđenja. Sada ima 6 i po meseci i mi već mesecima nemamo nikakvih problema sa spavanjem. A on zna da su mama i tata tu i da nije potrebno da plače da bi nas dozvao. Kada se probudi, zna da se sam igra u krevetiću i na prvi njegov znak mi dolazimo. Nema suza, nema plača. Mislim da se maloj bebi treba izlaziti u susret i na njene potrebe treba odgovarati. Blizina i nežnost su nešto najlepše i ti rituali uspavljivanja tako brzo prođu. Zašto u njima ne uživati?

  • Reply Ljubica Bildi March 27, 2014 at 7:47 am

   Slažem se Jasmina, tako je i Andrej u početku, slušala sam njegov ritam, ali ova metoda i nije za male bebe. Andrej je imao 11 meseci kada smo na njemu probali ovako nešto.

   • Reply Milana September 21, 2015 at 1:22 pm

    Draga Ljubice, procitala sam medju komentarima i da ste napisali da je u redu koristiti dudu? Ja sam svog 10-omesecnog sina najpre odvikla od uspavljivanja dojenjem, i sada se uspavljuje sa dudom, koju takodje trazi svaka 2h nocu. Dakle, stvari se nisu mnogo promenile. Interesuje me da li je u redu probati ovaj metod u vreme uspavljivanja, a nocu mu dati dudu da nastavi da spava?

    Jer muz i ja smo vec u dva navrata probali ovaj metod sa izlaskom iz sobe i nase dete spada u decu koja su zaista spremna da placu satima, bio je unezveren, lupao glavom o krevetic, itd, pa smo odustali. Sad pokusavam da napravim neku prelaznu varijantu…

   • Reply Nadja October 25, 2015 at 6:51 pm

    Postovana ,imam pitanje,naime ,nije mi jasno na koliko se ulazi kada beba ponovompocne da place u toku noci ,nakon prethodno odspavanog perioda.Da li se krece ispocetka sa minutazom ulaska ,npr 3,5,7 (,u slucaju prvog dana tj noci ) ili svako sledece nocno budjenje a koje nije vezano podrazumeva ulazak na 9 min( opet u slucaju prvog dana) Hvala najlepse

    • Reply Ljubica Bildi October 26, 2015 at 3:17 pm

     Za nocno ulazite na 3,5,7 🙂

  • Reply Zoran April 1, 2016 at 4:53 pm

   Pozdrav , ja cu kratko ! 😀
   Imam cerku 6 meseci… ja u ZIVOTU nisam video dete koje toliko odbija da spava! Ona u toku dana ” odspava ” celih 30-60 min, MOZDA dva puta u toku dana i to za to je potrebno tonu suza da bi se uspavala… U toku noci ne zaspi pre 12-01, uz neverovatan vrisak placa cim se postavi u krevet, a krevetac da ne spominjem. Dakle, dete ne moze da gleda koliko joj se spava, ali ona prosto odbija da spava.. Nahranjena, presvucena, pelene , tempreratura, sve sve , ali ona iz dana u dan ODBIJA da spava, uz vrisak… Cim je stavim u ruke da spava, krevetac, ko je vrisak kao da joj vadim oci… To se desava svaki dan… Inace je raspolozena , smeje se, ali kad treba da spava, haos… Trazim misljenje strucnjaka, jer pocinjem da ludim vise

   • Reply Ljubica Bildi April 4, 2016 at 8:28 am

    Pozdrav Zorane,nisam strucanjak ali hajde da probam da pomognem 🙂 Kakva vam je raspored u toku dana?

    • Reply Zoran April 5, 2016 at 11:32 am

     Cao Ljubice 🙂
     Problem je taj sto ne mogu da napravim raspored jer je jako nepredvidiva. AKO zaspi u 23h.. pritom se budi na svakih 30-60 min, ispadne duda, ako ne ustanem da vratim, razbudi se… Ako je jela u 22h recimo, nema pravila – jede oko 02-03 u zavisnosti kad se buni da je gladna 🙂
     Onda zaroka do 6-7, opet jede, i spava kao TOP do 11-12 :/
     Preko dana isto nema pravila, prispava joj se posle ustajanja sat vremena, odspava 20 min , setamo dva puta dnevno, u setnji nekad spava sat-sat i po, nekad nikako, nekad 15min :/
     U 21h je kupamo, i onda vriska ( zubi ) do 23-24h i mucenje vristanje da spava… Uspavamo je na krevetu, i prebacim je u krevetic kad ucrsti… Ne mogu ja to sad napisati, ali je nemoguca…

     • Zoran April 5, 2016 at 11:34 am

      Zaboravih napomenuti, da prilikom SVAKOG uspavljivanja, je vriska, deranje i vrtenje po krevetu kao da je teram.. A ZNAM da joj se spava jer trlja oci, ne vidi koliko su crvene, ali odbija da spava… Jedino gde ne trazi uspavljivanje, to je kolica napolju .. Ako cu provoditi vreme napolju od 21h do 08h ujutru …. :-S

     • Ljubica Bildi April 6, 2016 at 7:33 am

      Zorane vasa devojcica je em sto je takvog karaktera em ste je totalno zbunili sa tim nemanjem ritma. Ritam ne namece dete nego roditelj. Dakle polako krenite da pravite ritam jela i ritam spavanja. Ujutru ne treba da spava toliko, taj period spavanja posle jela u 6-7 produzavajte iz dana u dan sve dok se ne napravi razmak bar od tri sata budnosti. Dakle prvo uspostavljanje ritma pa sve ostalo.

 • Reply Jelena April 25, 2014 at 8:34 pm

  I ja sam nedavno kupila i procitala knjigu-da sam znala za ovaj blog ne bih kupovala. Za sad mi jos nekako zao da probamo to, ima 7 i po meseci, ali ako bude bilo problema probacu, samo ne znam koliko cu imati srca.

  • Reply Ljubica Bildi April 25, 2014 at 9:07 pm

   Razumem šta hoćete da kažete i ja sam to isprobala kada je već bilo nepodnošljivo da funkcionišem danju od nespavanja noću. A srce, mame ga uvek imaju za sve 🙂 Niko drugi ne voli našu decu više od nas mama ali gledajte to sa strane da pomažete vašem detetu da stvori dobre navike koje su mnogo više od toga. Dete se postavljanjem pravila i smernica uci da bude samostalno biće svesno sebe, svesno okoline a ovo je, koliko god zvučalo banalno, jedan od mogućih načina. Naučiti dete da pravilno spava, učite dete i zdravijem životu. Pišite ako jednog dana krenete sa metodom i ako vam zatreba podrška 🙂

   • Reply Jelena February 28, 2016 at 8:03 pm

    Pozdrav drage mame.Imam jednog jako razmazenog decaka,koji puni 6 meseci za 7 dana.Navikao je da spava uz siku ili ljuljanje.Navece ne postoji macin da bi zaspao pre 23-00h.A nocu je haos,budjenje na svakih sat vremena.Ja jedva cekam da nauci sam da spava ali se ne usudjujem jer on me place normalno,nego je to vriska tolika da se plasim da ce grlo da pocijepa.Kakva su vasa iskustva sa placljivcima?

 • Reply jedna mama June 7, 2014 at 2:16 pm

  Super! A kako to primeniti kad imate dve bebe? Spremna sam i da platim strucni savet. Ubija me to sto po cenu celonocnog spavanja spavaju sa nama

  • Reply Ljubica Bildi June 7, 2014 at 3:18 pm

   Pozdrav Marija, kolike su vam bebe? 🙂

   • Reply zana February 13, 2015 at 3:03 pm

    cao.. imam blizance od 8 mjeseci.. djevojcica je pocela da spava po cijelu noc vec od 2 mjeseca, a djecak ne.. gledala sam na to da je ok, ali sad posle 8 mjeseci me stigao umor i nespavanje… gresku sam napravila sto sam po svakom njegovom budjenju davala flasicu. to je bilo na svaka 3 sata. prije 15 dana je dobio stomacni virus i tada sam morala da ga hranim na svakih sat vremena da ne dehidrira. sad mu dajem 2 flasice u toku noci, oko 2h i u 6h ujutro mada se on budi na svakih sat vremena ali izbjegavam da dajem flasicu. da li mogu odmah da krenem sa ovom metodom ili moram da ukuinem i ovaj obrok u 2h?
    unaprijed hvala i veliki pozdrav za vas

    • Reply Ljubica Bildi February 14, 2015 at 8:15 pm

     Bilo bi dobro ds prvo ukinete jedno hranjenje, tj. to u 2 ujutru. Međutim ako počenete sa metodom i pre nego što ukinete moguće je da se ni on sam neće buditi tada ako je pre toga naučen da spava i ne budi se. Nekoj deci se desi da kada roditelji krenu sa metodom da oni sami ukinu sebi mleko u toku noći. Probajte obe varijante. Pozdrav

 • Reply Sanja June 30, 2014 at 1:38 pm

  Sjajna knjiga, veoma korisna i puno predivnih informacija vezanih za san bebe i faze spavanja, ucenje nezavisnosti…

  Mi je tooplo preporucujemo svim poznanicima.

  Prijateljica je ucila jedno dete po toj metodi sa 4 meseca, urodilo je plodom za nedelju dana, drugo dete je ucila sa 6 meseci i sto je brzo prihvatio… Mi smo probali sa 4 meseca i nije urodilo plodom. Sa 8 meseci je fantasticno prihvatio i vec 3. dan spavao bez problema cim ga spustim u krevetic…

  Topla preporuka 🙂

  • Reply Ljubica Bildi July 2, 2014 at 7:16 pm

   Drago mi je da ima još neka mama koja vidi korisnost te knjige 🙂

 • Reply sandra July 17, 2014 at 9:35 pm

  Ja planiram da krenem sa ovom metodom ali nikako da se resim. Beba ima skoro pa 7 meseca i dosta sam neispavana i nervozna.ponekad zna i po 6,7 puta da se budi, nekad trazi cuclu a nekad da sisa. Suprug je kupio ovu knjigu i ubedjuje me da krenemo po njoj sa uspavljivanjem ali ja sve odugovlacim nekako me je strah kako cu da reagujem na njegov plac iz druge sobe .

  • Reply Ljubica Bildi July 18, 2014 at 6:42 am

   Draga Sandra, jednom kada krenete sa ovom metodom nema odustajanja zato vam savetujem da kada ste skroz sigurni da to zelite, tada krenete u sprovođenje. Moj savet vam je da prvo pročitate knjigu detaljno, proučite svaki njen deo i tako sebi pomognete u odluci. Vaš suprug je spreman i odlično je što znate da imate njegovu podršku. Slušati svoje dete kako plače nije lako ni zabavno ali gledajte viši cilj svega toga, gledajte na ovo kao na deo vaspitanja, kao na vašu odluku da dete usvoji zdrave navike. Nadam se da sam vam bar malo pomogla u odluci.

 • Reply sandra July 18, 2014 at 8:41 pm

  Jeste,hvala vam . Javicu vam utiske. 🙂

  • Reply Ljubica Bildi July 19, 2014 at 3:20 pm

   Samo napred 🙂

 • Reply Bojana October 15, 2014 at 6:39 pm

  Drage mame, želim da se zahvalim na odlomku iz knjige! Pošto sam medicinar, čula sam za ovu metodu ” plača pod nadzorom” ali nisam tačno znala na koliko minuta se ulazi u sobu. 😀
  Moja beba ima 6,5 mjeseci i spavanje je postajalo sve veći problem.
  Uspavljivanje je trajalo sve duže i duže a buđenje sve češćei češće!
  Shvatila sam – ovo nije u redu!!! Ni za mene ni za nju- obje smo bile neispavane, da ne pominjem da je počela da spava sa nama i da sam bila sva polomljena zbog toga. Kada je počela da spava sa nama onda je počela i da sisa po više puta noću jer nije mogla da se uspava…Sve u svemu nastao je totalni haos.
  Našla sam ovaj forum i krenula.
  Shvatila sam da MORAM to da uradim ZBOG NJE! Da će njoj biti bolje jer će imati kvalitetniji san i tako mi je plač lakše pao. Prvi dan je plakala 45 min, drugi 10, treći (večeras) 7. Dvije noći je već prespavala u svom krevetiću.
  jednom riječju- ja sam oduševljena!

  • Reply Ljubica Bildi October 16, 2014 at 9:14 am

   Draga Bojana drago mi je da ste uz pomoć ovog teksta uspeli da obezbedite i sebi i vasoj bebi miran san. Naša deca zaslužuju da budu disciplinovana. Zašto kažem to baš tako, zato što samo uz red i pravila možemo imati srećno dete spremno da uz našu pomoć se razvija na pravi način, ovo je samo prvi korak ka tome. Pozdrav 🙂

 • Reply Ana October 22, 2014 at 7:35 pm

  Moze li nesto o

  • Reply Ljubica Bildi October 22, 2014 at 7:58 pm

   Postavite opet komentar 🙂

 • Reply Ana October 23, 2014 at 5:14 pm

  To se dešava kad pokušavam preko telefona da komentarišem… Može li nešto od ovoga da se primeni za dnevno spavanje i kako? Moj sedmomesečni sin jako loše spava preko dana, uspavam ga i kroz 15 minuta se probudi opet ga uspavam kad krenem da ga spuštam on se probudi i tako dok imam živaca…probala sam da ležim pored njega, probala da prekinemo sa spavanjem ali ništa ne vredi. Znao je ranije 3 puta po pola sata da spava preko dana i to mu je dovoljno. Noću stvarno lepo spava ali preko dana katastrofa. Imam i starijeg sina od 5 godina sa njim nisam imala ovakvih problema, pa sam iznenađena, ali svako dete je priča za sebe. Sad smo se tako ustalili da tokom prepodnevne šetnje spava oko 30 min ili manje, kući oko 14h ponekad sastavi 45-60min i predveče opet dok se šetamo oko 30 min. Samo da napomenem da tokom tog “dužeg” sna u toku dana zna da se probudi na 15 min 3-4 puta. Uveče oko 21,30 zaspi, dva puta u toku noći se probudi, podojim ga i vratim u krevetac i on nastavi sa spavanjem. Ne znam možda mu je i to dovoljno jer uveče ne histeriše…ali opet čudno mi je jer mi je sa starijim sinom bilo skroz drugačije, on je preko dana lepo spavao po 2-3 sata. Pa ako nešto od ovoga može da se primeni i za spavanje preko dana, prihvatam svaki savet 🙂

  • Reply Ljubica Bildi October 29, 2014 at 2:05 pm

   Pre svega Ana izvinjavam se što vam tek sad odgovaram ali troje dece mi ponekad ne dozvoljavaju da budem brža 🙂 Ovo se može sprovesti na dnevno spvanje po istom principu ali stvarno neke bebe prosto nemaju potrebu za spavanjem u toku dana toliko veliku. Sedmomesečna beba bi ipak trebala da ima dva spavanja od po dva sata. Imam za vas par pitanja, Kada se ujutru budi i u koliko sati krećete u šetnju i kada ima to prvo dnevno spavanje? Da li ima rutinu u toku dana, da li se aktivnosti dešavaju u relativno istom vremenskom okiru? Kada predveče ima poslednje spavanje? Moram da primetim i da poprilično kasno leže za noćno spavanje, da li ima razloga za to ili možete nekako pomeriti to na ranije? Takođe sedmomesečna beba ne bi trebala da se budi dva puta noću da ručka, da li ste probali da izbacite bar jedan podoj?

   • Reply Ana November 1, 2014 at 2:47 pm

    Nema problema, ja ih imam dvoje mogu misliti kakva je zurka sa troje dece 🙂 Moj sin se ujutru probudi oko 7 – 7.30, zavisi, jer ako stariji bata ide u zabaviste njega budim oko 7 pa i mali se cesto probudi u isto vreme. Vikendom se, retko, uspava do 8. Izlazimo negde posle 9 sati, a on se uspava oko 10, spava tih 30 min. Posle idemo kući, kuvamo ručak, čekamo brata iz zabavišta i onda pokušavam što kasnije da spava nekad to bude 13,30 ili 14,00h.I onda spava 30min ili duze ali to jako retko. Imamo rutinu ali ne pridrzavamo je se u minut. Treće spavanje bude oko 18.00 zavisi koliko je spavao prethodno. Uveče počinjemo sa kupanjem u 20.00h posle toga ga dojim i uspavljujem, nekad on zaspi ranije ali ja ga tako oko pola deset prebacim u krevetac. Inače sa nama u krevetu se uspavljuje i stariji brat pa zajedno gledamo crtace ili čitamo priču pred spavanje,posle i njega prebacimo u njegov krevet.. Znam da ne valja da ga uspavljujem sa dojenjem ali on je aktivan tokom celog dana pa ovako se najlakše umiri. Znam i da bi već odavno trebao da se odvikne noćnog podoja ali moram da se nakanim i da isteram to kao što sam i kod starijeg sina (doduse njega sam sa 9 mes odvikla). Mozda mu stvarno ne trreba toliko sna jer on nije neka nervozna beba, bitno mu je da je neko pored njega i on je miran.
    Poslednjih par dana tokom drugog spavanja je spavao samo 30min a posle nisam mogla da ga uspavam, krenuli nam zubiçi pa je slinav….verovatno je od toga. Eto to je ukratko nasa “rutina”. Hvala sto ste odgovorili i unapred hvala! Pozdrav Ana!

    • Reply Ljubica Bildi November 2, 2014 at 2:48 pm

     Probajte da ispomerate ta spavanja mislim da će vam se ranije uveče uspavati, ovo poslednje u 18h je čini mi se mnogo kasno s obzirom da ide na spavanje u 20h. Vidim da znate šta radite tj.šta je dobro a šta ne tako da ćete verujem vi to sve fino izgurati na kraju 🙂

     • Ana November 5, 2014 at 6:36 pm

      Hvala!! 🙂

   • Reply Bojana December 6, 2015 at 2:04 pm

    Postovana, potrebna mi je pomoc. Imam bebu od 4meseca i do pre par nedelja je spavala po celu noc sa jednim budjenjem da jede i potom je nastavila da spava. Medjutim, preko dana suprug i ja smo je nuskali da spava i relativno brzo zaspi ali to jako kratko traje. Nazebla je, slinavila je oko 3nedelje ali je ipak lepo spavala…dok nije dobila upalu uha i od pre par dana je na antibiotiku i od tad onase nama stalno budi nocu,place…ocajni smo, ne znamo vise sta da radimo, nocima ne spavamo. Da li da pokusamo sa ovom metodom ili ne?

    • Reply Ljubica Bildi December 6, 2015 at 2:11 pm

     Poštovana, vaša beba je mala za ovu metodu ona se primenjuje na bebe starije od šest meseci. Njeno nespavanje je posledica prehlade i upale uha. Dete bolesno a posebno pod antibiotikom ne sme biti izlagano ovoj metodi. Predpostavljam da će se stabilizovati kada ozdravi. Pozdrav

     • Bojana December 8, 2015 at 10:30 am

      Ja sam danas pocela sa metodom jer generalno vise nije izdrzljivo bilo da je stalno nuskamo i ona je evo sada posle pola sata zaspala. U principu ona se mnogo promenila od kad smo mi poceli bas aktivno da je nunamo da zaspi toliko da cim je spustimo ona pocinje da se budi, jer suprug je znao cesto da je ostavi na njegovim grudima da spava. Govorila sam da to nije resenje jer mi mnogo vremena provodimo sa njom jer ona ni na dva min nece sama da bude, stalno mora neko da bude kod nje. Mozda jeste rano sa ovom metodom ali sam morala da pokusam.

 • Reply Emilija Grujić October 31, 2014 at 11:38 pm

  Ljubice,upravo sad razmišljam da kupim ovu knjigu. Sa primenom metode tzv.”poljubi i ostavi” smo krenuli od sinoć, kada sam prvi put i spojila 4 sata sna za šest meseci koliko mi je stara beba. Nadam se da će se trud isplatiti. Srce mi se cepa, evo sad upravo plače, tj više se žali i kmeči ali nemam izbora, došlo do toga da se više uspavljuje nego što spava. Samo se nadam da neće da promukne od upornosti da se buni.

  • Reply Ljubica Bildi November 2, 2014 at 2:32 pm

   Želim vam da istrajete do kraja sa uspešnim završetkom 🙂

   • Reply Emilija Grujić November 9, 2014 at 6:17 am

    Nakon 5. noći je spojila 8 sati sna. Ali kad rešil da plače, plače po sat, sat i po. Večera ceo obrok instant hranu u pola 8. Oko 8 kupanje i sisa, uspava se. Par dana se budila oko 5, pola 6 a onda počela sve ranije, pola 4, 4 noću. Igra se sama i neće da spava pa se jutarnji podoj sa pola 6, 6 pomera na pola 5, 5. Onda ceo raspored unazad…. inače ne dam joj da spava posle 18 h. Jedno veče bili u šetnji i dremnula oko pola 8, sve smo pomerili da sisa u 9 i ona evo probudi se u 1. Sve ispočetka, plače opet već pola sata. A šta sa danom? Ona danju spava u dnevnoj nekoliko puta po pola sata ali se uspavljujemo. Grešim li? Pomoć!!!!!

    • Reply Ljubica Bildi November 12, 2014 at 12:43 pm

     Draga Emlija jedan od načina da vaša beba ujutru spava duže je da ispomerate dnevna spavanja. Bebi od šest meseci pa nadalje je potrebno oko 12 sati spavanja, naravno nemojte ovi brojku uzimati kao rešenu stavku, neke bebe spavaju više neke manje, tako da pokušajte da dnevna spavanje budu duga toliko da beba može kada legne u 8 da prespava celu noć i probudi se u 6 ili 7. To što se nekad beba budi i poremeti ritam se dešava ali samo ako je trenutno ako pređe u trajnu radnju, npr. mesec dana onda morate da reagujete.

 • Reply emma November 1, 2014 at 9:50 am

  Pozdrav svima.Imam bebu koja je stara 6mjeseci i 6 dana. 3 dana nakon poroda beba je dobila zutilo,pa su mi babice i doktori savjetovali da cesto dojim,svaka 2-,3 sata, kako po dani tako i noci. Ali zutilo je trajalo skoro pa dva mjeseca,Ali kad je prestalo,moja beba je trazila stalno nocu i budila se. Nisam je vracala u krevetic vec sam je ostavljala uvjek kraj sebe i spavala je fino(2-3-4)puta sisala u noci ali bi zaspala na siki uvjek. Kad je napunila 5 mjeseci pocela je poslje sisanja biti budna pa smo i kolijevku nabavili iznad mog kreveta tako da bi je ja malo ljuljala kad bi ona zakmecila u noci. Ali ni to nije dugo trajalo,pa je pocela biti budna skoro pa cjelu noc. Ne da place,vec jednostavno kao da je naspavana(po dani je spavala svaka 2sata u toj kolijevci i to je funkcionisalo bolje nego nocu). Kad je tacno napunila6 mjeseci,(iscrpljeni i ja i muz)odlucili smo primjeniti tu metodu “placa”. Prvu noc je vristala da mi sesrce paralo,drugu noc manje ali evo 7 dana kako spava u svo m kreveticu, mogu reci da je prihvatila, ali i dalje se budi po noci 3-4-5 puta, ponekad joj dam dudu a ponekad izvadim i dam siku pa vratim nazad u krevetac. Jel normalno da se budi ta ko cesto ili metoda neuspjeva i da li je bil i rano da je sa 6 mjeseci pustim da tako place i odvojim od sebe? Prvih5 dana nije mi se smijala sad je bolje. Ja sam opterecena tim pitanjem i muci me to,toliko da osjecam tjeskobu i pistajem depresivna. Izvinjavam se ba ovako dugom postu, ali morala sam Vam napisati malo detaljnije. Molim Vas za savjet. Ljep pozdrav

  • Reply Ljubica Bildi November 2, 2014 at 2:39 pm

   Metodu treba da primenjujete i noću na isti način kao i kada ide na spavanje uveče. Vaša beba se budi u toku noći jer nije naučila da sebe uspava i tada i navikla je da joj date da jede. Kažem navikla jer bebi od šest meseci definitivno ne treba hrana noću i ne toliko puta. Polako pokušajte da prvo izbacite dojenje noću i tek onda možete primeniti metodu do kraja i u toku noći. Pozdrav 🙂

 • Reply emma November 3, 2014 at 10:08 am

  Da,zadovoljna sam tim sto je naucila da sama zaspi,mada se nekad probudi nakon 20-30 min po dani kad zaspi ali i to je rijetko. Znati trebam ju pustiti da place u noci kada trazi siku? To ce biti tesko jer onda neutjesno vristi samo sika je umiriti moze. Ali nije svaka noc ista,Not.preksinoc se budila svaka 3 sata i nakon sto jede odma je zaspala ali sinoc se skoro svaki sat budila i kenkala.. to nerazumijem zasto.. Svakako,hvala na odg i Ljep pozdrav 🙂

  • Reply Ljubica Bildi November 3, 2014 at 10:43 am

   Nemojte je puštati da plače, nego prvo pokušajte da izbacite bar jedan ili dva podoja noću. Tek kada izbaci noćne podoje ili joj ostane jedan rani jutarnji, možete početi sa primenom metode uspavljivanja i po noću. Dakle što se tiče stavljanja u krevet na spavanje tada je u redu da se ponašate po satnici metode,međutim noću to nemojte primenjivati jer još uvek dojite bebu. Da biste smanjili dojenje noću tj. odvikli je pokušavajte svaki put da produžite vreme između podoja. Nemojte da reagujete na prve babine zvuke, pokušajte da je smirite, dajte dudu i tako svaki put za pola sata pomerajte vreme podoja. Beba će na kraju sama da izbaci prvo jedan a posle i druge podoje. Tek kada to uspete, možete sa sigurnošću primeniti i noću metodu uspavljivanja a da ste sigurni da beba ne traži nešta drugo. Pitajte i vašeg pedijatra za savet kako da izbacite noćne podoje 🙂

 • Reply Jovana November 3, 2014 at 9:45 pm

  Poceli smo veceras. Zaspala je za pola sata. Zanima me da li i u toku noci treba primenjivati isti metod kada se probudi recimo oko 2h posle ponoci? Bebac ima 7 meseci i ujedno pokusavamo i da joj izbacimo nocni podoj. Hvala na odgovoru.

  • Reply Ljubica Bildi November 4, 2014 at 2:09 pm

   Ako beba ima jedan podoj noću, ponašajte se isto kao i kod uspavljivanja. Ako ih ima više, prvo se rešite noćnih podoja pa tek onda primenite metodu i noću. Ako je beba sa vama u sobi, noću vam može pomoći da izađete iz sobe dok beba ne zaspi sama. Mi smo kad god se Andrej probudio noću izlazili iz sobe i ponašali se po satnici metode. Jeste naporno da pola noći provedete sedeći u drugoj prostoriji ali vredi i brže deluje nego da ste u sobi.

   • Reply Jovana November 4, 2014 at 4:36 pm

    Imala je jedan podoj do sada. Nocas se jos dva puta budila i uradili smo sve po tabeli. Nije jela do jutra i oba puta se uspavala posle 15 minuta. inace, beba je od rodjenja u posebnoj sobi i nije nam tesko da samo po tabeli ulazimo. naporno jeste slusati je, ali se brze ovako uspavala nego dok smo je ljuljali. u rukama bi joj trebalo i po 45 minuta da zaspi.

    • Reply Ljubica Bildi November 4, 2014 at 4:39 pm

     Bravo, onda vam super ide 🙂

 • Reply Ljubica November 11, 2014 at 7:34 pm

  Za neupucene ovaj metod se zove Ferberov “cry it out” metod, postoji dosta polemika da li on ostavlja ozbiljne psiholoske posledice na bebu (strah od odvajanja,…)
  Takodje postavljaju se pitanja kako taj metod kasnije utice na sposobnost đteta da se odupre stresu, na detetov odnos sa roditeljima, na razvoj licnosti… Iako se tvrdi da zbog razlicitih posledica ovaj metod ne treba primenjivati na bebe mladje od 6 meseci vec samo na starije, istina je da ne postoji nijedna klinicka studija ili istrazivanje koje ide u prilog tome da ovaj metod nece ostaviti posledice na bebu starij od 6 meseci. Mozete vise o tome naci na internetu, u svakom slucaju metod ne treba primenjivati kada beba place zato sto je mokra, gladna, kada je plac izazvan je strahom od separacije (sve bebe ili mala deca prodju tu fazu), nocni strahovi,…
  Po iskustvima nekih roditelja sa interneta ovaj metod funkcionise kod nekih beba a kod drugih jednostavno ne.
  Ja sam ovo izucavala pre nego sto se odlucim da primenim na moju bebu i odustala sam, vi kako zelite samo oprezno!

  • Reply Ljubica Bildi November 12, 2014 at 2:31 pm

   Draga imenjakinjo 🙂 drago mi je da ste prokomentarisali ovaj tekst i to baš sa ovim komentarom, čudilo me je da do sada niko nije spomenuo ovo što ste vi rekli jer sam očekivala da će neko i to pomenuti. U vreme kada sam svog prvog sina stavila pod ovakvu metodu takođe sam mnogo čitala, istraživala, postavljala pitanja i tražila odgovore, uostalom svi tekstovi na ovom blogu su plod moje velike zainteresovanosti za dečiji svet i funkcionisanje njihovog malog a u stvari velikog mozga 🙂 Pošto želim što kvalitetnije da odgovorim na sve nedoumice jer se ovaj tekst ipak tiče jedne delikatne teme i situacije, prvo bih htela da mamama razjasnimo terminologiju. Metoda koju ste spomenuli “cry it out” ili skraćeno CIO je svaka metoda u koju je uključeno puštanje bebe da plače i obrisi ovih metoda datiraju još iz kraja 19 veka početak 20-og veka. Dr Ričard Ferber je postao popularan sa svojom metodom 80’ih godina prošlog veka iz razloga što je klasičnu CIO metodu promenio tako što je u stvari prilagodio i uveo vreme i satnicu po kojoj beba plače, tkz. “progresivno čekanje”. Dakle samo pustiti bebu da plače, izaći iz sobe i nikada se ne vratiti dok beba ne zaspi nije isto što je propagirao Ferber. Danas imamo razne metode, stručnjake, istraživanja i to je dobro jer se nudi mogućnost izbora, ali ono što ne valja je što je danas sve podložno manipulaciji i izvrtanju, otprilike kao i večita polemika oko toga da li treba vakcinisati decu ili ne i da li BSG vakcina izaziva autizam, onda pitanje uvođenja kravljeg mleka i td. To su pitanja koja će uvek deliti roditelje na one koji podržavaju i na one koji ne podržavaju, ista situacija je i sa ovim. Da bi dete osetilo psihološke posledice treba mnogo duže da plače nego što je par večeri i noći na kratko vreme. Slažemo se da beba ne treba da plače kada je mokra ili gladna zato sam i mamama ovde savetovala da ako prvo mogu ukinu noćne podoje pa tek onda krenu sa metodom i tako osiguraju da ne razmišljaju da li se beba budi zato što je gladna. Svaka beba je priča za sebe, ja ih imama troje i svi su različiti, i da, ovo neće pomoći svima. Nadam se da smo ovim pomogli ostalim mamama u dilemi da li ovo žele da primene ili ne ii stvarno ovo nije ni za svakog roditelji ni za svako dete. Srdačan pozdrav 🙂

 • Reply morishka November 21, 2014 at 6:54 am

  Metoda mi je poznata i odlicno je posluzila sa starijim detetom. Sa mladjim nikako da nadjemo pravi momenat da je sprovedemo. Pre toga bih zelela da resim jednu nedoumicu. Ako znate, molim vas da mi odgovorite da li i duda spada u one pomoci za uspavljivanje koje treba izbaciti?
  Hvala

  • Reply Ljubica Bildi November 26, 2014 at 12:25 pm

   Duda u suštini predstavlja nešto od čega se stvara navika koričćenja, tako da ona spada u tu vrstu pomoći za uspavljivanje. Ne znam koliko vam je dete staro ali ako se radi o bebi koja se uspavljuje sa dudom i traži je noću kada je ispusti onda pokušajte da je odviknete od dude u toku noći. Ako se radi o starijem detetu, ono može samo da pronađe dudu u svom krevetu kada je ispusti tako da će faktički samo sebe uspavati onog trenutka kada pronađe u krevecu dudu i stavi je u usta. Dok se u potpunosti ne odviknete od dude, obezbedite vašem dettu noću dudu a kada se odviknete danju, onda je ukidajte i noću.

 • Reply Nina November 25, 2014 at 3:20 am

  Molim Vas da mi nesto pojasnite…kada se pocne sa primenom ove metode da li se ista koristi svaki put kada se dete probudi u toku noci? Na koji nacin se metoda kotisti u toku dana? I da li se prvo koristi nocu pa kad dete to savlada onda danju? Inace beba ima osam I po meseci I mora da sisa svaki put kad se probudi da bi ppet zaspala…I danju posle samo minut dva sisanja u odredjeno vreme zaspi…hvala Vam

  • Reply Ljubica Bildi November 26, 2014 at 1:15 pm

   Iz onoga što ste napisali očigledno je da vaša beba ne sisa zato što je gladno nego zato što joj sisanje služi kao način uspavljivanja, to je jedan od oblika poremećaja spavanja odnosno stvorila je nezdravi način uspavljivanja. Prvo metodu primenjujte noću pa tek onda danju. Da biste sprečili bebu da se uspavljuje dojenjem trudite se da svako njeno buđenje i trenutak kada je dojite pomerate za 10’15 minuta pa zatim pola sata i ona kraju izbacite. Ovo mora da se vrši postepeno zato se naoružajte strpljenjem. Danju kada dojite ne dozvolite vašoj bebi da zaspi, kada vididte da tone u san štipnite je i odvojite je od dojke. Ako zaspi posle dva tri minuta sisanja znači da joj to ni ne treba.

 • Reply Maja Arsic December 4, 2014 at 3:52 pm

  Krenuli u akciju!!I cini mi se da nam ide dobro!!
  Ovo podseca na polazak deteta u vrtic..
  Sad pocinje da place cim nas izgubi iz vidokuga..
  Ali svaki dan je sve bolje i bolje..
  I svaku noc!!
  Hvala na iskustvima..Kad uspemo do kraja sve po redu pisem!!

  • Reply Ljubica Bildi December 8, 2014 at 2:09 pm

   Pišite slobodno 🙂

 • Reply Dragana Bakmaz December 6, 2014 at 9:42 pm

  Imamo veliki problem sa spavanjem i danju i nocu. Beba ima 10 meseci. Preko dana se uspavljuje u rukama po sat vremena. Spava pola sata probudi se i place pa ponovo uspavljivanje kako bi spavao bar jedan sat. I tako dva puta preko dana. A noc je katastrofa. Uspavljivanje u rukama nekad i vise od sat vremena, budjenje desetak puta. Nekad posle pola sata, sat, retko kad da spoji dva tri sata sna. Kad se probudi place svom snagom ako ga ne uzmemo, iskace nam iz ruku koliko bude ljut. Ne spavamo uopste. Inace je fino napredna beba. Aktivan je po ceo dan, samo sto nije prohodao. Na spavanje ide uglavnom oko 21h ali dok se uspava pomeri se sve. Vecera oko 20h i popije 240 ml mleka oko 23h. Probacemo ovih dana sa vasom metodom. Nadamo se da ce nam bar malo bolje spavati…Da li imate jos neki savet koji bi nam pomogao?
  Hvala unapred na odgovoru…

  • Reply Ljubica Bildi December 8, 2014 at 2:12 pm

   Poznata mi je situacija i znam koliko ste iscrpljeni. Savet je da budete uporni i istrajni a ako negde zaškripi, pišite 🙂

 • Reply Dragana Bakmaz December 8, 2014 at 9:25 pm

  Prva noc odvikavanja, plakao sat vremena i zaspao stojeci naslonjen na krevetac 🙁
  Kad god bi usli u sobu jos jace (besno) bi plakao i bukvalno nas cupao da ga uzmemo 🙁
  Place on placemo i mi u drugoj sobi…
  Nadamo se da ce druga noc biti bolja!

 • Reply Dragana Bakmaz December 9, 2014 at 6:48 am

  Prva noc, zaspao u 22i15 probudio se u 4i20 popio malo vode, plakao 40 min umirio se i zaspao. U pola 7 popio flasicu mleka. Probudio se u 7i20…

 • Reply Maja Arsic December 9, 2014 at 12:01 pm

  Mislim da mozemo da kazemo da smo uspeli!!
  Nasa beba 7,5 meseci,vec par dana spava po celu noc..Dojim je tek u pet..i to planiramo da pomerimo..
  Nase odvikavanje je izgledalo ovako.dara se uspavljivala isklucivo dojenjem i danju je spavala po sat i po dva dva puta dnevno.u 10 i u tri.zaspi uvek oko osam ali vec od 22.30 pocinje da se budi..pa isa..pa je prebacimo u nas krevet..pa se skroz razbudi pa se igramo od 03 do 04..i tako ko zna do kad.i o[et se probudi u sest kao da je celu noc spavala.
  Mi smo odmah krenuli i na dnevno i na nocno odvikavanje.Suprug je spavao u dnevnoj a ja bih nocu kad se ona probudi odlazila kod njega..malo pojacavala tel i gledala u sat.
  Pomagalo mi je to sto sam svaki put kad ona place listala knjigu i ovyu stranu i dobijala samopuzdanje.
  Prvi dan je dnevno uspavljivanje trajalo sat vremena..i samo je dremnula..20 min..a nocno oko pola sata..budila se nocu nekoliko puta..ali ne duze od 15 min.
  Plakanje jeste bilo tesko za slusati ali ako biste zapisivale koliko dete place sada..dok ga nosate..ljuljate..mislim da bi minutaza bila veca.Nasu bebu sada,za nepoverovati u deset ujutru samo spustimo u krevetac i ona zaspi.Nocno budjenje i ne osetimo..i sto je najvaznije ne place kad se probudi..igrase u krevecu.
  Ono sto je nama sada drugacije je je
  -Spava po 45 min dva puta dnevno..i razvlacimo drugo spavanje da bi bilo oko tri..pa opet razvlacimo od 15.45 do osam..ali verujem da ce se to promeniti.
  Mnogo smo srecni i ponosni sto smo istrajali..i mislim da je too prava stvar .samo napred i bice svima bolje.
  Samo da pomenem da ja nju dojim u 20 h i ona zaspi,..to nismo menjali.dnevno dojenje smo izbacili.jednom smo..sticajem okolnosti morali da promenimo i verujte mi..i ako je mala..odmah je sledece spavanje krenulo plakanjem..doduse dva min..ali plakanje.Znaci drage moje..doslednost i nista vise.

  • Reply Ljubica Bildi December 11, 2014 at 11:36 am

   Drago mi je da ste uspeli,sve se može samo odlučnost kada je tu 🙂

 • Reply Milena December 9, 2014 at 2:04 pm

  Draga Ljubice,
  Pre svega svka čast za sajt, članke, rubrike…nisam sigurna da li ste vi Admin, ali ste svakako deo tima…
  Pročitala sam danas tekst o otiscima stopala i bacila pogled na ostatak.
  Puno pregledana tema i uvek popularna polemika maki koje se imale problema sa neprospavanim noćima,
  Da ovo nije globalana pojava ne bi bilo ni toliko knjiga na ovu temu i saveta na istu.
  Ja sam majka aktivnog, pametnog i zdravog dvogodišnjaka.
  Primenu ove metode smo počeli sa 9 meseci. Istim sledom, gde sam ja noćima i noćima spavala hodajući, nunajući, do iznemoglosti. Meni se to sve odrazilo fizički, dojila sam ga do 13 meseci. U tom periodu sam imala 48kg, spavala sam svega 2-3 sata. Onda sam presekla. Kupila knjigu i krenula u sprovođenje, period prilagođavanja ritmu je trajao oko 2 nedelje. I danas posle toliko vremena, moj sin se i dalje budi, pa barem jednom. Ima lak san i nije spavalica. Potpunosti podržavam primenu ove petode po knjizi doktorke. Ne smatram da na taj način uskraćujemo dete sa bilo čim, ako je sito, suvo i tokom celog dana emocionalno ispunjeno, noć je vreme za odmor, što znači za sve, bebu, mamu, tatu. Ja ne mogu da budem dobra i strpljiva i tolerantna mama puna ljubavi ako nisam spavala godinu dana nijenu noć. Neospona je požrtvanost majke, ali mislim da je u pitanju odluka.

  Veliki pozdrav i podrška, Milena

  • Reply Ljubica Bildi December 11, 2014 at 11:29 am

   Milena, mogu reći da se slažem sa vama o svemu što ste napisali. Veliki pozdrav i za vas 🙂

 • Reply Dragana Bakmaz December 9, 2014 at 8:50 pm

  Druga noc zaspao posle 2 min ali se probudio posle 40min i plakao je sat vremena opet. Danas mu je poceo da curi nosic i da kaslje pa da li prekidati ili nastaviti? Budice se celu noc verovatno zbog nosica… Preko dana je prvu turu plakao 20min a drugu je zaspao za 2min.

  • Reply Ljubica Bildi December 11, 2014 at 11:31 am

   Ako je dete bolesno prekinite metodu, tada ste mu ipak potrebniji. Kada ozdravi krenite od početka

 • Reply Jasmina December 11, 2014 at 8:28 pm

  Ja imam dva sina blizanca koja imaju 13 meseci,rodjeni su dva meseca ranije. Imali smo krevece koji su bili kao kolevke i to ljuljanje je njih uspavljivalo. Medjutim,s obzirom da smo morali da spustimo duseke jer su poceli da ustaju i mogli su da ispadnu iz kreveca,samim tim smo morali da ih fiskiramo i vise nema ljuljanja. Mi sada provodimo nenormalno mnogo vremena da ih uspavamo sto danju,sto nocu.Rukom lupkamo po duseku ne bi li smo im stvorili taj osecaj ljuljanja,ali ne vredi! Problem je sto mi kad izadjemo iz sobe,njih dvojica odmah ustaju i vrsljaju po krevecu. Nocu se bude po 4-5 puta. Nekad budu budni i po dva sata.Prosto,LUDILO! Da li je moguce da ce metoda uspeti i kod blizanaca? Mnogo se mucimo da ih polozimo da legnu kad tako ustanu i setkaju po krevecu.

  • Reply Ljubica Bildi December 11, 2014 at 9:03 pm

   Draga Jasmina jedino što mogu da vam kažem je da probate sa metodom kod blizanaca. Moji blizanci imaju tek četiri meseca i za sada nemamo problema ali ako budu pokazali kasnije poremećaj spavanja ja ću sprovesti metodu. Obećala sam nekim mamama blizanaca da ću tada napisati tekst i na tu temu, za sada nemam iskustvo u tome kako bi reagovale dve bebe pa ne želim da vas pogrešno savetujem.

 • Reply Marija December 12, 2014 at 11:40 pm

  Pozdrav svim mamama 🙂 Moja beba nema još ni 3 meseca ali već razmišljam kako da ga naučim da se uspava sam… Kada dobiješ prvu bebu (što je moj slučaj) i dojiš bebu nikad nisi siguran da li je dovoljno jeo 🙂 Još sam imala veliki problem sa grudima u prvih mesec dana, od previše mleka do zapušenih kanala i antibiotika, pa nisam bila sigurna da li je dovoljno pojeo (Kad su kanali bili zapušeni plakao je što ne može da izvuče mleko), pa sam napravila veliku grešku, davala sam mu da ručka dok ne zaspi :))) Knjigu sam kupila još dok sam bila trudna i bila sam ubeđena bebu ću stavljati u krevetac budnu a uspavanu :))) eeeee praksa malo drugačija… Da ne davim više… bebac veže noću nekad 9 sati, nekad 8, nekad 5, a nekad 3, otprilike ovako uveče kupanje između 20 i 20:30 nakon toga podoj pa zasmi nekad u 21:30 a nekad u 23, a nikad ne zaspi iz prve, uspava se, spustim ga u krevetac izađem iz sobe nakon 5min do pola sata probudi se pa jede još nekad 5min a nekad 15 i tako barem 2x kad se desi jednom presrećna sam. Problem su dnevna spavanja, ako spava sat vremena odjednom presrećna sam, pred spavanje pošto nije gladan, a spava mu se, neće da ručka pa dođemo do toga da vrišti barem pola sata, a onda uz ljuljuškanje zaspi u suzama tih 30min do 1h. Probudi se opet plačući… ako veže 1,5 onda se budi sa osmehom… imam nedoumicu da li je rano da primenjujem neku od metoda, da ne pokvarim noćno spavanje, a opet ako sačekam da bude stariji biće sve teže… a znam da mora da nauči da zaspi sam, jer kad postane svesniji postoji mogućnost da se noću budi non stop… a on sam je posle 15 dana spavao 5 sati u cugu…

  Da li imate neki savet za mene…

  PS. Knjižici se vraćam iznova, ali kad nemaš iskustva poklekneš… posebno tom čarobnom osmehu male barabice 🙂

  • Reply Ljubica Bildi December 14, 2014 at 2:24 pm

   Rano je da primenjujete bilo koju vrstu metoda spavanja jer beba još uvek nije u mogućnosti da to razume. Na vama je da izdržite ovaj rani bebeći period pa tek kasnije posle 6 meseca možete početi sa nečim 🙂

 • Reply Marija December 13, 2014 at 10:16 am

  slucajno sam ukucala pogrešan mail, pa da ispravim 🙂

 • Reply Dragana Bakmaz December 14, 2014 at 7:47 pm

  Uspevamo sa spavanjem 🙂 Super nam ide!
  Nego imamo problem i sa odvikavanjem od mame 🙁 Previse je vezan za mene… Samo hoce kod mene bez obzira sto bude cela porodica na okupu. Ako sam mu ja na vidiku niko drugi ga ne zanima.
  Ne mogu nikome da ga ostavim na cuvanje…
  Jako cesto hoce i da ga nosam a planiram opet da zatrudnim.
  Da li imate neki savet?
  Hvala

  • Reply Ljubica Bildi December 15, 2014 at 11:36 am

   Drago mi je što se stanje sa spavanjem popravlja 🙂 Što se tiče njegove opsednutosti mamom tu nema neke preterane pomoći. Bebe u tom periodu imaju fazu da se bukvalno kao pijavice zalepe za mamu i Andrej je to prošao kao i sva deca koju poznajem, pogotovo što sada ga navikavate na spavanje dakle već mu oduzimate na neki način pažnju i onda se to pojačava. To će proći samo od sebe a na vama je da mu koliko toliko udovoljite u tome, ne vredi drugačije. Ono što može da vas uteši je da je samo u pitanju faza 🙂

 • Reply Tamara Vucicevic December 17, 2014 at 12:44 am

  Pozdrav svima… mama sam cerke od tri godine I sina od sest meseci… mala se od rodjenja budila na dva sata do nedavno dok nije bacila letos flasice ( nocu se budila da pije vode, sa godinu dana je mogla da popije I do litar vode na noc )… sad spava celu noc ali zato sad imam njega da mi produzi agoniju nocnog ne spavanja… I ona je sisala I sama je prestala sa 11 meseci a on se sad nekad budi na dva do tri sata… hocu da kazem da sam ja njega u startu kao I sad ostavljala budnog posle sisanja da se sam uspava I to bez previse placa ali se budi nocu I nece nista drugo sem da sisa… nadam se da ce malo poboljsati spavanje ka se prebaci na cvrstu hranu posto smo I sa tim na pocetku… veliki pozdrav

  • Reply Ljubica Bildi December 20, 2014 at 11:43 am

   Tamara,probajte da mu produžavate vreme između podoja 🙂

 • Reply Marina December 30, 2014 at 11:08 am

  Pozdrav…ja imam cerkicu 6 meseci i 6 dana od pocetka spavanje nije bio neki problem u pocetku se budila pred jutro da sisa i nastavi spavanje….ali od cetvrog meseca se sve promenilo preko noci…budjenje vise puta u toku noci i nema sanse da zaspi dok se ne uljulja,kolica nikada nisam koristila ali sam ih tada unela u kucu iz ocaja jer nisam znala sta da radim i spava pola noci u krevecu pola u kolicima uz cesto ljuljuskanje na svakih sat vremena….probala sam metod uspavljivanja u krevecu bez ljuljanja ali sam ulazila u sobu po svojoj slobodnoj proceni samo da joj dam cuclicu bez koje ne moze da se uspava….i nista i dalje je slicna situacija…Ona se uspava u krevecu bez ljuljanja ali nocna budjenja su i dalje tu…Probala bih ovaj metod sa minutazom ali me zanima da li da i dalje koristim dudu ili ne?

  • Reply Ljubica Bildi January 4, 2015 at 4:59 pm

   U principu ako dete zna samo da pronađe dudu onda može da je ima u krevecu.

 • Reply Marina December 30, 2014 at 11:38 am

  zaboravih da napomenem…hranim je i dalje jednom u toku noci….to bude recimo oko tri cetiri ili pet…probala sam cak da je nahranim u jedan kad se probudi i place ali onda odbija da jede…samo ljuljanje pomaze i naravno cucla

 • Reply Tamara Vucicevic January 5, 2015 at 11:01 am

  Sad kad smo uveli cvrstu hranu malo su duzi periodi izmedju nocnih podoja a danju dobija I adaptirano mleko jer je meni oslabilo… mislim I da ga zubici muce a vodu nece jos da prihvati

 • Reply jelena January 21, 2015 at 9:52 am

  citam ove postove i vidim, nisam jedina…citajuci o uspehu drugih,nadam se da ce sreca i nas da posluzi, ali to mi se u ovom trenutku cini nemoguce,posebno s obzirom na jedan neuspeh. unapred se izvinjavam na opsirnosti, ali mozda cu tako naci resenje, a mozda pomogne jos nekom sa slicnim problemom. starija cerka mi sada ima skoro tri godine. s njom sam pokusala ovu metodu,kad je imala 16 meseci, ali je, uprkos cinjenici da je bila u dzaku, iskocila iz kreveca i tad sam odustala, jer sam se prepala kao nikad…tad mi je bilo bitno da je ‘izbacim’ iz mog kreveta, jer je uskoro stizala nova beba.Takodje sam se bojala da to ne bude povod za ljubomoru, pa sam je drzala za ruku, dok je urlala u svom krevecu, koji je bio tik uz moj krevet. bilo je uzasno. i nikad nije naucila da spava.i sad neko mora da bude uz nju, da se uspava,a kad se probudi u noci da vidi ima li koga pored, vristi. s njom ne znam sta da radim…predpostavljam da ova metoda ne moze da se primeni na tako ‘staru’ decu…zivim u belgiji i nije mi bas jednostavno nabaviti knjigu, a ovde, gledajuci majke, dobijam komplekse…tu niko nema mojih problema.i lekar mi je rekao da su neke bebe ‘takve” da im treba paznje vise nego ostalima…ovo objasnjenje me nije zadovoljilo. e,sad.. a mladja cerka, sada ima 15 meseci i NIKAD nije dobro spavala. u prvim danima,nedeljama,tesila sam se da ce proci, da ce se ustaliti, da ce proci grcevi,da ce proci refluks, da ce proci zubi (ali zuba i dalje ima samo dva i svaki put se pitam da nije zbog njih tako ‘grozna’).ali ne spava dobro ni danju ni nocu;.jedini nacin da se smiri i da spava je dok sisa i to zbog utehe, jer nisam nikad imala dovoljno mleka.. tako lepo spava pored mene, okacena o mene po potrebi, to je jedini nacin da spava ona i svi mi u stanu..ali, to je veoma, veoma naporno i dalje nemoguce.s njom sam takodje pokusala ovu metodu. prvog dana je zaspala posle 45 minuta, budeci se u noci, urlajuci, iako je krevetac uz moj krevet.tad sam pokusala da joj dam flasicu,da se smiri, ali nije vredelo;za dobrobit svih sam je izvadila iz kreveca,srecna da je zaspala oko 22 a ne kasnije, da je deo noci spavala sama. sledecih dana se pocetno vreme za uspavljivanje smanjivalo na 30 pa na 12 minta i tako je nastavilo, s tim da se uvek budi oko pola dva, pola tri i tad nisam uspevala da docekam da se uspava sama. onda se razbolela i prestala sam s metodom. juce sam pocela ponovo, ulazeci u sobu na 15 minuta.vidim da je to bilo pogresno. kako preko dana nije spavala sekunda, nekako se uspavala posle 20 minuta, ali zato u pola tri dreka, lelek.. izadjemo iz sobe i muz i ja, ja ulazila na 15 minuta. ona vristi, dere se, ukaki se od silnog napora..presvucem je, ona sva srecna da joj pruzam ruke. kad je videla da necu da je vadim, jos gori bes.. tako smo se zlopatile do pet, a onda, ja videh da nemam kud, jer ustajem u sedam, da vozim starije dete u skolicu… i kako sam je uzela, ti krici su prestali, zagrljaj nikad jaci, osmeh i za pet minuta se uspavala..ujutru je i ona ustala u sedam. u devet smo se vratile kuci, bila je vidno umorna. pokusala sam da je nahranim,nije htela. spusitla sam je u krevetac, urlala je opet do deset i nisam vise mogla da podnesem tu histeriju.stavila sam je na moj krevet i zaspala je i i dalje spava.ocigledno je da ni njoj ovakve noci ne prijaju. ali i meni treba moja noc, dan provodim s njom. posvecena sam samo njima i vise ne mogu. ne mogu da funkcionisem nenaspavana, umorna… i ne razmem.. i pre su zene imale decu, i to mnogo vise nego dvoje..zivele drugacijim tempom, imale mnogo vise obaveza u kuci, tacnije manje pomoci u vidu masina, pa ne znam da se iko zalio ko ja, samlevena i unistena… imate li neki predlog za moje devojcice? ja sam mislila da promenimo raspored u kuci, da bebi omogucimo posebnu sobu, a sve drugo kako ce teci, ne znam… i ima li neko resenje za stariju… hvala vam na odgovoru i na postojanju ovog sajta, jer vidim da ipak nisam usamljena u svemu ovome, a nadam se i resenju, bar za jednu 🙂

  • Reply Ljubica Bildi February 1, 2015 at 9:34 pm

   Za starije dete je ova metoda diskutabilna jer vaša starija devojčica ima tri godine i dovoljno je velika da se može rečima sa njom objasniti a za mlađu vam je dobra ideja to da bude u posebnoj sobi i to sisanje mora prestati. Ona vaše grudi gleda kao dudu ništa više. Vidim da ste ulazili na 15 minuta, to je predugo, morate krenuti prvo sa tri minuta, pa pet i td. Još nešto možete probati a to je da privučete krevetac do vaše strane kreveta i da skinete jednu stranu kreveca. kakoprolaze noći tako po malo udaljavajte krevetac od vašeg kreveta dok na kraju nebude udaljen toliko da stavite i tu stranu kreveca.

 • Reply MIlana January 22, 2015 at 1:14 pm

  Moja beba ima 9 meseci.od pre dva meseca nece da zaspe ni danju ni nocu ukoliko je ne nosim da je uspavam. pre toga je ponekad htela da je nosim samo preko dana ali je uglavnom mogla da zaspe sama. sada se budi i nocu i pocne da place bez razgoga, svi kazu da je to sad od zuba. Imam 9,5kg pa mi je tesko da je nosim,a problem je i sto nece nikog drugog za uspavljivanje osim mene. vec mi je sve postalo jako naporno, nocu se budi vise puta-kada jako place onda joj dam da sisa-jednom tokom noci i onda ujutru oko pet. da li da pocenm sa ovom metodom prvo nocu nekoliko dana, pa da krenem danju ili?? i da, obavezna nam je duda da bi zaspali.

  • Reply Ljubica Bildi February 1, 2015 at 9:35 pm

   Krenite prvo noću pa danju i pokušajte prvo da smanjite sisanje na bar jedno noću.

 • Reply MIlana January 22, 2015 at 4:25 pm

  zaboravila sam da kazem da smo sada bolesni, pa sam mislila da krenem sa odvikavanjem od nosenja kada ozdravimo. 🙂

  • Reply Ljubica Bildi February 1, 2015 at 9:36 pm

   Kada ozdravite krenite sa metodom, ako se opet razboli u toku sprovođenja prekinite pa nastavite opet kada ozdravi

 • Reply Kristina Stankovic January 27, 2015 at 4:24 pm

  Pozdrav svima,

  Imam cerku Lanu staru 3 meseca. Od nedavno imamo problem sa spavanjem u toku noci. 🙂 Naime, Lana je vrlo brzo pocela da prespava noc, i bila sam srecna sto konacno mogu da spavam duze od 3 sata dnevno. Cak je pocela da produzava spavanje na 7 sati. Oglasavala se ona da je gladna u toku tih 7 sati, ali to je obavljala sve zmureci. Iako nije htela da zaspi pre 1 ujutru, bilo mi je lako jer znam da ce da spava najmanje do 8-9h ujutru.

  Medjutim, promenio se nacin spavanja. Zaspi ona oko 11-12h spava sat-dva i nece vise da spava do 3-4h ujutru.
  Mislila sam da je to prolazno, medjutim oduzila se ta navika i ne znam kako da je “nateram” da najkasnije zaspi oko ponoci.

  Imate li neki savet/e?

 • Reply sanja January 30, 2015 at 11:27 pm

  Imam bebu od 11 meseci, Do sestog meseca je odlicno spavala, onda je pocela da se budi nocu. nekad 2-3 puta a ponekad svakih 45min do sat. U poslednjih 10tak dana to se regulisalo. zaspi oko 21h i budi se oko 5-6h,sisa i opet zaspi do 8-9h. Danju spava dva puta po sat, sat i po. Problem je sto mora da zaspi na siki. Cvrsto sam odlucila da probam ovu metodu ali imam jednu nedoumicu. Da li odmah poceti sa primenom metode i na dnevno i na nocno spavanje? U knjizi ne pise nista konretno o tome. A ja sumnjam u efekat metode ako je nocu budem stavljala da sama zaspi, a danju joj dajem da siki da bu zaspala. Mislim da ce mozda biti zbunjena tim,

  • Reply Ljubica Bildi February 1, 2015 at 9:21 pm

   Metodu možete sprovoditi prvo noću pa danju nije problem. Tako je manji šok za nju nego da je odmah sprovodite i noć i dan

 • Reply ana February 1, 2015 at 3:12 pm

  Pozdrav svima,

  I ja bih pokusala sa ovom metodom uspavljivanja ali imam nekoliko pitanja. Moja beba ima 12 meseci i sve je bilo ok do skoro kada je pocela satima da se uspavljuje uz moju pomoc (mazenje, nosanje, pevanje…) nocu se budi nekada na svakih sata, a nekada 2, 3 puta, place, vristi ja joj dam malo caja ili je pronosam i ona se smiri. U pocetku smo mislili da je bole zubici, medjutim nisam vise sigurna, a i nemam vise snage. Preko dana spava dva puta po sat vremena oko 11 i oko 16 h. Zanima me da li i preko dana da primenjujem metodu, posto se duze uspavljujemo nego sto spava? I sta da radim nocu kada se probudi i pocne da vristi? Nekada popije malo mleka ili caja i nastavi da spava, a nekada nece ni to. Hvala unapred!

  • Reply Ljubica Bildi February 1, 2015 at 9:39 pm

   Nemojte joj davati ništa da pije noću to joj ne treba. POčnite sa metodom prvo noću pa danju. Noću kada se probudi metodu sprovodite po istoj satnici na isti način kao i kada je uspavljujete. Ako je sa vama u sobi čimpočne da plače vi izađite i ulatite po istoj satnici koja je napisana u tekstu.

 • Reply Mica February 1, 2015 at 10:15 pm

  Da li i preko Dana treba da upotrebimo metodu I Ako beba zaspi lakse preko Dana?

  • Reply Ljubica Bildi February 2, 2015 at 10:16 am

   Ne morate, od vas zavisi. Ako vam odgovara način na koji beba spava u toku dana primenjujte metodu samo noću

 • Reply jeka February 1, 2015 at 11:46 pm

  imam dete od 19 meseci. Primenjivali smo ovaj metod kada je imala 7 meseci i sve je dobro proslo. Sa 15 meseci je krenula u vrtic i malo poremetila svoj raspored spavanja. na to su uticale i razne bolesti iz vrtica pa su usledile neprespavane noci. Sada ocekujemo drugu bebu (za par dana) tako da smo stariju odvojiLi U drugu sobu. Spavanje tokom Dana nije problem, ali uvece kada treba ici spavati u novu sobu to je horor. U stanju je da place po sat vremena i da me doziva. Pitanje je, da li krenuti ispocetka sa ovom metodom? bojim se da nece biti psihickih posledica jer smo je odvojili. Inace preko dana je sve ok, dobija dovoljno ljubavi i paznje i voli da se igra u svojoj sobi.

 • Reply jeka February 3, 2015 at 9:37 pm

  Dobro vece. Opet ja 🙂 kada smo je selili u drugu sobu, preselili smo i krevetac u kome spava iz razloga da joj ne bude bas sve novo. Nego bar da su joj krevetac i njene igracke poznate. A i iz bezbedonosnih razloga jer se jako ritA, prevrce, okrece dok spava pa, da ne pada sa redovnog kreveta. Rutina nam je da se kupamo, oblacimo, pijemo mleko i mazimo se (na tom krevetu pored kreveca) i kad treba da je (budnu) rebacim u krevetac, tu nastaje panika. Skroz se pribije uz zid i nece da je nosim u krevetac, kao da ga se plasi, histerise I place. Onda je utesimo, izljubimo i spustimo u krevetac i odemo. Naravno plakanje i histerisanje se nastavi. Dve poslednje veceri je to trajalo kratko, svega 3-4 min. Ali mene sto plasi je da li ce ostati neka psihicka posledica jer se sigurno oseca odbaceno? ja sam stava da treba da se odvoji od roditelja, pogotovo sto sada dolazi druga beba, u sobi nekako bi bilo tesko da su oba deteta sto zbog budjenja bebe, sto zbog nedostatka prostora, a da spava izmedju mame i tate, to ne dolazi u obzir. tako da nosmo imali drugu opciju. Hvala

  • Reply Ljubica Bildi February 4, 2015 at 7:52 am

   Odlično je što ste je odvojili i treba tako. Jedno mi sad nije jasno, Vi u njenoj sobi imate i krevetac i krevet, ona u stvari ne spava na krevetu nego u krevecu? Prvo napravili ste jednu grešku na početku a to je krevetac u novoj sobi. Kada dete prelazi u novu sobu, svoju sobu, i stavljate u tu istu sobu novi krevet, krevetac je zabranjen u toj sobi. Na taj način zbunjujete dete jer ne zna gde je potrebno da spava, ono ne ume da se poveže sa novim krevetom a krevetac već gleda kao nešto što joj više ne treba jer vidi novi krevet. Drugo kažete da se mazite na novom krevetu a onda je prebacite u krevetac? Zašto je ne ostavite u velikom krevetu, možda ona upravo to želi i to pokušava da vam kaže plakanjem. Savetujem vam da uradite sledeće. U toku dana pričajte sa njom kao će večeras da spava u velikom krevetu kako je ona velike devojčica, kreveci su za male bebe. Uveče posle maženje je ostavite u velikom krevetu. U slučaj da padne pripremite samo neki dušek koji ćete staviti ispod kreveta i neće joj se ništa desiti priikom pada. Moj Andrej je isto jednom ispao i takođe se obrće po celom krevetu i ništa mu nije bilo. Pokušajte ovo što sam vam rekla pa mi javite reakcije 🙂

 • Reply jeka February 9, 2015 at 1:20 pm

  Evo da Vam se javim. Poslusali smo Vas savet da je ne prenosimo u krevetac. Upalilo je. I kada preko dana spava, i kada uvece spava, voli da zaspe u svom novom velikom krevetu. Ali imamo novi problem. U proseku se svaku drugu noc probudi i tu nastane vristanje, vidi da nas nema. Kada dodjemo da je utesimo i kazem joj da smo tu, ona se smiri, ali cim opet krenemo, ona u plac. Dize se iz kreveta i onda krene za nama 🙁 po nekad ja ostanem pored nje, ponekad suprug, kao zaspe, i cim cuje da odlazimo, budi se, kao da strepi sto je sama. ili je prebacimo kod nas u krevet (sto znam da pravimo medvedju uslugu sami sebi, i sama sam protiv toga) pitanje je kako da resimo problem njenog nocnog budjenja, cak i kad se sama probudi, kako da opet sama zaspe? Ili da ne krene zamnom kada dodjem da je utesim i odem u svoju sobu? Unapred hvala.

  • Reply Ljubica Bildi February 9, 2015 at 9:16 pm

   Prvo nemojte je stavljati kod vas u krevet. Znam da je tako lakše i da se tako reši problem ali kao što i sami kažete medveđa usluga i nije rešenje na duge staze. Kada dete noću ustaje jedino rešenje je konstantan upornost i vraćanje deteta u krevet. Kažite joj da mora da ostane u svom krevetu, to j njen krevet i ona treba da spava u svom krevetu. Vi vaše dete najbolje poznajete pa tako znate šta mi moglo da je smiri a da to niste vi. Možda neka noćna lampa ili da joj kažete da će neka igračka da je čuva, vidite koja igračka neku koja ona voli.

 • Reply Ana March 7, 2015 at 9:33 am

  Draga LJubice,
  Moja beba ima 6m i 20 dana i poslednje 3 nedelje-mesec dana spava ocajno. Ranije je spavao mnogo bolje, zaspi oko 10, probudi se da jede oko 3h i posle oko 6, pola 7h. Nocni podoj sam izbacila pre dva meseca, tada se jos uvek budio oko 3h, ali ja sam ga samo na kratko uzimala, vracala mu cuclu u usta i on bi nastavio da spava. Sada se situacija dosta pogorsala, nocu se budi na sat vremena, nekad je dovoljno da mu samo vratim cuclu i okrenem na stranu i on nastavi da spava, nekad mora mali i ljuljuskanje, ali oko 4h probudi se i place dok ga ne prebacimo kod nas u krevet. Imamo ritual da oko 8 ide kupanje pa kasica, malo igranje i onda spavanjac, ali ne mogu da shvatim sta se to desilo da je on toliko poremetio nocni san. Jedino sto mi pada na pamet je da se navikao da spava sa nama u krevetu pa samo to trazi, jer cim ga prebacimo, samo se scucuri uz mene i zaspi, tako da pretpostavljam da razlog njegovog budjenja nisu ni zubi, ni glad, ni mokra pelena. Ne znam da li gresim?
  Sto se tice ove metode zanima me ako bih krenula da je sprovodim u delo, ako se nocu probudi, da li je dozvoljeno da mu vratim cuclu i on da nastavi da spava ili da mu potpuno ukinem cuclu ( sto mislim da ce biti katastrofalno :)) i da i u sred noci srpovodim to kontrolisano plakanje? Citala sam ranije komentare i vidim da je ok ako moze sam da nadje cuclu, ali moj to ne moze pa sam u dilemi.
  I drugo pise da po isteku dva minuta, cak iako se beba nije smirila treba izadji iz sobe. Plasim se kako ce to uticati na moje dete, jer on je u stanju da, ako ga ne uzmem, vristi tako da probudi ceo komsiluk, pa me interesuje da li smem da ostanem u sobi dok ga ne smirim ili ipak moram izaci posle tih 2 min, vristao on ili ne?
  Izvinjavam se na dugom postu.
  Mnogo hvala unapred.

  • Reply Ljubica Bildi March 8, 2015 at 3:12 pm

   Da,dobro ste napisali on se budi zato što sada očekuje da ga prebacite kod vas u krevet, tako da to morate da ukinete. Možete mu ostaviti cuclu, nije pod obavezno da nema ni to kraj sebe, takođe bilo bi dobro kada biste krenuli da mu uvodite i neku omiljenu igračku za spavanje. Ne mora nužno biti igračka, može i neko ćebence ili jastučić. Tako će vremenom prestati da koristi dudu za uspavljivanje i okrenuće se ka igrački. Dva minuta su data kao okvirno vreme ostanka u sobi, naravno ne treba svakako dugo da se zadržavate. Treba da izadjete iz sobe iako se beba/dete nije smirilo.

 • Reply Saška March 16, 2015 at 9:08 am

  Draga Ljubice,
  citala sam vaše savete, pa me zanima da li i meni možda možete da pomognete. 🙂
  Imam sina od godinu dana, koji je jako živahan i nemiran, pa je takav i u toku noći. Ponekad se i više od dva puta probudi noću, tačnije se jako puno prevrće po krevetiću. Mene više brine njegovo dnevno spavanje. U poslednje vreme se ujutru budi oko 8-8:30h,(zaspi uveče najkasnije do 21, 21:30h) uspavljujem ga oko 10:30, tada spava oko sat vremena, imamo rutinu, ali je počeo popodnevno spavanje da pomera, pa tako uspavljivanje traje i po 2 sata. Desi se da zaspi tek u 17h a ranije je to bilo do 15h najkasnije. Tokom spavanja se često meškolji i kenjka. Inače ja ga često ljuljuškam, pre podne, što znam da je greška, dok moja mama, koja ga čuva dok sam ja na poslu, pusti da se sam prevrće po krevetu i na taj način zaspi, ali to zna da potraje jako dugo.
  Pa vas molim da mi date neki savet koji bi mi bio od pomoći!
  Unapred mnogo hvala!

  • Reply Ljubica Bildi March 16, 2015 at 1:41 pm

   Draga Saška,
   upravo u tom periodu oko godinu dana deca upadaju u fazu pomeranja svojih navika spavanja. Ne znam koliko dugo radi to što radi, tj. pomera vreme spavanja ali nemojte da vas začudi ako se desi da ga na kraju i skroz izbaci i ostavi samo ono jutarnje. Neka deca prosto veoma rano odbace sve sem jednog spavanja. Ako vidite da kreće da izbacuje to popodnevno tj. da ga drastično pomera onda mu pomerite i ono jutarnje za kasnije npr. oko 12. Možda vam deluje strašno sada da nema to popodnevno spavanje ali i nije toliko kada se uhodate. Takođe vaš sin ima fino noćno spavanje tj. oko 11 sati sna i verovatno mu se sada menjaju potrebe za snom tokom dana. Moj sin je izbacio popodnevno spavanje sa nekih 14-15 meseci i ostalo mu je jedno spavanje od dva sata u toku dana koje je spavao u jaslicama. Pozdrav

 • Reply Marija April 9, 2015 at 11:13 am

  evo i mi da podelimo nase iskustvo,poceli smo sa metodom pre 5 dana i vidi se napredak. pre nego sto smo poceli, moj beban je znao da se uspava kad siki,ii u pocetku tako je i meni bilo lakse, ne place, mazimo se, kad zaspi ja ga prenesem u krevetic, i onda u toku noci imamo dva budjenja,on siki i uspava se…medjutim zadnje 2 nedelje uvece je postalo nemoguce prebaciti ga u krevetic, jer kako ga spustim on ppcne da place…to me je natetalo da pocnemo sa ucenjem samouspavljivanja….prvo vece je plakao skpro 45 min, da bi se iz veceri u vece smanjovalo i sinpc je plaakao 10 min i zaspao… cak je i sam izbacio jedno budjenje nocu, i spava ujutru skoro sat, sat i po duze…inace beban ima 5 i po meseci, dobro napreduje pa pretppstavljam da mu nocni podoj nije ni potreban…naravno da mi se srce cepalo slusajuci ga kako place, i kad god sam usla da ga poljubim i ppmazim dosla mi je da pokleknem i da ga uzmem, ali sam izdrzala…

 • Reply ana April 18, 2015 at 12:41 pm

  Pozdrav! kupila sam knjigu i procitala je,jer smo imali problem sa spavanjem(beba je spavala samo kad sam ja pored nje). problem uspavljivanja je resen,ali ona jako malo spava u toku dana. beba ima 7,5 meseci,zaspi sama u svom kreveticu,u toku noci se ne budi,tek pred jutro oko 5h,pa nastavi da spava do 7-8h.Cak i to budjenje oko 5h nije problematicno,jer se u vecini slucajeva uspava sama.Ali zato mucino muku preko dana.pokusavam da ispostujem rutinu,i ma koliko se trudila ona jako malo spava(a znam da joj se spava,jer je posle nervozna,trlja okice….)Ako odspava 30min u komadu-ja sam srecna.Desava se nekad da se probudi posle 30min,pa se uspava,ali je to jako,jako retko.Ne znam sta da radim.Molim Vas da mi pomognete.Hvala.

  • Reply Ljubica Bildi April 18, 2015 at 4:42 pm

   Poštovana, možete i na spavanje danju primeniti istu metodu kao i za noć. A recite mi koliko sati noću spava ukupno a koliko ukupno danju?

 • Reply ana April 18, 2015 at 9:19 pm

  Na spavanje ide izmedju 20-21h,obavezno se budi oko 5h,ali nastavi da spava do 7-8h. Preko dana spava dva puta,prvi put izmedju 11-12h,tada odspava maksimum 1h(mada se cesto desava da je to i 30min),drugi put spava oko 15h,i to je retko kad 1h.Ona se uspava sama,ali se posle nekih 30min,probudi i bas,bas retko kad nastavi da spava.Ja je tad pustim da proba da se uspava,ona nekad malo negoduje,zaplace i zaspi,ali to se ne desava cesto.Skoro uvek je scenario-spava 30min,probudi se pocinje da place,ja je pustim,ali ona ne prestaje,onda udjem u sobu da je umirim,medjutim svaki moj izlazak iz sobe rezultira sve jacim placom i na kraju se ona rasani.Mozda nesto nisam razumela kako treba u knjizi,ali bas imamo problem sa dnevnim spavanjem.

  • Reply Ljubica Bildi April 26, 2015 at 11:10 am

   Mislim da kod vas treba da se promeni rutina denvnog spavanja. Morate jedno nedelju dana prattiti njeno ponašanje da uvidite kada joj se stvarno spava, dovoljno je da se spavanja pomere za pola sata i da se njeno ponasanje promeni. Kada vam se tako probudi posle 30 minuta, mislim na ovo popodnevno spavanje, uzmite je ako se skroz rasani ali probajte posle pola sata da je opet stavite na spavanje.

 • Reply Tiki April 22, 2015 at 12:30 pm

  Draga Ljubice,
  Moja cerkica ima 13 meseci,generalno ok spava,sa boljim ili gorim fazama.Ali ipak bih volela neke stvari da promenim.
  Vece nam izgleda ovako,malo se mazimo,kupamo,oblacimo,pijemo mleko i uspavljujemo,to se sve desava izmedju 20.30-21.00 h…e to uspavljivanje mi je problem,uspavljujem je na rukama,tacnije malo je nosim,pevam i ona relativno brzo zaspi,za 10-15 minuta.E sada,svako vece se desi sledece,posle oko sat vremena se probudi,ne place,samo kuka,ja je uzmem,podignem i ona posle par minuta nastavi i spava do 6-7,kako kada,tada popije mleko i nastavi do 8.00-8.30h..Desi se nekada da se i probudi oko 3-4 ujutru,ustane i trazi da se uzme,ali to se ne desava stalno.Ima noci,koje su jako retke doduse,da po 3-4 puta za redom ja spustim,ona posle 3 minuta ustane i kuka,na kraju zaspi.Imam utisak da ima jako lak san i da se budi dok ne ucvrsti san.
  Veliki mi je problem i to sto niko drugi ne moze da je uspava,ni moj muz,mama,ali niko,cim vidi nekig drugog,odmah,plac,urlikanje,kada je ja uzmem odmah sve prestaje.Vise puta je moj muz pokusavao da uradi sve isto kao ja,ali bezuspesno:-(, to je nadam se faza neka,vezanosti za mamu,mada se to manifestuje samo nocu,preko dana moze sa svima i hoce kod svih,ali noc me ubi,ne mogu da mrdnem jer ne znam kada ce se probuditi i hoce li ucvrstiti san.
  I ovo da napomenem,preko dana je pocela od skoro samo jednom da spava,od 2-3 sata,i tada se desi nekada ista situacija da se probudi posle 45 min- sat vremena,ja je uzmem,ljuljkam i ona nastavi.
  Eto,malo duzi post…hvala unapred;-)

  • Reply Ljubica Bildi April 26, 2015 at 11:00 am

   Probajte sa ovom metodom kada je stavljate uvece u krevet,ako tada ne bude više htela vašu intervenciju vrlo verovatno je nece hteti ni u toku noci i nece se buviti posle sat vremena od stavljanja u krevet.

 • Reply Nebojsha April 22, 2015 at 2:53 pm

  Postovana Ljubice,
  Supruga i ja smo isto ispatili ovaj program i nakon tri dana smo doveli u red spavanje. Kad smo se konacno odlucili, zapanjili smo se koliko je brzo uspelo da se sredi stanje, a oboje smo mislili da imamo neresiv problem. Da napomenem da mi cerka ima 22 meseca, a kada je `ucila` da spava po programu imala je 17 meseci.
  Sad je stavljamo na spavanje oko 21h, a ustaje oko 7h. I imamo dnevno spavanje od 13h,14h do 15h,16h. Nocu se ne budi. Sve odlicno.
  Ali, u poslednje vreme se desava sve cesce da u toku dana nece da zaspi, samo lezi u krevetcu, prica, igra se, nekad se zaplace, i tek posle dva, tri sata igranja zaspi. Mi je naravno probudimo najkasnije u 18h, da bi opet zaspala na vreme
  Interesuje me da li treba da insistiramo na dnevnom spavanju, ili da ga ukinemo (ali negde sam procitao da do 3god treba obavezno dete da ima dnevno spavanje), da li da pomerimo ustajanje ili probamo nesto sasvim drugacije.
  Opet moram da se vratim na to zasto sam za spavanje, desilo se par puta kada smo bili u gostima i da uopste nije spavala preko dana, i isto tako i kod kuce se desilo da nije bilo spavanja preko dana, i tu sam video da posle 17h, pa dok ne legne, je neverovatno umorna, osetljiva ili po narodski kenjkava.
  Ako mozete nekako da nas usmerite, kakve korake dalje da cinimo.
  Imamo mi milion resenja, ali ne znamo koje je pravo.
  Pozdrav
  tata od Mile

  • Reply Ljubica Bildi April 26, 2015 at 10:21 am

   Da li ide u vrtić? Neka deca veoma rano ukinu dnevno spavanje iako roditelji insistiraju na tome i to se bas i desava izmedju druge i trece godine. Koliko vidim njen ritam je odličan i sto se tice leganja uveče i sto se tice ustajanja. Može lako da se desi da je samo faza u potanju jer je i moj sin imao tu fazu. Moj savet je da naravno pokušavate da istrajete u dnevnom spavanju ali da ako se desi da ne spava u toku dana da je stavite ranije na spavanje to vece,nemojte je maltretirati da ostane budna do 21h.

 • Reply zomby April 24, 2015 at 7:53 pm

  devojcica ima 11 meseci, jos uvek doji i ide na spavanje oko 21h. budi se bukvalno na sat vremena celu noc… tek joj je porastao prvi zub pa smo mislili da je zbig toga ali i dalje je isto mozda i gora situacija… skicno je bilo i sa starijim muskim deteom sve dok se nije odvikao od sise?

  • Reply Ljubica Bildi April 26, 2015 at 10:14 am

   Da li i noću sisa?

 • Reply Tiki May 12, 2015 at 2:12 pm

  Draga Ljubice,
  Pocela sam sa primenim ovog metoda,tek prva noc, ok smo prosli,Videcemo kako ce biti narednih noci…medjutim interesuje me da li kada pocne da se primenjuje ovaj metod na uspavljivanje nocu mora isto I danju da se radi…meni dan nije toliko problem kao noc,nekada zaspi u kolicima,kada smo u setnji,pa je prebacim samo u krevetac,a nekada to traje 10-tak min I onda spava oko 2 sata.Dakle interesuje me da li mogu nocu da primenjuje ovaj metod,a danju kao do sada?
  Unapred hvala na odgovoru.

 • Reply Tiki May 13, 2015 at 12:11 pm

  Eto mene opet,mislim da sam sinoc napravila gresku,posto je prvu noc primene ovog metoda zaspala posle 45 min I spavala do 7.15 ujutru,mislila sam tako cemo proci I drugu noc,medjutim posle 45 min zaspala je,ali se probudila oko 1-pola 2 i ja sam je onako umorna mahinalno uzela i pokusala da je uspavam,pa opet oko 4 I sve tako,umesto da sam sve isto primenila kao za vecernje uspavljivanje.
  Dogovorila Sam se sa muzem da predjemo u dnevnu sobu da spavamo,I da nastavim da primenjuje ovu metodu,ali ne znam jel ok da samo nastavim dalje iako nocas nisam prema semi postupila.

  • Reply Ljubica Bildi May 13, 2015 at 12:15 pm

   Nastavite po šemi samo se vratite na vreme od početka 🙂 ide vam super, izdržite 🙂

 • Reply Tiki May 13, 2015 at 2:16 pm

  Hvala.
  A za dnevno uspavljivanje?Da li da je danju uspavljujem kao I do sada,sto mi nije problem,ili se i to preporucuje po semi?

 • Reply Jelena May 14, 2015 at 10:45 pm

  E ovako.Uskoro pocinjem da radim i meni bi odgovaralo da primenim ovu semu ali,nisam sigurna da mi imamo samo problem sa uspavljivanjem.Imam utisak da ga nesto muci dok spava.Jer spava pola sata,sat,dva i onda se probudi kenkav a kad ga uzmem ponekad se odmah umiri ponekad kao da ga nesto bode po telu,koprca mi se po rukama.Inace moj sin ima 8 meseci i pocela sam tokom dana da mu dajem dvotrecinsko mleko,da ga polako navikavam na drugo mleko osim mog,mada mislim da mi polako i nestaje mleka pa mogu da se izmuzavam nego cuvam da se napunim 🙂 ya nocno spavanje.Inace je on navucen na dojku opasno. :-)Recite mi sta da radim?!Pomozite!

  • Reply Ljubica Bildi June 8, 2015 at 7:53 pm

   Ne bih znala iskreno koji je razlog njegovog koprcanja ali svakako primenite metodu 🙂

 • Reply Alisa May 16, 2015 at 6:41 am

  Ja izgleda imam jako tvrdoglavo dete jer ova tehnika nikako ne uspeva… Moja Ari zaspi samo uz mene nekad sisajuci nekad samo legne i zaspi pored mene.. uvek otprilike u isto vreme. Pokusala sam ovu tehniku nedelju dana svako vece i nema sanse ni da se naporedak vidi. Cim ja nju spustim u krevetac pocne plakati i moj ulazak prica i bilo sta jene moze smiriti osim da je uzmem. Ako opet samo krenem da je spustam ponovo pocne vriska. I to uspavljivanje je trajalo svaki put skoro 5 sati i onda ja padnem od umora uzmem je i ona zaspi odma… inace meni nije problem to sto je ja uspavljujem toliko nego sto se ona probudi u toku noci 1 ili 2 puta i trazi dojku ako dam odma nastavi a ako ne onda se budi i posle 15more n plakanja nema sanse da ponovo zaspi.
  Danju spava samo 2 puta po pola sata tako da ni to nije problem jer ona ima tek 8 meseci. Ali bi volela nekako da je naucim da nakon vecernjeg obroka zaspi i odspava bar 7 sati bez budjenja i uspavljivanja

  • Reply Ljubica Bildi June 8, 2015 at 7:58 pm

   Prvo mora na odvikavanje od dojke nocu pa sve ostalo a to cete uspeti jedino uz ovu metodu. Metoda vam ne uspeva zato sto verovatno provodite ili suvise vremena da je smirite ili je uzimate pa spustate sto ne treba. Koliko razimem svako vece je na kraju uzmete u krevet tako da ona zna naredno vece da ako dovoljno dugo place da cete je uzeti u krevet.

 • Reply Marija May 19, 2015 at 10:09 pm

  Moje dete ima godinu i tri meseca i zavisna je od dojke. Nisam se kao covek naspavala dug period. Izbirljiva je sa hranom i vise voli da sisa nego da jede. Sisa samo iz jedne dojke, drugu je odbila davno, u njoj ima 3 kapi mleka. Nocu se budi, ali ne znam koliko puta jer mi posle tako dugog perioda mozak vise ne radi nocu kada se oba probudi i sisa; spava sa nama. U toku dana spava jednom popodne, maxinum 2 sata. Pravih i dobrih obroka ima samo 2. Jednu babanu iz vise puta pijede u toku dana; i grickalice razbija Kada bi mi neko dao savet i pomogao mi da se konacno naspavam, bila bih mu zahvalna do kraja zivota.

  • Reply Ljubica Bildi June 8, 2015 at 8:05 pm

   Sto se tice dojke to je nesto sto morate postepeno raditi ukidajte da dojenje nocu jedno po jedno, nemojte joj odmah davati da sisa nego sacekajte. Ponudite flasicu sa vodom, bilo sta samo joj ne dajte sisu. Zasto spava sa vama? Verovtano zato sto non stop sisa, reci cete. A pocela je toliko da sisa, zato sto spava sa vama. Ne znam da li vidite zatvoren krug u koji ste upali. Sto se tice hrane, ukinite grickalice, ukinite sve sto je odvraca od prave hrane i pravog obroka.

 • Reply Marija May 19, 2015 at 10:13 pm

  Zaboravila sam da napisem i da uz sve to jis i radim. I da je veoma razmazena i vristi i place za svaku sitnicu. Kad je tata uspavljuje, kada vidi da nisam tu, zaspi na rukama. i
  Ali i on je sebi poceo da stvara problem kada ja nisam tu. Sve duze i duze spava na rukama i budi se kada je spusti. A kod mene nece ni da cuje za drugacije uspavljivanje sem na dojci.

  • Reply Ljubica Bildi June 8, 2015 at 8:07 pm

   Ne znam sata da vam kazem a da vi to sami ne vidite. Uvidjate i sami da gubite kotrolu nad sopstvenim detetem, tako da vi ste roditelj preuzmite kontrolu sto pre jer kako bude vec a bice vam sve gore.

 • Reply Tiki June 8, 2015 at 1:40 pm

  Draga Ljubice,

  Uspeli smo sto se tice nocnog spavanja(da ne ureknem),ali sada mi sve veci problem postaje dnevno spavanje,tj.uspavljivanje.
  Ona otprilike od kada je napunila godinu dana ima jedno spavanje u toku dana,i to je otprilike oko 13.30-14.30 u zavisnosti kada se ujutru probudi,problem je sto to uspavljivanje traje sve duze,uspavljuje se tako sto je nosam…e sada ne bi to bilo problem da ona zaspi I spava u kontinuitetu sat ipo-2…medjutim posle jedno 45 minuta se probudi vidno nenaspavana I jedini nacin da nastavi je da je uzmem I nosim,jer kako hocu da je spustim u krevetac ona se automatski budi I onda na misice odspava tih sat ipo,ali po meni nekvalitetno…
  Da li ovaj metod pokazuje isto tako dobre rezultate kao za noc I da li da pocnem da ga primenjujemo?
  Hvala unapred.
  Da napomenem,dete nam ima 14 ipo meseci:-)

  • Reply Ljubica Bildi June 8, 2015 at 7:50 pm

   Dnevno primenjivanje metode se radi na isti nacin kao i nocno, primenite pa vidite kako ide.

 • Reply nevena June 25, 2015 at 8:37 pm

  Draga Ljubice slucajno sam naletela na vas sajt u kome pisete o knjizi Naucite dete da spava. Posto sam autor te knjige zelim da cam se zahvalim na lepim recima o knjizi kao i odlicnoj interpretaciji. 🙂 Vama i svim ostalim roditeljima koji vas prate zelim da uzivate u roditeljstvu i da lepo spavate!! Veliki pozdrav!
  Nevena Lovrincevic

  • Reply Ljubica Bildi June 28, 2015 at 4:07 pm

   Draga Nevena hvala vama na napisanoj knjizi, cesto je spominjem i preporucujem za citanje. Svako dobro vam zelim, veliki pozdrav 🙂

 • Reply Adrijana July 3, 2015 at 11:33 am

  zdravo… bila sam najsrecnija kada je moja beba od dva meseca spavala celu noc i tako sve do cetiri ipo meseca… kada je poceo da trazi paznju roditelja nama se noc pretvorila skoro kao u dan… NEMA SPAVANJA… uzasno sam neispavana i premorena jer moram da ustajem pet puta nocu daa bi ga uspavljivala. moj muz jako voli da se sa nasim sinom Mihajlom mazi pre spavanja u nasem krevetu, dok to nije preslo u naviku i sad moram da ga uspavljujem samnom. sto ne vodi nicemu jer Mihajlo spava po celom krevetu a ja i moj muz spavamo na ivicama kreveta…. ppppffffff, moj sin sad ima 11 meseci i ne prespava celu noc. ponekad se jednostavno samo probudi a ponekad se to pretvori u vrisku i plac da neznam kako i skocim iz kreveta da bi stigla jedan korak do kreveca…. uzasno se tad osecam… citajuci vas savet i metodu spavanja, jako mi se dopada… i pokusacu da primenim… jedino se bojim da se moj muz nece slagati samnom jer ne voli da cuje plac svog sina… hm… potreban mi je bilo koji savet kako bi se odmorila ja i moj muz i nase dete u toku noci… HVALA

  • Reply Ljubica Bildi July 5, 2015 at 9:47 am

   Adrijana primenite sve ovako kako sam napisla i odvojite vreme da pročitate komentare drugih mama ovde pošto i od mene i od njih ima dosta saveta. Što se tiče vašeg muža to morate samo sa njim da rešite jer ipak ste vi ti koji ustajete i vi ste većim delom više neispavani, pa tako nekako i predočite njemu 🙂 Sasvim je normalno da on ne voli da čuje plač svog sina, ni jedan roditelj to ne voli ali iapk su ovde u pitanju neke druge stvari. Želim vam sreću u sprovođenju metode,mislim da ćete uspeti veoma brzo da stvri dovete u red 🙂

 • Reply Jelena July 9, 2015 at 9:17 am

  Ljubicu poznajem, ali cisto zbog blizanackog iskostva pisem i detalje koje ona zna, Imamo blizance od 9 i po meseci. Decko je spavao celu noc od 6 i po do 8 i po meseci. Devojcica se u tom periodu budila jednom i pila mleko. Posle odlaska na Zlatibor poceli su da se bude on 2 puta ona 3 i vise puta i da piju mleko, Preko dana se lepo igraju i spavaju 2 puta po sat, sat i po vremena.
  Probali smo nocas tehniku kontrolisanog plakanja, devojcica je zapala posle sat i 40 minuta. Decko se probudio u poslednjih 15 minuta njenog plakanja, utesili smo ga jednom u periodu kad i nju i on je odmah zaspao. Spavaju u istoj sobi, zaista ne mogu da ih razdvajam. Nadam se da ce nocas biti krace. Na njega je bas uticalo njeno plakanje, bas je tuzno plakao i danas je sam tuznjikav. Jedino ne znam da li da joj posle tolikog plakanja dam malo vode da popije?

 • Reply Jelena July 19, 2015 at 11:43 am

  Evo opet se javljam, posle 10 dana od primene tehnike kontrolisanog plakanja sa blizancima. Nije bilo potrebno ponavljati je, jer su posle samo one prve i jedine noci, deca prestala da se bude. Spavaju od 9.00/9.30 uvece do 7.30 /8.30 ujutru. Mi smo se odmorili i sad je zaista sve mnogo lakse. Ljubice, hvala puno na savetu! Divna si!

  • Reply Ljubica Bildi July 19, 2015 at 8:03 pm

   Draga Jelena, jako mi je drago da cujem da vam je uspelo, pogotovo sto smo pričale i znam detalje 🙂 Puno pozdrava :*

 • Reply Aleksandra July 24, 2015 at 9:08 pm

  Pozdrav Ljubice, hvala za tekst. E sada imam pitanjaca. Imam blizance 12m, i jako sam pogresila sa uspavljivanjem. Preko dana smo sedali u stolicu za ljuljanje i pustali pesmice uz ljuljanje, trajala joj kratko i slatko. Ali sam nocu imala problem, pogotovo sa decakom, mnogo se budi, i ja ljuljaj, mleko, sve moguce, i ne spavam uopste. E ovih dana mi se javio problem sto uspavljivanje sve duze traje, uvece vise ne zaspe uz mleko. i ja pre tri dana presecem uz podrske jedne mame koja je sprovela metodu. Prvi dan stavila sam ih u krevetic, plakali su jako, ulazila sam i pruzala sigurnost bez uzimanja. Decak je zaspao [posle pola sata, a devojcica je uspela ne znam kako da shvati kako da se odguruje i prebaci preko krevetica< sve vreme sam virila i sva sreca videla, i jedva stigla da je uhvatim. i od straha, nisam sprodvodila metodu. I nocas se probudi decak i ja uspavljivala sat vremena, glava pada, ja ocajna. i zaspe on i ja da ga spustim on se probudi, a ja da se onesvestim, kazem mu moras da soavas, noc je za spavanje, i izadjem on plakao 5min i zaspao. I tako danas pozovem stolara i on improvizuje da spusti krevetice jos nize od predvidjenog. I veceras posle napornog dana, uvece dajemo mleko, i on se ne uspavaju. Ja resim da ih spustim u krevetic, i kazem lepo morate da spavate. Poljubim i izadjem. Decak je plakao minut i zaspao. a devojcica 10 min i zaspala. E sada ne znam sta da radim nocu kada se probudi? i idemo sutra u selo na dva dana gde ne mou da sprovodim ovu metodu, jel mi mozete pomoci, kako sada, nisam radila po pravilu, a veceras je bilo uspesno. Jel smem od ponedeljak kod kuce po istom, ili kako sada da se organzujem? Hvala i izvinite na poduzem postu, morala sam da objasnim, sta sam uradila 🙂

  • Reply Ljubica Bildi July 25, 2015 at 1:42 pm

   Pozdrav, deca vam lepo reaguju na metodu samo ne valja sto ih stalno prekidate ali razumem zasto se to desavalo. S obzirom da sada idete u selo i i sami kazete da tamo necete moci da sprovodite metodu, onda lepo sacekajte da se vratite pa u ponedeljak sve iz pocetka i ovaj put budite doslednji, brzo ce oni to da savladaju 🙂 A da, ako se nocu neko probudi radite isto sto i kada ih uspavljujete i ako mozete izadjite iz sobe

 • Reply Aleksandra July 27, 2015 at 5:43 pm

  Hvala Vam puno na odgovoru, tako sam i uradila. Samo jos za noc da se izborim. Jer mi se decak puno budi, pa od ocaja dam mleko, sada cu da se borim, za bolje ubuduce. Hvala na podrsci!

  • Reply Ljubica Bildi July 28, 2015 at 8:18 am

   🙂

 • Reply Mama N July 30, 2015 at 9:05 pm

  Pozdrav,

  razmisljam da pocnem da primenjujem ovu metodu pa molim za savet iskusnih mama.
  Moj sin je do pre mesec i po dana spavao celu noc, oko 8:30 je posle kupanja sisao, zaspao i spavao cak i do 7.
  Sada ima sedam meseci i u poslednjih mesec dana je dobio dva zuba, propuzao, poceo da sedi, da stoji na nogama i cak i pravi male korake, a takodje je prvi put imao i temperaturu. Ovaj razvoj je pratilo i slabljenje nocnog spavanja i vracanje nocnih podoja. Sada nece da spava do nekih 10 uvece i budi se dosta puta noću, nekad odmah zaspi, a nekad baš pravi “haos”.
  Pokusavala sam vec da ga stavim u krevetac i ugasim svetlo uvece, ali uopste ne mogu da ga stavim da legne, on samo pokusava da stoji i hoda i tako u nedogled. Kada pokusam da ga stavim da lezi uzasno se uznemiri i jedva ga umirimo. Na kraju uspem nekako da ga “savladam” da zaspi, ali jako nemirno spava i na sat vremena se budi i pokusava opet da puzi.
  Ne znam da li da krecem sa ovom metodom ili da sacekam da ga prodje ova faza naglog razvoja?
  Pozdrav svim mamama!

 • Reply Kristina Stankovic August 9, 2015 at 10:26 pm

  Sta ako dete ustaje i pocne da hoda po krevetu? Kako da umirim dete da lezi?

  • Reply Ljubica Bildi August 10, 2015 at 9:13 am

   Ako samo ustaje, kada se umori leći će dole, isto sve radite kao i sa bebom koja ne ustaje.

 • Reply Mirjana August 23, 2015 at 6:52 am

  Pozdrav Ljubice,
  Bebac ima 8,5 meseci.Odlučila sam se za sprovođenje ove metode,jer je bebac počeo da se budi i po 4-5 puta u toku noći,što Vam je verovatno poznato 🙂 .Lezao je jako kasno 10,11 nekad i u 12.Krenula sam postepeno,prvo sam ga kupala oko 8h (ranije je to bio slucaj u 9 – 9,30),i uspavljivala ga kao i ranije dojenjem.Samo je bilo malo teže jer on nije navikao da tada spava,pa je više ličilo na borbu.To nam je bila neka priprema ili uvod.Naime,kada sam počela da ga uspavljujem uveče sa ovom Vašom metodom,stanje se malo popravilo.Zaspi posle pola sata plakanja,to je oko pola 9-9.Budi se samo jednom tokom noći.Ali prvu noć se budio oko 4h,sl. noć oko 3h,pa narednu oko 2h i sinoc oko 1h.Budi se ujutru oko 7.Moje pitanje je da li da izbacujem ja taj noćni podoj ili da ipak sačekam,možda ga on i sa zbaci?
  E sad još nešto,on još uvek nema raspored dnevnog spavanja i obroka,iz razloga jer sam ga uspavljivala dojenjem pa sam time i remetila njegove obroke,jer nekada po mojoj lošoj proceni njemu se spavalo i stavljala sam ga na sisu i on se tako lepo nasisa i gleda me i smeje se.Ja bih najradije sačekala da on ustali ovo ustajanje ujutru da bih ja mogla da se organizujem preko dana,ali opet se nekako vrtim u začaranom krugu..Jer ja kad vidim da on sklapa okice dok sisa,ja prestanem da se ne bi uspavao.Jedino kad palniram da ga dojim da to bude kada se on probudi.Ne znam koliko je naprimer za njegov uzrast dovoljno da spava preko dana? Pozdrav

 • Reply MilicaM September 3, 2015 at 9:26 pm

  E ovako, mi smo ovu metodu primenili sa Nadjinih 10meseci, naravno upalilo je I to posle prvog dana, uspavljivali smo se tako sve do 15. meseca, a onda smo otisli na more I tako mic po mic dosli smo do toga da ona nece u krevetic ni preko dana, spava po pola sata 45 minuta I to je sve, nocu se naravno budi I prelazi kod nas, kada probam opet ovu metodu place I zove me po 100 puta mama, mama, mama… Ne znam sta da radim, budimo se iskrivljeni i ne ispavani, da Ii i jedna od vas zna neku metodu koja mi moze pomoci? Inace Nadja sada ima 17 ipo meseci, veliki pozdrav svim mamama I nadam se da ce mi neka mama pomoci.

 • Reply Tijana September 14, 2015 at 8:45 am

  Pozdrav,
  Nama je ova metoda pomogla,doduse mi smo je primenili kada je imala 13 meseci i sve do skoro(ona sada ima 18 meseci) je sve bilo ustaljeno,mleko,spavanje,budjenje ujutru…
  Medjutim ja sam pre nekih mesec dana pocela da radim,a i potrefilo se da se ona prehladila pa je slabije spavala…i tako mic po mic trazi da je uspavam,tako sto samo legne pored mene ,vrti se i zaspi…i ajde to mi i ne bi bio problem da nije pocela da se budi u toku noci,samo jednom,nekada u 2,nekada u 5 i trazi kod nas u krevet da legne i tu se komira,kada hocu da je prebacim odmah budjenje i plac.Mi je generalno nikada nismo pustali da spava kod nas u krevetu.
  Pustala sam je,reko mozda joj je promena od kada sam pocela da radim pa tako reaguje…ali sada vec gubim snagu,ujutru uglavnom ustanem slogirana…a treba da radim pola dana i posle da joj se posvetim do njenog spavanja…
  Tako da planiram da opet primenim ovu metodu,ne znam da li je pametno…

 • Reply Suncokreta September 15, 2015 at 1:09 pm

  Draga Ljubice i ostale mame,
  Jedva čekam da se vratimo kući u BG i da isprobamo preporučenu metodu! Moj mali ima 13 meseci. Sa mesec dana je prvi put prespavao celu noć (od 20h – 5h ujutru) i znao je sa 4 -5 meseci da spava i po 12h – 13h u komadu. Ali sa 9 meseci je počeo da plače u toku noći, prevrće se u krevecu, udara glavom, ustaje. Ništa ga ne smiruje osim sise i to samo cucne par put i zaspi, definitivno to ne radi jer je gladan. Ovog leta je bacio varalicu i sad ga isključivo zanima sisanje. Bili smo stalno zajedno preko leta i bila sam često u toplesu pa je navikao da samo dođe i uzme. Pošto mu se usladilo, sad se budi i sisa po celu noć, a ja sam počela da radim i to dva posla jer muž ne radi i totalno sam iscrpljena. Imam 47kg i nemam menstraciju. Problem je dodatno što dosta putujemo zbog mog posla, pa se bojim da ćemo brzo poremetiti ritam i ako uspemo da ga uspostavimo. Da li neko ima iskustva sa tim?
  Sa svim strana me prutuskaju da ga odbijem od sise, ali on je alergičan na kravlje mleko i morala bih onda da mu dajem adaptirano…

  Unapred hvala na savetu, pozdrav!

 • Reply Joss jedna Ljubica September 27, 2015 at 9:15 am

  Drage mame,
  Moj sin ima 8 meseci i nakon mnogo neprospavanih noci, odlucili smo da primenimo ovaj metod. Procitala sam knjigu i ubedila me je da je to ispravno. On se uspavljivaoo na dojci i budio se 5-6 puta da sisa. Ovaj metod je urodio plodom vrlo brzo i vec peto vece je zaspao sam, bez minuta plakanja, a nocu se jos uvek budi jednom, ali posle par minuta kmeckanja (ne plakanja) ponovo zaspi. Dakle, nocni obroci su potpuno izbaceni posle samo nedelju dana. Mi smo odmorni i presrecni! A cini mi se da je i on odmorniji i raspolozeniji.
  Medjutim, dnevna spavanja nam predstavljaju problem. On spava dva puta po 1 – 1,5h u toku dana. Ja sam resila da metod primenim i na ova dva spavanja, kako ga ne bih zbunjivala (da jednom dobije sta hoce, a drugi put ne). Ali, pre dnevnog spavanja place duze (10-20 minuta, a ponekada i do pola sata, uz jedan moj ulazak i poljubac). Nije to strasan plac, nego vise dozivanje, ali meni je tesko i to da slusam. Pokusala sam da mu dozvolim da preko dana zaspi dok sisa, ali onda nije hteo da nastavi kada mu izvadim dojku. A spavanje na dojci po sat vremena, priznacete, nema smisla.
  Sta predlazete da uradim? Da li da istrajem sa metodom i za dnevna spavanja? Ili da mu ipak ne dam da toliko place? Da li je neko imao slicna iskustva?
  Unapred hvala, drage mame!

 • Reply Maja November 24, 2015 at 12:36 pm

  Ovu metodu smo primenili na našem tromesečnom sinu i za dve večeri je naučio da se sam uspavljuje i do dan danas (osim nepredviđenih situacija tipa selidba, bolest i to) sam spava u krevetu, uglavnom se sam uspavljuje i nemamo problema sa tim

 • Reply Maja December 3, 2015 at 3:29 pm

  Postovana, moj sin od 9 mj je skroz nepredvidiv po pitanju nocnog budjenja nekada se probudi 1-2x nekada svako malo.. Inace zaspe oko 21:30-22:00 pa ujutro budjenje u 6 i onda nastavi jos do pola 8.. Inace, obrok smo ukinuli medjutim pije dosta tekucine po noci bar
  2 puta a ostalo ako se budi dam mu samo cuclu.. Zapravo on se i ne probudi skroz, nego samo place dok ne dobije nesto od toga.. Inace vecernju rutinu nemamo, suprug ne da da se kupa svako vecer pogotovo ne pred spavanje jer nije zdravo..jos ga ne zanimaju price ili uspavanke, sve mu je to dosadno samo bi da puze, da se penje uz nesto (i u krevetic cim ga stavim) eventualno voli crtice.. Ne znam kakvu rutinu primjeniti? I za to ustajanje, da ga svaki put kad udjem spustim, pomazim, kazem nesto i izadjem? Molim Vas neku ideju, tako bih voljela da spava cijelu noc.. Hvala!!

  • Reply Ljubica Bildi December 4, 2015 at 1:59 pm

   Poštovana, umesto vode nocu dajte mu dudu, inace sve ostalo radite kako je napisano u tabeli po toj minutazi. Sto se tice kupanja nema nigde medicinskog ili bilo kog drugog dokaza da je to nezdravo- Za rutinu napravite tako da iste stvari ponavljate svako vece sta god to podrazumevalo i vama odgovaralo. Pozdrav

 • Reply Jovana December 15, 2015 at 11:48 pm

  Poštovana Ljubice i ostale mame,

  naše dete ima 13 meseci. Metodu koju ste naveli smo počeli da sprovodimo pre 3 dana, ali večeras (3. dana) smo stekli utisak da dete spavanje, i uopšte prilaženje krevecu u kome treba da prespava celu noć shvata kao kaznu. Iako detetu mirnim tonom objasnimo da treba da spava i da je sve u redu, dete je počelo da krši ruke (!), tužno gleda itd, što ne bismo baš olako shvatili, povezali bismo to sa strahom od napuštanja.

  Dete je uvek išlo do 20:00 u krevet i uspavljivalo se na krevetu zajedno sa mnom, uz flašicu, pa sam je prebacivala u krevetac kada zaspi.

  Otkako smo krenuli sa ovom metodom, našem detetu je potrebno ravno pola sata vremena da se uspava. To se sastoji od plakanja, kmečanja, jecanja, naročito je veliki problem što nas dete uopšte ne “registruje” kad uđemo u sobu i pokušamo da ga smirimo. Mene naročito odbija od sebe prilikom “uspavljivanja” i tog tešenja i ne znam da li je to normalno.

  Da li ste imali slično iskustvo i šta biste preporučili u ovom slučaju?

  Zahvalna za svaki savet ili kritiku,
  Jovana

  • Reply Ljubica Bildi December 19, 2015 at 2:23 pm

   Postovana, malo je mozda rano za neku analizu jer tek je proslo 3 dana (sad je proslo i vise s obzirom kada vam pisem odgovor) ali neka deca imaju burnu reakciju. E sad ja ne bih znala kako se to dete tacno ponasa, pa ne bih znala ni kako da vam odgovorim na ovu situaciju. Kako vam sada ide posto je proslo vise od 5 dana?

 • Reply Irena December 17, 2015 at 2:36 pm

  Postovana,
  ako moze mala pomoc 🙂 Imamo 9 meseci i problem da ne moze da se uspava bez mleka,smatram da mu je to mnogo,budi se oko 7 pa spava od 10/12 pa popodne od 14-16 Kako da ga odviknem

  pozdrav

  • Reply Ljubica Bildi December 19, 2015 at 2:20 pm

   Pozdrav, mislite uvece pije mleko pa zaspi i spava celu noc ili se budi nocu vise puta pa zaspi samo uz mleko?

 • Reply Jovana December 21, 2015 at 11:25 pm

  Postovana Ljubice,
  nakon 5 dana smo prestali sa metodom. Svake veceri joj je trebalo pola sata da se uspava,a ujutru rano kada se probudi (nekad u 1, nekad u 5) ravno sat vremena. Nastavila je da lomi prste i place istog trenutka,cim ugleda krevetac. Ceo ritual pred spavanje (oblacenje pidzame, pranje zubica,citanje itd.) je samim tim bio nemoguc. Preko dana je uporno trazila da je nosimo. Mozda jednostavno jos uvek nije spremna za to. Sada se i razbolela, pa je i to poremetilo ceo postupak. Tako da cemo pokusati za par dana/nedelja ponovo. Unapred zahvalna.

  • Reply Ljubica Bildi December 22, 2015 at 10:33 am

   Vi vaše dete najbolje poznajete i dobro ste postupili ako mislite da to ipak nije sada za nju. Svako dobro 🙂

 • Reply Nina December 22, 2015 at 11:04 am

  Draga Ljubice,

  moj sin ima sedam ipo meseci. U poslednjih mesec dana lose spava pogotovo preko dana. Dok je bio manji uspavljivao se u kolicima a onda sa dva meseca je sam poceo da se uspavljuje jer je poceo da sisa prst. To se desilo spontano, ostavimo na krevetu ili krevetcu on sisa prst i zaspi i mogao je da spava bilo gde. Međutim dva meseca kasnije iz nekog razloga prestao je da sisa prst i imao je problem da zaspi pa cak i u kolicima. To je trajalo neko vreme pa se malo primirio. Sad ga uvece pustim da zaspi sam i to uspe nekd brzo a nekad za pola sat najvise ali se kroz sat dvaa nekad ranije probudi i budi se pno puta u toku noci. Tada mu damo cuclu i okrenemo ga na drugu stranu krevetca i on zaspi. A kad to ne uspe stavimo ga kod nas u krevet da zasp pa ga vratimo unjegov. Kenka u snu cesto vrti se po krevetu nekad prica i puzi u snu. Preko dan je katastrofa spava pola sata cetrdeset minuta pri tom mu da zaspi u svom krevetu treba puno vremena pace bukvalno vice mama udara glavom o resetke a kad ga stavim u svoj krevet zajedno da zaspimo on se opire i na kraju zavrsi u kolicima. Nameravam da kupim knjigu ali se bojim da moj muz nece biti odusevljen tim metodama pogotovo da lace ilupa glavom o resetke i ne znam sta da radim. Unapred zahvalna.

  • Reply Ljubica Bildi December 22, 2015 at 11:09 am

   Poštovana,prvi korak je da kupite knjigu,pročitate je i to zajedno sa suprugom i porazgovarate da li je to za vas i vašeg sina. Ako krenete u tako nešto, što se tiče rešetki lepo sve obložite onom penom, ne šalim se, sve obložite gde može da se povredi i tako onemogućite da razmišljate da li samo plače ili se udario i povredio pa plače.

 • Reply Milica January 6, 2016 at 1:56 pm

  Postovana, zanima me da li ova metoda moze da se primeni na dete staro 16 meseci?

  • Reply Ljubica Bildi January 6, 2016 at 7:00 pm

   Pozdrav, moze naravno 🙂

   • Reply Milica January 6, 2016 at 9:55 pm

    Hvala na odgovoru. Pokusala sam veceras i uspavao se nakon 25 min, malo je falilo da odustanem, ali srecom izdrzala sam , Moj bebac je zaspao sam 🙂

    • Reply Ljubica Bildi January 9, 2016 at 2:30 pm

     Super, drago mi je zbog vas 🙂

 • Reply Jelena January 26, 2016 at 10:13 pm

  Postovana Ljubice,
  Moj sin ima 9 meseci I nasa rutina izgleda ovako: preko Dana spava dva puta od po sat vremena, ili dva zavisi kako kad. Prvo spavanje je oko 11,12 a drugo oko 3,4. Vecera oko 7, pola 8 kupamo se oko 8 oko 9 pije mleko I onda sledi uspavljivanje u kolicima ne traje dugo uglavnom ne vise od 15 min. On spava celu noc tj. Budi se uglavnom oko 8 pola 9. Ja bih zelela da izbacim uspavljivanje u kolicima. Da li ova matoda moze u time da mi pomogne? Pozdrav I super vam je tekst☺

  • Reply Ljubica Bildi January 27, 2016 at 11:32 am

   Draga jelena, može naravno. Vi imate super raspored u toku dana tako da baš šteta da vam uspavljivanje bude u kolicima 🙂 probajte pa javite 🙂

 • Reply Mila January 27, 2016 at 9:55 pm

  Postovana Ljubice,
  moja beba ima punih 7 meseci i od pocetka je “los spavac”. Trudimo se da imamo ustaljeno vreme odlaska na spavanje i to bude izmedju 21 i 22h. Ustaje oko 9,10 a glavni problem je sto se u toku noci probudi nebrojano puta, jedino opravdano je jutarnje budjenje oko 6.30 za rani podoj, ostala budjenja su tek da ostvari kontakt dojenjem. Dnevnu rutinu remeti to sto ako dan dozvoljava da idemo u setnju, ona se obicno tada uspava, pa pomeramo ono glavno spavanje za 16h umesto za 14h i onda tome prilagodjavamo i da li ce biti i poslepodnevne dremke oko 18h Tada odspava 2h. Ono sto sam primetila je da se njoj obicno spava oko 19h uvece, pa cu probati da je tada stavljam na vecernje spavanje. E sada imamo dosta otezavajucih okolnosti u toku noci nece vodu, nece caj, cuclu nece nikako dakle jedino da se otpava pesmica (mada tako tesko ucvrsi san) ili da se doji (sto je cesce slucaj i desava se ako je pesmica ne umiri). Dodatna otezavajuca okolnost je sto je sa mnom u krevetu. I sada kako vreme odmice, ona je sve teza, ja sve ukocenija a to da ce nauciti da spava nema izgleda. Sat pred spavanje joj dam pirincanu kasu i bas se lepo najede i onda pred spavanje podoj, Probala sam cak i dohranu da joj dam ali definitivno nije gladna. Evo na primer veceras je zaspala u 21h i probudila se vec u 22h. Sledece ce biti oko 12 ili 1 pa oko 3 pa ume onda na svakih sat vremena do 7 i onda zaspi do 10. Dakle imamo budjenja od minimum 3 do 7,8. Sto je najgore nisam utvrdila sa cime su povezana. Mozda sam malo konfuzno napisala sta me muci, ali Vi slobodno postavite podpitanje pa cu pojasniti. Inace je od pocetka glasna beba i hteli smo jedno vece da isprobamo metodu, ali to je toliko plakanja i zakasljavanja da se dodje do vazduha tako da smo odustali kod drugog 7 minuta.Po danu je prilicno aktivna, lepo napreduje.

  • Reply Ljubica Bildi February 1, 2016 at 11:43 am

   Postovana, vasa beba se budi zato sto spavate sa njom. Morate prvo to resiti pa sve ostalo. Ne mozete sprovoditi ovu metodu sve dok ona sama nema svoje mesto za spavanje. Popdnevno spavanje ne treba da bude tako dugo, mnogo se naspava ako sam razumela popodne spava 2 sata.

 • Reply Dragana January 29, 2016 at 10:27 pm

  Poštovana Ljubice,

  imamo bebca od 10 ipo meseci i zaspi samo uz mamu. Sinoc smo pokusali sa metodom ali 2 sata je vikao i plakao. Isli smo po semi ali na kraju nam se cinilo da bi tako bilo do ujutru. Samo sam sela pored njegovog kreveca i odmah je zaspao. Da li nam je ovo uspesan dan ili sutra da krenemo opet ispocetka? Koliko dugo da ga pustimo da place? Problem nam je dnevno spavanje zbog odlaska u jaslice koje se sve vise blizi.
  Srdacan pozdrav!

  • Reply Ljubica Bildi February 1, 2016 at 11:37 am

   Mozda on burno reaguje na metodu tako da mozete sporovoditi sedenje pored krevetca. Kako prolazi vreme vi polako udaljavajte stolicu od kreveca dok na kraju ne budete pred samim vratima.

 • Reply Jelena February 2, 2016 at 4:01 pm

  Operisan ja. Upesna 4 Dana prosla. Upesna u smislu prvi dan zaspao posle 27 minuta, drugi dan posle 17, treci dan posle 10 I cetvrti isto posle 10. Sad nam ostaje jos peti pa da vidimo.

  • Reply Ljubica Bildi February 4, 2016 at 10:01 am

   Super, nastavite tako 🙂

 • Reply Jelena February 4, 2016 at 8:02 pm

  Kako dete treba da se uspava posle pet Dana? Mi I dalje placemo samo manje traje oko 10 min. Pa ne znam da li to tako treba?

  • Reply Ljubica Bildi February 4, 2016 at 8:06 pm

   Nekoj deci treba malo vise vremena, ne mora da znaci da mora za pet dana da se nauci 🙂

 • Reply bojana February 8, 2016 at 2:38 pm

  Postovana Ljubice
  imamo dete od 15 meseci. Godinu dana je spavala celu noc nije se budila, osim naravno u pocetku kad je sisala. Sa 13 meseci je pocela da se budi svaku noc izmedju 3-5 h i bude budna 1-1.5 sat . Sve vreme place mozda se smiri na minut pa nastavi. ali je isto tako i uspavljivanje postalo problem. Mi smo je uspavljivali u kolicima , popije mleko malo je vozikamo u kolicim i zaspe sad i tu place.
  Na spavanje je stavljamo oko 20 h , a preko dana ima jedno spavanje koje je nekada 45 min a nekada 2 sata .
  s obzirom da je ovo sve pocelo kada sam ja pocela da radim ne znam da li je vezano za to mozda… i takodje moram da napomenem da ne postoji osoba koja moze da je uzme ako smo tata i ja tu

  • Reply Ljubica Bildi February 8, 2016 at 6:59 pm

   Draga Bojana, možda je samo faza u pitanju. Što se tiče uspavljivanja to možete promeniti tako da bude samo u krevecu a ne u kolicima i to primenom ove metode.

 • Reply Lara February 14, 2016 at 4:48 pm

  Postovana Ljubice, mnogo smo se obradovali kada smo naisli na Vas blog. Veliko postovanje odajemo vasem trudu i vremenu koje odvajate da pomognete roditeljima. Imamo decaka od 10,5 meseci koji se relativno brzo uspava sa dudom i pelenom (5-10minuta) ali uz prisutvo jednog od roditelja pored krevetica. Nemirno spava i u toku noci vise puta trazi da mu vratimo dudu u usta i odmah nastavlja da spava. U slucaju primenjivanja ove metode, sto zelimo da pocnemo vec danas ukolikko dobijemo odgovore, da li da mu potpuno iskljucimo dudu kada se uspavljuje jer je sam ne vrati u usta a i zbog iste se vise puta nocu vrpolji i ako ga ne cujemo odmah i razbudi se? Da li je u redu navikavati ga da se uspava sam i nez dude? Drugo pitanje se odnosi na plakanje zbog zubica, sto pretpostavljamo da bude razlog za plakanje, vristanje, iz sna koje kratko traje i prestaje malo posle mazanja desni predvidjenim gelom.Da li kada ga probudi bol za koju pretpostavljamo da je prouzrokovana izbijanjem zubica mozemo da ga uzmemo u ruke ili i tada treba da mu se obratimo samo u kreveticu?
  Izvinite na opsirnom postu i mnogo Vam hvala na odgovoru. Javljamo se sa rezultatima cim pocnemo sa primenom metode, posle Vaseg odgovora. Srdacan pozdrav!

  • Reply Ljubica Bildi February 16, 2016 at 9:15 pm

   Poštovana, ako ga probude zubići onda ga uzmite u ruke tj.namažite mu gel i vratite ga u krevetac. Za sve ostalo možete primeniti metodu ali ne morate ga lišavati dude, mislim da bi mu bilo suvise da ga lišite odjednom i roditelja i dude.

 • Reply Lara February 16, 2016 at 10:54 pm

  Pre svega, hvala Vam jos jednom od srca na odgovoru! Onda cemo se prvenstveno uciti da zaspimo sami. S obzirom da dudu ne vrati sam kada mu ispadne dok place pa ni u toku noci dok spava, da li nece biti nasa greska ukoliko mu je za pocetak vracamo pri ulascima u sobu dok se uspavljuje i ako mu je dodamo nocu kada se meskolji, kenjka jer mu duda nedostaje???!
  Inace je sada u periodu kada je trazi samo kada se sprema za spavanje, u toku dnevnih aktivnosti ne.
  Nas decak ima ustaljen ritam spavanja, u toku dana oko 11h i oko 16h, po u proseku sat i po vremena, i uvece oko 22h a budi se ujutro oko 8h… Bice sjajno kada i uspavljivanje bude lakse, da ne spominjem ponekad budjenja zbog potrebe za minimalnom kolicinom mleka koju popije, oko 60ml..ali to su vec lose navike koje cemo, nadamo se, sasvim eliminisati kada naucimo da sami zaspimo i prespavamo noc.

  • Reply Ljubica Bildi February 17, 2016 at 8:22 am

   Da, slobodno mu vi vraćajte dudu, vremenom mu neće ni to trebati i super što mu danju ne treba to mnogo znači 🙂 kao što i sami kažete ove ostale navike polako ukidajte ali sve postepeno. Imate neki ritam i rutinu koja vama odgovara i to je za pohvalu. Veliki pozdrav, sve najbolje 🙂

 • Reply Inira February 22, 2016 at 10:25 pm

  Imam bebu od 10 meseci. Od prvog dana smo imale problema za spavanje. Prva 3 meseca je spavala po 15-20min eventualno pola sata. Tako danju tako i nocu…. Vise bude budna nego sto spava. Pokusavala sam da je stavim da sama spava,pa sam je stavila kod sebe u krevet,pa sam je nosala i tako nekako zaspi al cim je spustim probudi se. Pa je tako neko vreme spavala ili u mojim rukama ili na meni. Sa 3 meseca je pocela malo duze da spava. Legne uvece oko 10 u toku noci se budila 3 pa kasnije 2 puta da jede. Ujutru ustajala oko 6,7,8. Preko dana spavala svaki cas po 10-15 min. Negde sa 4ipo meseca je pocela da sama zaspi uz flasicu i spava celu noc do 7-8. Tako je bilo do 6 meseci. Onda su poceli da je muce zubi. Tada je prestala i mleko da pije. Uspavljivala se uz sok. Pocela se buditi po celu noc i nije htela zaspati bez soka. Pila je po litar-litar ipo soka tokom noci. Posle nekog vremena nije ni tako htela da zaspi pa smo gledali crtani,nosali se i tako dalje. ali kada zaspi cim je spustim ponovo moram da joj dam flasicu. Tako je i dan danas. Sada ima 10 meseci i oko 12kg. Ja je tako nosam po pola sata-sat dok ne zaspi a cesto odspava po pola sata i ustane pa vrslja do 1-2 i onda opet nosanje. I naravno budjenje po celu nocza flasicu. Ujutru ustaje oko 8-9. Spava oko 12 i oko 17 uglavnom oko pola sata nekad sat.

  • Reply Ljubica Bildi February 24, 2016 at 10:16 am

   Uf kod vas totalan haos na snazi 🙂 Mora taj sok da se izbaci iz upotrebe jer joj nanosi samo štetu na svakom nivou. Probajte sa metodom ništa ne gubite 🙂

 • Reply Jelena March 9, 2016 at 10:38 am

  Postovana Ljubica,
  Zelimo da vam se zahvalim Na korisnim savetima I brzim odgovorima. Kod nas je metoda uspesna bila I opet cemo je primeniti kad ozdravimo. Metoda je super I svaki ko ne verujem treba da probaba I samo da bude uporan.

  • Reply Ljubica Bildi March 9, 2016 at 10:45 am

   Bas mi je drago da ste uspeli. Veliki pozdrav 🙂

 • Reply Jelena March 12, 2016 at 3:16 pm

  Postovana Ljubice,
  Imam blizance od 10 meseci. Imamo dnevnu rutinu spavanja, hranjenja, kupanja, sa minimalnim odstupanjima kada je dnevno spavanje u pitanju. U 20h ih kupamo, u 20:30 piju mleko na flasicu (jedno dete kod supruga, drugo kod mene), uspavaju se jos prilikom hranjenja i mi ih uspavane spustimo u krevetice. Tokom noci, decak se budi vise puta, ne place vec se samo oglasi, ja mu dam dudu, on me uhvati za ruku i nastavi da spava. Nekad to potraje 2min, nekad cak i 20min. Nekad se budi na sat vremena, nekad ustanem samo jednom, dva puta tokom cele noci (uopste nema pravila). Devojcica se budi redje, njoj dam dudu jednom ili dva puta za noc. U poslednje vreme se desava da se potpuno razbude tokom noci, cesto i oboje u isto vreme i onda ih suprug i ja uzmemo da ih uspavamo (nekad se razbudi prvo on, pa taman kad njega spustim, eto i nje i ja padoh od umora). Oboje reaguju tokom noci kada cuju ono drugo pa ja zato brze bolje uzimam jedno kad se probudu da ne bi razbudilo ono drugo. Ujutru se bude izmedju 5:30 – 6:30, piju mleko i ostaju budni. Posle 1,5-2h od budjenja im se ponovo prispava pa dremnu 45min do 1h. Zatim spavaju 2-2,5 sata od 11:30 do 13:30, i imaju jos jedno spavanje od 16h do 17-17:15.
  Ja sam kupila knjigu koju pominjete i bila spremna da sprovedem metodu ali sam procitala da je najbolje da dete bude samo u sobi, da se izmesti iz sobe starije dete ukoliko ga ima. Nama su deca u posebnoj sobi ali zajedno u dva krevetica. Bojim se kako bi reagovali na sporovedje metode ukoliko neko od njih duze place (po dosadasnjem iskustvu i ovo drugo bi se budilo) i ukoliko se tokom noci jedno budi vise (budi se i drugo dete). Da li je ova metoda uopste sprovodljiva za blizance i da li bih morala da ih odvojim u zasebne sobe (sto ne bih volela)? Da li bi morali da menjamo rutinu uspavljivanja koju sam opisala s obzirom da se oni uspavaju na nasim rukama uz flasicu? Da li je bas neophodno da ih spustimo potpuno budne u krevetice?
  Hvala unapred na odgovoru!

  • Reply Ljubica Bildi March 14, 2016 at 8:11 am

   Poštovana Jelena, vaša situacija me podseca manje više i na moji sa Davidom i Lenkom. Oni su tada spavali sa nama u sobi u svojim krevetićima i isto su tako bez nekog pravila se budi noću. Rkem, metoda je sprovodljiva na blizancima ali traje duže iz razloga što dva deteta moraju da se naviknu jedno na drugo tj. Da ne reaguju na zvuke drugog. Pokušajte noću da ih spuštate usnule koliko toliko budne. Be morate ih razdvajati ni ja nisam i Andrej je u periodu kada se budio bio u sobi sa nama tako da ne morate ni vi vase decu razdvajati jedno od drugog. Nemojte noću da podižete sina da ga uspavate nego krenite za početak po malo da ga puštate da čeka čusto da vidite kako će ko da reaguje a onda krenite i sa metodom.Veliki pozdrav

 • Reply Mina March 15, 2016 at 12:48 pm

  Draga Ljubice, iako knjigu imam vec jako dugo,zahvaljujuci Vasem tekstu i Vasim komentarima na pitanja citateljki, odlucila sam se da sprovedem ovu metodu na 13omesecnom detetu. I prilicno je bezbolno proslo…plakanje svega nekoliko minuta i vec od druge noci spavanje u kontinuitetu,s tim da smo se suprug i ja preselili u dnevnu sobu. Treceg dana smo istu metodu prenili i na dnevna spavanja i bebac je super prihvatio. To je potrajalo 10ak dana i noci. Iako nista nismo promenili u odnosu na prethodni period, nas sin se sinoc budio nekoliko puta i plakao kao prve veceri. A pri jutarnjoj dremci se ponasao isto. Nista mu ne fali,zdrav je i raspolozen. Posto ne mogu da procitam bas sve komentare,zanima me da li je neko imao slicno iskustvo i da li imate neki savet?

 • Reply Dijana March 16, 2016 at 6:21 pm

  Postovana Ljubice,

  Pokusala sam ovu metodu kada je moja beba imala tacno 6,5 meseci. Dosli smo do stadijuma da se nocu budi po 5-6 cak i 7 puta, ne svaki put da bi jela ali definitivno da bi dobila neki vid pazenje, igra, mazenje, duda pa ubrzo zaspi… Ja sam postala gora od najgoreg zombija i potpuno depresivna i jednostavno nisam mogla da izdrzim taj tempo i zato sam se odlucila da probam ovu metodu. E sada, kod nas izgleda postoji neki problem jer moja beba i dalje ponekad place po sat i po, prvih dana je bilo po 2 i po, a danas je deveti dan kako smo uveli ovu metodu. Pitam se koliko je bezbedno da nastavimo i da li je ona mozda premala za ovu vrstu treninga?
  Unapred hvala i srdacan pozdrav,
  Dijana

  • Reply Ljubica Bildi March 16, 2016 at 6:25 pm

   Poštovana Dijana, za metodu piše da može da se primenjuje od šestog meseca bebe ali neke bebe bisu soremne tada nego kasnije, možda je to slučaj i sa vašom bebom. Jedini savet koji mogu da vam dam je da za mesec dana probate opet. Srdačan pozdrav

 • Reply Jelena March 24, 2016 at 10:29 pm

  Opet mi
  Postovana Ljubice,
  Imamo novi problem sve je bilo super ali se razboleo I onda smo opet prekinuli. Sad smo probali ponovo posle tri minuta on natera sebe da povrati a nema nikakav fizicki problem kaze pedijatar samo iz besa. Zanima me da li image pametan oredlog kaki da ti sprecimo ili ublazimo? Mislili smo da probamo SA stolicom pored PA da je udaljavamo.

  • Reply Ljubica Bildi March 25, 2016 at 5:54 am

   Da,kao sto kaze pedijatar to radi da bi manipulisao sa vama. Probajte sa stolicom za pocetak mozete slobodno. Pozdrav 🙂

 • Reply Aleksandra March 29, 2016 at 11:14 am

  Postovana Ljubice,
  Moje dete ima godinu i po dana i imamo problem sa nocnim spavanjem. Sve je to proizvod navike do sada da zaspi sa mamom u dnevnoj sobi u njenom krevetu dok mu mama peva. Preko dana spavamo najvise 2 sata, uredno jede, ne doji, previse je aktivan. Uvece u isto vreme posle mleka u 21i30 krecemo sa uspavljivanjem.Moram da napomenem da smo tek pre 3 dana krenuli da se uspavljujemo u krevecu. Preko dana i hoce da zaspi uz kratko plakanje i bes, ali nocu mi je problem. Cim ga spustim u krevetac nocu, pocne da vristi. Sto se tice izlaska iz sobe, to nema sanse da sprovedem u delo, sinoc sam ga uspela uvece uspavati u krevecu plakao je vise od pola sata iako sam ja bila prisutna u sobi i lezala pored njega u drugom krevetu i samo drzeci ga za ruku i pevajuci je zaspao, pa je u toku sna jecao, uzdisao kao vidno uznemiren i tresao se. Da li je to u redu, i da li ima posledice po psihu deteta odgovorite mi molim vas.Budio se nocas tri puta i sva tri puta sam ga spustila ponovo zato sto je ustao. Inace u toku te seanse uspavljivanja on baca sve po krevetu, i medu i cebe, place i vristi, pali svetlo u sobi iako mu ja sve vreme pricam da je on veliki decko, da treba sam da spava u svom krevetu, da je mama tu, da legne da spava itd. Metod izlaska iz sobe nesmem sprovesti jer se bojim da ne preleti iz kreveta jer je visok i ograda kreveca mu dodje do iznad struka.
  Procitala sam u jednoj vasoj poruci da preporucujete da se spusti ogradica s jedne strane kreveca pa da se nakon par dana podigne. Sta mi savetujete. Zelim da istrajem u ovome, iako mi se srce cepa. Molim vas da mi pomognete. Inace je poslusan i u svim drugim situacijama sa njim nemam problem, predpostavljam da se on oseca da ga ja kaznjavam sto vise ne spava sa mnom.

  • Reply Ljubica Bildi March 29, 2016 at 11:24 am

   Postovana,

   on burno reaguje zato sto ste mu uveli dve promene na koje nije navikao a to je da ste ga prebacili da spava u krevecu a druga je da ste poceli sa metodom, za njega je to mozda previse. Sklonite mu krevetac od mesta gde se pali svetlo, koliko sam razumela blizu je pa moze da dohvati. Mozete poceti npr. da sedite pored njega pa da pomerate stolicu malo po malo dalje od kreveca, za pocetak. Tek kada vidite da ste stigli do sredine sobe ili izlaza pocnite sa metodom. Pozdrav 🙂

 • Reply Aleksandra March 29, 2016 at 11:44 am

  Nazalost, sobica je mala i nemam prostora nigde drugde da pomerim krevetac a ni stolicu da stavim. U sobi ima mesta samo za krevetac i krevet, posto soba ide u duzinu, jedino da sklonim prekidac za svetlo.

  • Reply Ljubica Bildi March 29, 2016 at 11:48 am

   Probajte onda da sedite na krevetu pa se udaljavajte sve dalje od njega,mozda je burno reagovao i zato sto ste u sobi neka deca nece da zaspe dok su roditelji tu. Isprobajte sve varijante koje su spomenute ako ne ostaje vam poslednja a to je da izadjete iz sobe i sprovodite do kraja metodu.

 • Reply Aleksandra March 29, 2016 at 12:25 pm

  Hvala Vam puno, javljam kad dodjem do prvih rezultata

 • Reply BEBA April 15, 2016 at 10:06 am

  Postovana Ljubice,
  imam bebu od 8 meseci, dojim je pred svako spavanje, tako se uspava, uzme cucu i zaspe u mom krilu. Nocu jako cesto ustaje, ali mislim da nije u pitanju glad, vec moj zagrljaj, jer ne prestaje da place dok je ne zagrlim. Odavno planiram da primenim ovu metodu, ali uvek odlazem i trcim na prvo komesanje. E sada je doslo vreme da moram, jer sam ponovo trudna, ali ja imam jako veliku grizu savesti, kao da je kaznjavam ili joj uskracujem sebe + dojenje (koje takodje moram da ukinem) i ne mogu da se izborim sa tim. Ne znam na koji nacin da uspem da je naucim da sama spava i odvikne od dojenja, a da to bude emotivno sto bezbolnije za obe.
  Unapred punooo hvala.

  • Reply Ljubica Bildi April 16, 2016 at 8:14 pm

   Poštovani, jako je teško ukinuti dojenje i nauciti bebu da spava odjednom a da ne oseti posledice. To su dve velike stvari i sigurno da će biti teško i za vašu devojčicu emotivno značajano. Možete primeniti metodu a za dojenje idite postepeno nemojte naglo, obrok po obrok joj menjajte s tim sto bih vas savetala da sa nekim poricate oko dojenje, ja pozajem dosta mama koje su uspesno dojile tokom trudnoce.

 • Reply Tamara April 19, 2016 at 2:06 pm

  Postovana Ljubice,
  Suprug i ja smo resili da probamo ovu metodu posto smo izludeli od nespavanja buduci da se nasa 17-mesecna devojcica nocu budi na 2 sata i nece da zaspi ako je ne drzimo za ruku. Medjutim, prve noci kad smo krenuli u akciju, plakala je 2,5 sata i nije se smirila cak ni kada smo joj, kao kompromis, ponudili cuclu, iako nije mogla vise ni da stoji na nogama od umora i unezverenosti. Na kraju je zaspala dok sam je milovala po glavi. Danas, drugi dan, evo, place vec dva sata i ne deluje mi da ce skoro zaspati, iako vidim da je preumorna… Da li je moguce da se ona toliko plasi da zaspi sama (oba puta se ukakila dok je plakala, mislim da je od straha) da jednostavno nije u stanju da zaspi sama koliko god je ja dugo ostavila da place? Mislim da ovo ne ide i da cu morati da odustanem…

  • Reply Ljubica Bildi April 20, 2016 at 7:59 am

   Ona je velika i zato daje veci otpor nego beba do godinu dana, potrebno je vise od dve veceri da bi se video pomak. Probajte neki od drugih opcija za pocetak, stolica pored kreveca pa postepeno udaljavanje, probajte jos neku metodu, samo nemojte odustajati.

 • Reply jovanka April 26, 2016 at 3:41 pm

  Moja cura ima 7.5 meseci, probavala sam ovu metodu vec dva puta, ali ona se budila posle sest sati spavanja… Pogresila sam jer tad jos uvek nije izbacila nocno hranjenje… Probali smo to opet nocas i donekle je bilo ok, probudila se oko 5 ujutru gledala vrtela se i sama zaspala, a dosli smo samo do 7 minuta i zaspala je u 22h uvece 🙂 Mene sad zanima sta preko dana da radim? Posto ona preko dana odspava po dva puta po pola sata i to je uspavljujem sa dudom, a pre nego sto sam probala ovu metodu nocu zaspe na flasici ili je malo nosam, odlucila sam da joj izbacim dudu jer sam kasnije ustajala i do 20 puta nocu i samo joj davala dudu da spava, shvatila sam da duda nije resenje… Da li se vi slazete? Da li da i preko dana probam to da malo odplace? Nije bas da mi se svidela ova metoda, ali procitala sam knjigu od Najdzel Lata…. I prosto drugog izbora nemam, ona noc nije prespavala od rodjenja, budi se jako cesto nocu, danju slabo spava… Nekad podnesem to sve, a nekad sam toliko nervozna od neispavanosti da vise ne znam sta da radim…. Hvala pozz 🙂

  • Reply Ljubica Bildi April 26, 2016 at 4:36 pm

   Probajte slobodno i danju, ja sam je licno primenila i danju kada smo savladali noć.

 • Reply jovanka April 27, 2016 at 11:10 am

  Probala i danju, ne place malo kenjka i zaspi…. a druga noc je bila gora nego prva.. brze je zaspala ali vise se budila… i hoce da se okrene pa se zaglavi u krevecu… haos..nadam se da ce veceras biti bolje… jutros sam je na kraju prebacila kod mene i odma je zaspala… a sta mislite o dudi?

  • Reply Ljubica Bildi April 27, 2016 at 11:20 am

   A jel ona koristi dudu inace? Ako je ne korsti nemojte joj uvoditi, ako koristi, moze

 • Reply Teodora April 27, 2016 at 2:14 pm

  Postovana Ljubice imam pitanje za Vas… Da li se ova metoda primenjuje i na popodnevno spavanje? Beba ima 10 meseci (nemamo dudu) i imamo neku vec rutinu, ona se popodne uspavljuje u kolicima za kratko vreme i odspava oko 2 sata ali zato nocu se stalno budi ako je ne ljuljam… Pa da li i popodne treba da izbacim kolica ili samo nocu?

  • Reply Ljubica Bildi April 27, 2016 at 7:33 pm

   Može i danju da se sprovodi.

 • Reply jovanka April 27, 2016 at 2:36 pm

  Pa ne bas puno, uglavnom sam joj davala preko dana dok sam je uspavljivala, nocu popije flasicu pa se od flasice umiri… Nocu sam ja davala jer se cesto budila pa samo da zaspi… Razmisljam da probam bez dude, nekad i po 20 puta ustajem da joj dam dudu… mozda ce bez nje sama zaspati…

  • Reply Ljubica Bildi April 27, 2016 at 7:34 pm

   Probajte, mada mislim da bi joj bilo previše da pored navikavanja na spavanja još se odvikava i od dude, idite postepeno, jedno po jedno.

 • Reply Jelena Kiselovski May 21, 2016 at 11:06 am

  Zdravo Ljubice,da li ova metofa moze da se primeni kod dvogodisnjaka?Sin do drugog rodjendana uspavljivali suprug ili ja tako sto legnemo pored i sat-dva samo lezimo i cekamo da zaspi.onda sam presekla to i polako pecela da sednem jedno vece pored njega pa drugo sela na fotelju malo dalje od krevete i trece izasla iz sobe i sin od tada samo ga ostavimo on zaspi dam.Tako i preko dana dobrih tri meseca.Onda otisli kod mojih na deset dana u selo i od tada nece nikako da zaspi.pa ni sad kuci.ostavim ga i ne stignem do dnevne on vec iza mene.pa me sad to muce.ja ne mogu to vreme da merim kada da udjem u sobu jer on izlazi.inace ustaje oko pola 7-7 ide u vric do 11 kuci da spava od 12 i uvece do 20h ga stavim u krevet.tako je sve funkicionisalo do pre 10 dana.ako imas neki prelog.u napred hvala pozdrav.

  • Reply Ljubica Bildi May 24, 2016 at 2:19 pm

   Možete opet primeniti to udaljavanje iz sobe. Moguće da je samo faza jer je poremetio ritam i rutinu dok ste bili van kuće, samo ga sada opet treba vratiti na pravi kolosek 🙂

 • Reply ljubica May 25, 2016 at 8:00 pm

  pozdrav svim mamama ja imam malisana od dva meseca koji je naucio na rukama da se nosi i spava sa ljuljanjem,i cim ga spustim na jastuk il krevetac on se probudi nemogu da se naspavam nocu se probudi da bi jeo dete kad je budno uopste ne zeli da lezi vodoravno. molila bih za savet hvala u napred

 • Reply ljubica May 25, 2016 at 8:36 pm

  cao Ljubice ja imam malisana od dva meseca koji je naucio na rukama da se nosi i spava sa ljuljanjem,i cim ga spustim na jastuk il krevetac on se probudi nemogu da se naspavam nocu se probudi dva puta da bi jeo vecinom je problem kad se probudi oko 4 ujutru onda iz ruke nigde dete kad je budno uopste ne zeli da lezi vodoravno. molila bih za savet hvala u napred

 • Reply Tata June 7, 2016 at 7:41 pm

  Pozdrav svima.

  Evo da se javi i jedan tata.
  Nas sin se budio nocu od 5-10 puta i cesto je bilo potrebe da ga uspavljujemo tokom noci i po pola sata, a nekad i sat.
  A uvece sam ga uspavljivao bezmalo sat vremena. Mnogo naporno nam je bilo zato smo se odlucili na ovoj potez.
  Mi smo ovu metodu sproveli na decaku koji je tad imao 11 ipo meseci.
  Prvi dan; spustio ga ja u krevet, a on poceo da place, po rasporedu sam usao prvi put unutra, drugi put unutra, a treci put nije bilo potrebe da ulazim jer je zaspao, znaci za 15ak minuta.
  Drugi dan su bila dovoljna dva ulaska u sobu
  Treci dan isto dva.
  Cetvrti jednom,
  peti, sesti i sedmi isto po jednom.
  I nakon toga vise nije bilo potrebe da ulazimo.

  Da naglasim da je nakon osmog dana bilo slucajeva kada smo morali uci da ga umirimo ali to je bilo mozda jednom nedeljno i ubrzo bi zaspao.

  Nocu ako se probudi (retko se desi da se probudi oko 3-4 ujutru) isto primenjujemo ovu tehniku i vrlo brzo zaspe.

  Uvek ga uspavljujemo izmedju 20,30 i 21,00 casa tako da mu se u to vreme vec uveliko spava, a budi se uglavnom oko 05,30 casova sto nama relativno odgovara jer navijamo alarm za 06,00 casova. Mada tih pola saza ujutru znace 🙂

  Sad posle mesec dana od pocetka primene ove metode beba zaspe za manje od minut i dok ne zaspe pusti dva-tri “krika” i odmah se umiri.

  Danju ga uspavljujemo u kolicima sa dudom i nema nikakvih problema.

  Nocu ga uspavljujemo bez dude iliti bilo cega. Samo poljubac i to je to.

  Jednom se desilo da ga je supruga preko noci kada se probudio uzela u ruke i stavila sebi na grudi i nehoticno zaspala sa njim na grudima, nakon toga trebalo je dan dva da se opet uspava po ovom sistemu, Znaci budite dosledni do kraja bez izuzetaka jer vrlo lako se bebe naviknu na ruke, dojku, flasicu ili sta vec.

  Jos bih dodao da smi mi ujedno sa tim prvim danom primene ove metoda sproveli i totalno odvikavanje od dojenja s ovbzirom da se supruga vracala na posao. Mozda je to bila greska jer prve dve nedelje nije hteo da se odvoji od nas tokom dana, ponasao se kao da smo ga napustili pa kad nas vidi ne pusta nas da odemo. Znam da je razlog tome bilo i uspavljivanje i prekid dojenja ali tako smo morali zbog zeninog posla i jos nekih stvari. Nisam siguran da bih opet obe stvari u isto vreme poceo da uvodim odnosno izvodim iz njegovog zivota. Mozda bolje kao sto je navedene prvo smanjiti sa dojenjem, pa onda uspavljivanje. Jer moj sin je sisao nocu po nekoliko puta. S druge strane, moguce je da ujedno i bolje spava nocu zbog prekida dojenja…

  Oprostite na duzem izlaganju ali sam hteo u sto kracim crtama da obuhvatim sve vezano za spavanje.

  Hvala na svemu!

 • Reply ellyze June 9, 2016 at 4:01 pm

  Moj 25tomjesecni djecak se odvikao od dojenja Ali sada imam veliki problem oko spavanja.nsime tesko my zaspati sve Sam pokusala Ali na zalost neznam state vise.naime da li je moguce djete nauciti kako zaspati on Mora dugo da place do the mjere da vise jeca pihce pa da nekako namucen zaspi.stray me ako ovakonastavi mozda bi mogao zadrzavati u izgovaranju rijeci a to ne bi htjela..molim pomoc.hvala.

 • Reply Mina June 23, 2016 at 9:52 am

  Poštovana,
  I ja sam pročitala knjigu. Imam sina od skoro 9 meseci. Sisa. Muče nas i zubići, izaslo ih je 6.
  Sa 6 meseci smo se odvikli od nocnog sisanja, iako se idalje budio u isto vreme. oko 3/4 i onda 6/7. I oko 8 ustane.
  Onda su nam april i maj bili pakleni. Zubi su zaredom izlazili, a on je umeo da se budi i na sat vremena u takvoj jecanju i plaču. Sad ih je izbilo 6, dobre je volje i cini mi se da mozemo ppokusati sa metodom.
  Naime, on nama leze oko 9/pola 10. Sisa, valjuskamo se po krevetu, prebacim ga u krevetic, pomazim po ledjima i on zaspi. Medjutim, kad se nocu probudi (a to je najcesce kad se okrene na ledja) ne uspeva da se uspava sam. Ako ga vratim nazad na stomak, bude jos veca dreka. Ako ne reagujemo lezi bez cucle na ledjima, otvori oci i place. Dam da sisa dva puta samo da bi iole spavali. Oko 3 ili oko 6.
  Pitanje koje mi ni iz knjige nije jasno: ako izbacimo sisanje u 3, sta radim sa detetom koje se probudi? sada ga moj suprug uspava na rukama, vrati u krevetic nekad to potraje pola sata nekada 2 sata. Kad opet brizne u plac, on ga opet nosa ako ja ne dam da sisa. To traje 5 minuta, ali je bezveze i za nas umarajuce. I on je velik da bi se nosao.
  Znači prvo pitanje- sta da radimo nocu kada se probudi? pokusali smo da ga ne vadimo i plakao je sat vremena, nije zaspao sam od sebe.
  Pitanje 2. Dnevno spavanje. Mi imamo divnu veliku terasu i danju je spavao u kolicima na terasi. Doslo leto i pretoplo je. sada ja pokuasvam da ga uspavam istim sistemom kao uvece- legnemo na krevet, mazimo se malo, on se valjuska, ja ga prebacim u krevetic-place. Ma i u krevetu ne zaspi sa mnom. Nista sem kolica ne pali. A kolica u stanu – je isto bezveze. Kako bih to mogla da resim?
  Hvala vam na odgovorima i pozdrav!

 • Reply biljana July 29, 2016 at 6:43 am

  Postovana, imamo Luku, ima 7 meseci. Uspavljivanje nam nije problem. Posle flasice, negde izmedju 9-10h stavimo ga u krevetac i on ubrzo zaspe, uglavnom bez ikakvih intervencija. Nije navikao na ruke od prvog dana, niti na uspavljivanje nunanjem. Problem nastaje u toku noci… Vec posle 12h Luka se budi, pa opet za jedno 1-2h i tako skoro celu noc. Prvo smo mislili da je gladan odma posle 12, mada je bilo neverovatno, jer u toku dana ima 5 obroka i pojede ih manje vise sve u razumnjim kolicinama. Kad smo shvatili da nije problem glad, poceli smo da ga odlazemo sa nocnim hranjenjem pomocu vode ili dude, a cesto pustimo i neki beli sum da ga uspava. Tim odlaganjem dosli smo do prvog hranjenja izmedju 4-6 sati ujutro.
  Sto se tice dnevnog spavanja, bio je beba koja po danu spava 3 puta po 30 minuta. Kako je napunio 6 meseci, poceo je danju duze da spava, od prilike 2 puta po 1-2 sto je za mene neverovatno olaksanje.
  Moram da naglasim da po nekim standardima Luka spava celu noc. Place, mi ga odlozimo, na spavanju pojede i flasicu i nastavi, posle 1h opet se budi onda ga presvlacimo. Cak u vecini slucajeva prespava i presvlacenje. Tako da on spava od prilike 11 sati u toku noci ali place vrlo cesto i to je za nas vec posle 7 meseci jako iscrpljujuce. Da ne spominjem da ja imam problem, kad se razbudim posle sebe ne mogu da uspavam, pa tako ne spavam i po 4h u toku noci…
  Moram da kazem da sam pre porodjaja procitala pomenutu knjigu i jako mi se dopala, ali nisam uspela da primenim savete…

 • Reply Marija July 30, 2016 at 11:24 am

  Pozdrav za sve mame.:) Imam sina od sest meseci,i imamo problem zato sto je navikao da se stalno drzi u rukama.Tako ga i uspavljujem.Kad je bio mladji nisam imala problem sa uspavljivanjem.Posle kupanja sam ga stavljala u krevetac i on sam zaspi,ali sad kako je veci nece sam da zaspi nego moram da ga nosam da bi zaspao.I samo ja uspem da ga uspavam,ako ga neko drugi uzme da ga uspava pocne da vristi i place do te mere da ostaje bez vazduha i sav poplavi od placa..I imamo isto problem sto nece da sedi u kolicima.bude miran pet minuta i onda krene da se kenjka i da place naravno..Do skoro mi se u toku noci budio na svaka dva sata i trazio da jede,ali cim jede nastavi da spava.Sad se probudi jednom u toku noci,jede i nastavi da spava..Ali od pre par dana je poceo da se budi oko tri ujutru,nece da jede vec hoce da se igra i prica..:) I ta zurka traje do sest-sedam ujutru.Nekad zaspi,ali to bude spavanje od pola sata i opet se probudi.Imate li mozda neki savet? 🙂 Unapred zahvalna 🙂

 • Reply Masa October 19, 2016 at 9:30 pm

  Pozz, drage mamice. Imam djecaka 13 mje. Odkako je rodjen nijednu noc nije prespavao da se nije pobudio barem tri puta,,sad kad je napunio godinu dana isto i dalje. Budi se najmanje tri puta, okrece, prevrce, place, trlja oci,usi..ne spava na kreveticu, nego na duseku pored mog kreveta. Probala sam ga stavjat u krevtic,,al to je bilo nemoguce,,koliko se prevrce i udara u ogradicu od keveta. Jedino mi ostaje da probam ovu metodu, jos i to sto sam sama, covjek mi radi vani, i sve je na meni 🙁

 • Reply Jelena February 10, 2017 at 10:16 am

  Postovana,

  Imam devojcice od 3 godine i do sada ni jednu noc nisu prespavale. Sa18 meseci smo pokusali metod koji ste i vi predlozili ali beyuspesno. Jedan bi da spava druga vristi…onda obe vriste i u krug 15 dana…. Pokusali smo da ih odvojimo po sobama ista prica. Jedana se budi i po 7-8 puta nocu. Pritom se tesko nocu uspavaju.Probali smo da im ne damo da spavaju po podne ali je ista situacija. Imate li neki savet? Hvala

 • Reply Tamara February 23, 2017 at 9:45 pm

  Pozdrav,
  Vidim da su uglavnom komentari roditelja vecih beba( 6+). Ja imam devojcicu od 2,5 meseca, koja se najvise uspavljuje dojenjem. Danju spava po 30min., a nocu se budi tri puta. Da li je prerano poceti sa ovom metodom? Hvala

  • Reply Ljubica Bildi February 27, 2017 at 12:18 pm

   Draga Tamara, jeste preprano jer je ovo metoda za decu iznad 6 meseci.

 • Reply mara December 4, 2017 at 9:29 am

  Postovana Ljubice i nama treba savjet 🙂

  Imamo cerku od 1.2 mjeseca koja se sad navikla da spava sa nama u krevetu. Naime spavala je u svom krevcu do skoro i poceli su zubici i budila se cesto po noci a ja posto radim uvijek prvu smjenu sam bila iscrpljena i jednu noc sam je samo prebacila kod sebe u krevet i ona je zaspala . E sad imam problem sto jednostavno nece vise da spava u krevecu vec samo kod mene. Ima ritam i tacno se zna kad jede kad spava. Doduse po danu vrlo malo spava mozda sat vremena a uveca u 7 :30 kupanje flasica krevet tako od kad se rodila. Ranije je znala cijelu noc da prespava , a sad kad je uljuljam spustim u krevetac vrlo brzo se probudi i jedino zaspe kod mene u krevetu. Kako to da promijenim i da je naviknem da sama spava , koristili smo gore navedenu metodu place neumorno po par sati i to se ne smanjuje tri dana za redom sve gore i gore, cak sam krevetac stavila do mog kreveta toliko blizu da mogu rukom da je mazim, da zna da sam tu opet ne pomaze…. sta da radim? hvala puno

  • Reply Ljubica Bildi December 4, 2017 at 10:20 am

   Vaša beba ima 1 mesec ili godinu i dva meseca taj deo ne razumem 🙂

 • Reply Ivona April 8, 2018 at 7:49 pm

  Dobro vece Ljubice:) Treba mi vas savet. Moja bebe ima 4 ipo meseca, znam da je mala jos za ovaj metod uspavljivanja ali me zanima na koji nacin ja njoj da ukinem nocni podoj. U 8 je kupamo, u pola 9 jede i u 9 uveliko spava. Sama se uspava, tj par puta udjemo u sobu kako bi joj vratili dudu ali zaspi, uglavnom se budi oko 2 i trazi da jede i odma posle toga nastavi da spava, pa se nekada opet probudi oko 4 pola 5 i opet trazi da jede i nastavi da spava do 7 pola 8. Ima dana kada se budi mnogo cesce, nekada to resim dudom i nastavi da spava a ima noci kada joj moram dati da jede. Zanima me na koji nacin da joj ukinem jedan podoj tokom noci? hvala

  • Reply Ljubica Bildi April 27, 2018 at 12:43 pm

   Prvo, izvinite na kasnom odgovoru 🙂 Da, ona je definitivno mala za metodu međutim iz ovoga što ste napisali ona je ok spavač s obzirom na mesece 🙂 S obzirom da nekada traži da jede nekada ne možda joj treba dati samo malo vremena da sama izbaci to jedno ručkanje neka deca to urade ranije neka tek oko šestog meseca. Jedino što možete da uradite je da malo taj jutarnji pomerate da joj ne date odmah da jede nego da pokušate da je nekako smirite da opet spava. Kada dovoljno dugo odlažete, npr. svaki dan po pet minuta više doći će do momenta da to na kraju bude taj podoj onaj jutarnji kada ustaje kada ne naastavlja da spava. Malo sam nespretno objasnila ali nadam se da ste me razumeli 🙂

 • Reply Bojana July 22, 2018 at 6:21 pm

  Veliki pozdrav Ljubice! Bas sam se obradovala kada sam procitala tvoj savjet i nadam se da cemo i mi ubrzo moci da ga primijenimo. Citala sam komentare drugih majki i nadala se da cu pronaci slican problem. Moja curica ima 6 mj. i jos spava sa mnom. Probala bih da umanjim nocne podoje medjutim budi se u razlicito vrijeme i bas bude gladna tako da cu sacekati sa tim. Uvece je uspavljujem u 7 i jednom sedmicno uspjedne da zaspi u roku od pola sata ostali put zaspi za sat-dva ili zaspi pa se probudi za sat i ne zaspi opet sat-dva. Da li slucajno imas neki savjet za nas problem. Pokusavam napraviti ritam medjutim nemoguce je. Veliki pozdrav i hvala na divnom tekstu.

 • Reply Djurdjina June 20, 2019 at 9:53 am

  Zdravo svima, zdravo Ljubice!
  Naša beba od 6 i po mjeseci je sasvim dobar dečkić, ali mama nikako da se odmori noću… Nakon što vrlo lako zaspi uz sisanje (uvijek spava u svom krevecu u koji ga spustim dok još ne spava čvrsto), ima dva noćna podoja (intuitivno, rekla bih da je prvi slučaj samo potreba da opet zaspi a da je drugi podoj jer je gladan) i (u poslednjih 2sedmice) jedno jutarnje buđenje kad mu treba samo da ga podignem i uspavam u roku od par minuta (tada zaplače, možda navikavanje na vrućinu, možda zubići doprinose). Svaki put lako i brzo zaspi i najčešće ga vratim u njegov krevetac (ponekad sam suviše umorna pa zaspimo zajedno), ali sve u svemu, dosta mi je svega. 🙂 Ovih dana počinjemo sa uvođenjem čvrste hrane i nadam se da će to unijeti neku pozitivnu promjenu. Radije bih izbjegla metodu cry-it-out ako mogu na drugi način da izbacim, recimo, prvo noćno dojenje za sada. Pokušala bih i sa forom da ga probudim kad ja idem na spavanje i nahranim, pa da nemam to prvo buđenje. Svi savjeti su dobrodošli! 🙂

 • Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *