zauzeta mama

Povela se, jednom prilikom, tema među većoj grupi mama o tome koliko ko ima vremena za sebe pored svih dnevnih obaveza i generalno od momenta kada su dobile decu. Rezultati nisu ni malo dobri, 80% njih se ne seća kada je poslednji put izašlo sa drugaricama na piće uveče, kada su uradile nešto što samo one vole, hobiji praktično ne postoje, dan se svodi na rano ustajanje, rad kao mašina i kasno leganje, i tako svaki dan iznova. Izgubile su skroz sebe, više se ni ne trude da nađu snagu za nešto van tih obaveza.

Mene je lično potreslo što je tako ali opet sa druge strane razumem zašto je tako, nismo svi u mogućnosti da radimo sve što poželimo, možda je takav period života naišao, možda je samo nekim ženama potrebno više vremena da se presaberu i da učine taj iskorak i taj moment kada počnu da obraćaju pažnju na sebe i svoje unutrašnje biće. Ovo pišem i za žene koje žele da nekako nađu vreme za sebe ali ne znaju kako.

Želim sa vama da podelim neku, ajde da je tako nazovemo, listu aktivnosti, malih stvari koje mogu da vas napune u toku dana energijom, da vas resetuju na trenutak i tako vam obezbede duševni mir koji je svakome potreban. Ovo su neke od stvari koje sam isprobala i koje i radim i znam da deluju samo je potrebna još jedna mala trunčica energije da se pokrenete i da to prihvatite kao deo vašeg dana.

  • Slušajte opuštajuće tonove sve mame znaju da kada bebu treba uspavati da pronađu čitave play liste umirujuće muzike ili raznih zvukova kiše, talasa… a ne sete se da ti zvuci mogu da prijaju i njoj. Napravite sebi listu umirujućih tonova uz koje možete na trenutak da odlutate u svoje misli. Da li će to biti klavir koji svira neku lepu melodiju, ili cvrkut ptica nije bitno važno je da vam je na telefonu sačuvano i da možete da joj se vratite kad god poželite. Potrebno je samo par minuta da odvojite za ovako nešto i osećaćete se bolje. Postoje sada i aplikacije sa takvom vrstom muzike, stavite sluške i izgubite se na trenutak u tome.

mamamitata

  • Slušajte svoju omiljenu pesmu puštajte je više puta za redom ako je potrebno i raspoloženje će se vratiti sigurno. Nikome u kući neće faliti ako pustite vašu pesmu glasno par puta za redom, uključite i decu nega igraju sa vama. Mrdnite se malo, igrajte, blesavite se, ti neki suludi pokreti koje radimo dok se blesavimo ubrzaju rad srca i zadišu nas ali osećaj posle je odličan, probajte.
  • Uradite par vežbi dnevno ovo je onaj deo kada svi kažu da za tako nešto nemaju vremena, da jasno mi je, ali vežbe ne podrazumevaju da vi odete fizički svaki put da negde vežbate i odvajate sat vremena i više za to. Ako radite u zanimljivom okruženju možete par svojih koleginica podstaknuti da uradite par vežbi zajedno kada dođete na posao. Kod nas u kancelariji smo se dogovorili da uradimo par čučnjeva i par sklekova eto čisto da malo prostruji krv i zagreje se telo. Takođe, ako je ikako moguće vežbanje u teretani možete obaviti i pre posla, ako idete na posao i ako deca idu u vrtić. Nama (suprugu i meni) je jedno vreme dok smo išli na vežbanje raspored bio tako što ustanemo ujutru, klince odvezemo u vrtić, mi na vežbanje, posle toga spremanje za posao i u 9 smo oboje bili na poslu. Dakle moguće je ako uspete da napravite takav raspored. Ako ne idete na posao uvek možete uraditi bar neko malo istezanje i par trbušnjaka.
  • Promenite okruženje Ovaj deo je jako bitan kod majki koje veći deo dana provode u kući ili ceo dan. Kada kažem promenite okruženje evo na šta mislim. Jedno popodne dok je padala kiša, svi smo bili u kući i osetilo se da su svi nekako napeti. Rekla sam suprugu da ću izaći u dvorište da desetak minuta. Izašla sam, naslonila se na zid i samo slušala  kišu koja pada. S obzirom da je bilo toplo i da je kiša padala na tek procvetalo sveće, osetila sam smiraj. Malo sam sabrala misli, uživala u tom trenutku i vratila se gore osvežena za ostatak dana. Tako isto možete i vi. Šta god da radite nije bitno ako ste vi u grči i napeti. Tati ništa neće faliti dok vi izađete malo na svež vazduh i udahnete duboko, više puta ako treba. I ovo, opet ću naglasiti, je jako bitno za majke koje su domaćice. Vremenom ste verovatno navikli svoje ukućane da samo vi obavljate sve i onda vama deluje kao da muški primerak zvani muž, ne može ništa a može. Decu uvek može da zanima na kratko dok se vi posvetite sebi.
  • Zasadite neku biljčicu ja sam tip koji ne voli da pazi na cveće niti da se bavi njime, oduvek mi je sve umiralo od tih biljaka jer zaboravim da zalijem to isto sveće. Ali, postoje biljke koje ne traže mnogo nege. Ako pratite mamaitata na Instagramu znate da sam nedavno posadila ananas. Iako znam da do prvog ploda će proći dosta, prijalo mi je da ga prvo posadim i da sad čekam da vidim da li se primio. Uvek možete zasaditi neki začin u malenoj saksiji i držati u kuhinji. Ima nešto smirujuće u sadnji biljaka.
  • Zapalite mirišljave sveće uzmite sveću/e u svom omiljenom mirisu i uveče kad svi zaspe napravite sebi atmosferu koja vam prija. Gledanje u sveću koja gori ima umirujuće dejstvo.
  • Negujte sebe i ovde ne mislim da odlazite svaki mesec u salon lepote i da odvajate za to i novac i vreme na sve moguće tretmane. Lično nisam rob tih aktivnosti ni kada sam bila devojka nije mi to bilo nešto pod obavezno. Da biste opustile sebe, sve oko manikira, pedikira, maski za lice, možete da uradite kod kuće.
  • Imajte neki sitan hobi ovde opet ne mislim na nešto što iziskuje preveliki angažman. Razmislite koja sitna ne zahtevna aktivnost bi vas smirila i opustila. Kod mene je to crtanje. Imam svoju svesku u koju crtam s vremena na vreme. Na mojim crtežima nekada se vidi radost nekad tuga zavisi u kakvom sam razpoloženju. Crtam mesta koja izvlačim iz svoje memorije, kao što su jedne divne kućice pred kojim sam ostavila zadivljena na jednom kratkom putovanju. Prednost crtanja, bojenja ili slikanja je što deca mogu prisutna u ovoj aktivnosti. Oni neka crtaju svoje vi vaše. Šta god to bilo, da lepite nešto što vam ostaje kao uspomena ili da pravite nešto, posvetite se tome kao i svemu ostalom što radite u jednom danu.

mamaitata

Možda vam i dalje, posle čitanja ovog teksta deluje kao nemoguće da uradite bilo šta ali razmislite koliko vremena trošite na beskorisne stvari. Ako uveče sedite i gledate u televizor, ugasite ga i uradite nešto za sebe. Ako čitate časopise, novine ili prelistavate nebitne članke po internetu, sklonite se od svega toga i uradite nešto za sebe.  Biram da ne gledam nikakve rielitije, nikakve emisije o tuđim nesrećama i tako sebe punim negativom, da zadirem u tuđe živote a da se svojim ne bavim. Da čitam o nebitnim ljudima i gledam njihov “prelep” život i da sanjam o tome, umesto da izvučem maksimum iz sopstvenog života i učinim ga prelepim takvim kakav jeste. Ovako ne da pomažete sebi, nego učite i decu stvarima vrednim za život.

Biram pored svih kućnih obaveza pre da provedem vreme sa porodicom kvalitetno ili vreme sa sobom nego da na primer peglam veš, koja je, uzgred, aktivnost koju sam skroz izbacila, stvarno, peglanje veša nije potrebno.

Da li vam se ovaj tekst činio korisnim, slobodno podelite sa nama kako se vi opuštate, koje su to male stvari koje vas čine srećnim 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *