papirni zvrk

Generacije dece odrastaju a sa njima se stvaraju i neke nove igračke i igre, međutim nikada nije loše deci pokazati na koji način i sa čime su se igrali njihovi roditelji ili babe i dede. Deca su se ranije malo više, čini mi se, igrali sa igrama koja od njih zahtevaju da pokreću prste i vežbaju ih. Jo Jo, prevrtanje konca oko prstiju su samo neke od igara koje su zahtevale angažman prstiju što je bila ujedno i odlična priprema mišića ruke za pisanje.

Znam da je postojala još jedna interesantna igračkica za koju ne znam kako se zove ali sam je viđala na starim slikama mojih roditelja, nažalost i oni su zaboravili kako se to zove pa sam mu ja dala ime papirni spiner, njihova je bila drvena 🙂 Da iste napravili ovu jednostavnu igračkicu potrebno vam je sledeće:

  • Iscrtan šablon na papiru
  • Malo deblji karton
  • Makaze
  • Lepak
  • Kanap
  • Flomasteri ili bojice

Šablon možete uraditi pomoću lenjira i olovke ili nacrtati na kompu pa odštampati, treba da imate dva kruga koja po centralnoj liniji imaju dve rupe, kroz njih ćete kasnije provući kanap.

Isecite ta dva kruga i zalepite na karton i to učinite tako da prvo jedan krug zalepite na karton zatim izečete ga zajedno sa kartonom pa tek na drugoj strani zalepite drugi krug. Na taj način dobijate jednake ivice svuda. Dekorišite svoje krugove kako god želite, zatim debljom iglom izbušite dve rupce na krugu i provucite kanap kroz njih a zatim zavežite čvor na kanapu. Kada bojite krugove možete se igrati sa raznim šarama i bojama koje će izgledati super kada se zavrti spiner.

Spiner “stavljate u pogon” tako što ubacite prst u oba kraja kanapa zavrtite zvrk oko njegove ose da se kanapi uvrte i blago povlačite i skupljate kanape da bi postogli dovoljnu jačinu da ih sila sama vukla u konstantno zvrtanje što vašeg zvrka pokreće svo vreme.

Andrej se oduševio kada je video kako ja to radim ali nije uspeo iz prve da i on sam zavrti zvrk, bilo mu je potrebno malo vežbe na kraju nismo uspeli ni da snimimo uspešan deo vrtenja ali mu se baš svidelo kada je konačno uspeo.

I kao što sam i rekla na početku ovakve igračke pokreču mišiće ruke što se kod Andreja videlo odmah jer mu se umorila ruka od pokušavanja.

Kod starije dece možete napraviti i mini takmičenje ko će izdržati duže da vrti, takođe je ova aktivnost odlična i za rođendane gde če drugari između sebe da isprobaju svoju spretnost.

Pišite nam u komentarima kako vam se sviđa ideja i da li ste i sami probali da napravite ovako nešto, da li se svidelo klincima 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *