suncana reka

Naša zemlja Srbija stvarno ima divnih mesta koje se mogu posetiti i izuzuetno mi je drago kada odemo negde porodično i provedemo se odlično za samo jedan dan, tako nam je bilo ovaj put kada smo otišli da posetimo etno selo Sunčana Reka.

Ovo divno mesto se nalazi na obali reke Drine, blizu Loznice i banje Koviljače a na samoj granici sa BIH. Dok smo dolazili do tamo pratio nas je jedan olujni oblak ali kada smo konačno stigli kiša je stala. S obzirom da je bilo sve mokro i sa baricama kada smo izašli iz auta, rešili smo da odmah idemo da jedemo u nadi da će sunce koje se promalja iza oblaka osušiti sve za vreme dok i jedemo. Otišli smo odmah u restoran na samom ulazu “Pod vrbom” u kome se u tom trenutku dešavala jedna svadba, tačnije u jednom delu njihovog restorana, pošto restoran ima i otvorenu baštu i zatvoren deo kao i još par delova u koje nismo ulazili naravno. Jelo nam se neko meso pa smo se odlučili za teletinu izpod sača a za decu smo uzeli standard zvani čevapi. Cene su za trurističko mesto očekivane, kao da jedete u Beogradu, 300gr ćevapa je 550 dinara, ćevapi sa kajmakom 650, teleća čorba 230, Karađrođeva  je 770 dinara i td, salate ove klasične u proseku oko 200 dinara. Bili smo u pravu što se tiče sunca jer dok smo jeli razvedrilo se i mogli smo da istažujemo prostor koji se inače prostire na pet hektara zemljišta što je, složićete se, veliko mesto.

Od restorana vodi popločan putić do tkz. Šotrine plaže koja je na obali reke Drine i do simpatičnog kafea “Borisov bar” u kome morate probati njhove limunade sa nanom ili sok od zove servirani u teglicama sa šarenim slamčicama. Kafa je takođe odlična i lepo spremljena gde god da sedneta tamo, lično ne podnosim kada tražim Nes a dobijem obojenu vodu sa gromuljicama kafe. Iz ovaog bara ćete užuvati u pogleda na reku koja je odmah ispod vas i koja juri ogromnom brzinom, hrabri se i kupaju ali ne bih preporučila nikome ko nije dobar plivač i ko nikada nije ušao u reku niti osetio struju koju reka poseduje.

U blizni se nalazi i veštačka stena, kao i vežbalište u prirodi a na drugoj strani hram “Sretenje Gospodnje” i dućan Milica u kome možete kupiti neku sitnicu za uspomenu. Deo sa šetanje je baš veliki tako da možete utrošiti dosta vremena na istraživanje celog mesta i uživati u prirodi.

Za decu je jako zabavan deo sa konjima, ponijima i magarcima koje mogu da jašu, maze ili hrane. Pitomi su i vezani na samoj poljani. Mogu se videti i paunovi, zečevi, golubovi, patke, ukrasne koke, koze, svinje… Takođe tu se mogu i voziti kvadovi što je starijoj deci a i odraslima još jedan vid zabave. Inace u samom etno selu se ova vozila mogu iznajmiti za veći broj ljudi i postoje ture po prirodi gde mogu da se voze.

Celo etno selo poseduje kućice u kojima možete spavati i napraviti mini odmor, produženi vikend. Napravljene su od drveta ili cigle i možete birati u kojoj ćete odsesti a opremljene su u potpunosti onim što vam treba za jedan lep i bez stresa odmor. Postoje i gostinske kuće za veće porodice ili više porodica koje žele biti zajedno.

Slatko seoce koje se zove “K’o nekad” je sačinjeno od pet kućeraka i svaka ima svoj naziv. Prikazuju kako se nekada živelo, deci su posebno simpatične jer su male i podsećaju na kuće za igru. Tu takođe može da se spava i ako neko ima više avanturističkog duha ove kućice su idealne 🙂

Andrej, David i Lenka su uživali u šetnji i generalno videlo se da uživaju u celoj atmosferi i vodi koju su gledali u čudu jer nisu nikad videli tako brzu reku. Sigurna sam da ćete uživati ovde jer je sve tako slatko, lepo uređeno da ne možete a da ne osetite mir i opuštanje.

S obizrom da je još gomilu sadržaja blizu samog etno sela odlučili smo se da posetimo Tršić i koji je na samo 6km od Loznice i ima ceo jedan kompleks koji u sebi sadrži 35 objekata pod zaštitom države. Tršić je rodno mesto Vuka Stefanovića karadžića.  Kao posebna celina u okviru kompleksa ističe se Vukovo imanje sa Vukovom spomen kućom, dva vajata, kačarom, čardakom i ambarom. Nažalost kada smo mi došli do same kuće kapije su bile zatvorene tako da nismo mogli baš sve da vidimo.

Bez obzira na to obišli smo sve stazice i putiće i ono što svi kažu da treba videti tj. sesti i jesti je Milicin Konak u kome kažu da je hrana odlična. Mi pošto smo jeli nismo bili gladni pa nismo mogli da se i lično uverimo u sve to ali smo skoro od svakoga koga smo pitali dobili pozitivne kometare kako o samom ambijentu tako i o cenama hrane.

Velika poljana koja je blizu ulaza u kompleks je savršena za piknik. Ćebence, lopta, frizbi, nešto za grickanje i uživanje može da počne, predivno zelenilo.

Nadam se da ste uživali u ovom našem mini vodiču i da ćete posetiti ovaj deo Srbije koji ima predivnu prirodu i toliko sadržaja na malom delu zemlje.

Sajt etno sela “Sunčana reka” možete posetiti ovde i videti detaljno sve informacije.

Pozivam vas da nam u komentarima osatvite predloge za destinacije koje biste želeli da posetimo umesto vas i prenesemo vam utiske iz prve ruke  i tako vam donekle olakšamo odluku gde možete provesti super vikend sa svojom porodicom

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *