Ukrasi za jelku

Mi volimo da se igramo sa testom i to ste imali prilike da vidite u tekstu od ranije a i vama se mnogo svideo jednostavan recept za pavljenje testa za igru, pozitivnih komentara je bilo dosta 🙂  Ovaj put smo se opet igrali samo je u pitanju domaća glina. Ukrasa za jelku imamo dosta ali sam htela da Andrej sam ukrasi i napravi nešto i tako da svoj lični pečat 🙂 Pravili smo ukrase za jelku od domaće gline. Ovaj recept je još jednostavniji od testa za igru i potrebna su vam samo tri sastojka:

  • Šolja sode bikarbone
  • Pola šolje brašna
  • 3/4 šolje tople vode

Sipajte sodu bikarbonu i brašno zatim dodajte vodu a onda na blagoj vatri mešajte dok ne počne da izlaze balončići i dok otprilike ne dobije gustinu kao pire krompir. Sklonite i izručite na glatku podlogu i ostavite par minuta da se ohladi. Kada se glina prohladila, mesite je dok ne dobijete smesu koja izgleda isto kao i testo za igru. Od ove količine ćete dobiti grudvicu testa veličine dlana ali i to je sasvim dovoljno da napravite dosta ukrasa.

domaća glina

domaća glina

Sada kada je testo spremno uzmite modle za kolače kojima ćete praviti oblike a razne kamenčiće, perlice i šljokice za ukrašavanje. Testo ima predivnu belu boju i samo sa dodatim šljokicama izgleda lepo a plus gde su ostali kamenčići.

domaća glina

Andrej i ja smo uživali praveći ove divne oblike i ukrašavajući ih. Ovo je jedna od onih aktivnosti koje deca vole da rade satima.  Testo razvucite na debljinu da možete da ubacujete kamenčiće ili detalje koje već imate a opet da ne bude suviše debelo.

domaća glina

domaća glina

Kada ih sve ukrasite uzmite slamčicu ili štapić i napravite rupe na ukrasu da možete kasnije da ih okačite.

domaća glina

Glinu je potrebno osušiti u rerni na 50-100 stepeni a dužina sušenja zavisi od debljine smese ali otprilike nekih sat vremena je optimalno vreme. Ukrase možete sušiti i na običnom vazduhu i za to vam treba par dana. Kada se glina skroz osuši, kroz rupice koje ste napravili na ukrasima provucite šarenu traku koju imate a možete i običan najlon. Ja sam imala debeli konac u boji sa kojim nisam znala šta da radim pa sam ga taman iskoristila ovu svrhu.

Ukrase možete dodatno ojačati nekim providnim lepkom i tako improdužiti rok trajanja. Možete i da ih izlakirate ili obojite akrilnom bojom. Nisam probala da ubacim boju u periodu pravljenja ali verujem da bi i tako izgledali lepo, probaćemo u nekom narednom igranju. Osim što ste napravili ukras deca na ovaj način vežbaju kordinaciju ruke tj. prstiju.

Neke ukrase smo pripremili da nosimo na poklon najbližima tokom novogodišnjih praznika a ostale ćemo ovih dana okačiti na našu jelkicu.

 

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *