Konzerve

Svi se bavimo dekoracijom i kićenjem jelke kada dođu novogodišnji praznici ali kada imamo decu u kući onda sve dobija drugačiju dimenziju jer su za njih sva ta svetla i šarenilo velika radost. Andrej će uskoro tri godine i u suštini ovo je prva Nova godina u kojoj on može da izrazi svoje mišljenje šta mu se sviđa od ukrasa, šta bi hteo u svojoj sobi od dekoracije i td. tako da sam ovaj put posvetila malo više pažnje na sitničice koje će njemu biti zabavne.

Kao što sam već spomenula u jednom tekstu da imamo mnogo konzervi koje čuvamo i služe nam za mnogo namena a i Andrej voli da se igra sa njima, ovaj put sam htela da ih iskoristim i za novogodišnju dekoraciju. Konzerve su idealne da ih bojite, lepite po njima svašta, da ih oblikujete, zato sam za vas pripremila par ideja kako konzerva može da posluži za stavljanje sitnog poklona ispod jelke a možete je pretvoriti i u divnu dečiju lampu verovali ili ne.

Sneško Belić, Deda Mraz i irvas crvenog nosa

novogodišnje konzerve

David i Lenka su suviše mali da shvate šta se oko njih dešava ali ove  godine sam htela da svako od moje troje dece ima mesto gde će bake i deka da im stave neku sitnicu za Novu godinu tako da sam za to iskoristila naravno konzerve koje su odlično poslužile umesto kutije. Dekorisane su u novogodišnjim motivima i evo šta vam je potrebno da biste napravili ove zanimljive kutije za poklone:

  • Konzerve
  • Boja
  • Kolaž papir
  • Marker
  • Stara čarapa
  • Dekorativna žica
  • Crveno dugme

novogodišnje konzerve

Da biste napravili Sneška Belića prvo obojite konzervu sa belom bojom i ostavite da se osuši. Akrilna boja koju sam koristila daje dobru pokrivenost ali možete koristiti i neku drugu boju npr. tempere. U prodavnici raznih sitnica sam naišla na samolepljivi kolaž papir pa sam ga koristila prilikom dekorisanja jer je idealan za razne detalje koje su sitne ili nezgodne za bojenje kao što su npr. oči sneška u ovoj situaciji. Nalepite oči i nos od kolaž papira a obrve i usta nacrtajte sa markerom. Za roze obraščiće se poslužite sunđerom koji ćete blago umočiti u boju a zatim tapkanjem nanesite na konzervu, na taj način izgleda prirodnije. Stara čarapa će poslužiti kao kapa za sneška. Kada stavite poklon u konzervu na ovaj način ćete je zatvoriti tako da dete može otvaranjem odnosno skidanjem čarape da otkrije šta se krije unutra.

decija nocna lampa

Za Deda Mraza je postupak je isti kao i kod pravljenja Sneška Belića. Deda Mraza možete ukrasiti kako želite važno da liči na Deda Mraza i da ima bradu, ovde vam dete može pomoći. Brada i gornji deo je napravljeno od presovane vate tkz. jastučića za skidanje šminke. Ovu konzervu sam ostavila otvorenom ali sam je probušila sa strane i provukla dekorativnu žicu tako da konzerva može negde da se okači. Vi ako želite možete i Deda Mrazu napraviti kapu takođe od neke stare crvene čarapice ili ako ste vični u šivenju od nekog materijala koji ćete skrojiti u kapicu. Irvasu su napravljeni rogovi i nos takođe sa dekorativnom žicom, nju možete naći u radnjama koje prodaju razne sitnice za Novu Godinu.

Noćna lampa

decija nocna lampa

Nemorate bacati gomilu para za dečije noćne lampe sada kada postoje konzerve. Ovu lampu možete napraviti za malo više od pola sata, toliko je meni trebalo. Uzmite jednu konzervu i obojite je u željenu boju. Kada se osuši uzmite neki oštar predmet najbolje neko šilo i čekić i napravite rupe u konzervi u rasporedu koji vi želite.

decija nocna lampa

Ja sam napravila jednostavan dizajn sa cik cak rupicama a vi možete prvo nekim markerom da napravite dizajn i po njemu da izbockate konzervu. Kada to završite, ubacite unutra lampice i zatvorite sa donje strane. Kada je upalite dobićete predivno svetlo sa koga nećete moći da skinete pogled. Ja sam sasvim sigurna da će vaše dete da se obraduje ovoj lampi više nego ikad. Lampa će vas koštati koliko koštaju lampice za jelku koje ćete kupiti a možete da ubacite i neke koje već imate viška.

decija nocna lampa

Kada je Andrejeva baka došla kod nas taj dana kada sam uradila ovu lampu toliko joj se svidelo kako to izgleda i svetli da je zatražila da i njoj uradim jednu za Novu Godinu. Šta da vam kažem osim da je lampa pun pogodak kada se sviđa i deci i odraslima 🙂

Nadam se da su vam se svidele ove novogodišnje konzerve i da sam vas inspirisala da i vi uradite nešto slično možda ne od konzervi ali od nekih drugih činijica ili kutijica.

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *