4 čarobna obroka inspirisana novogodišnjim praznicima
Novogodišnji praznici su vreme kada se bavimo lepim stvarima, ukrašavanjem, poklonima, opuštanjem, razmišljanjem šta smo sve postigli u prethodnoj godini i šta bi trebali da uradimo u narednoj, vreme koje provodimo sa porodicom i bližnjima. Za decu je ovaj period pogotovo radostan jer svako dete voli jelku, ukrase i poklone.
Kada se ljudi okupe uvek se spremi i neka ukusna hrana da upotpuni doživljaj pa tako kako mi “veliki” volimo da prvo vidimo lepo dekorisanu hranu a a zatim i probamo, tako isto i deca vole svo to šarenilo, mirise i ukuse. Da biste učinili nešto dodatno posebno za ove praznike pripremila sam par recepata i ideja kako možete servirati hranu vašem detetu tako da bude u znaku Nove godine. Nekada će dete probati hranu koju možda inicijalno ne voli ali ako je dekorisana na zanimljiv način probaće je, tako da je ovo idealna prilika da isprobate nove ukuse a i da se malo zabavite. Pa, da krenemo.
Palačinke od spanaća
Ako vaše dete ne voli spanać posle ovakve pripreme i dekoracije će ga obožavati. Kada pravim palačinke nikada ne pravim po nekom strogom receptu i to je područje u kom često eksperimentišem i menjam mere i sastojke ali ovo je neki okvirni recept za ove palačinke.
- 300gr brašna
- 2 jaja
- čaša mleka
- čaša jogurta
- kesica praška za pecivo
- pakovanje zamrznutog spanaća
- kašičica soli
Prvo napravite testo od navedenih sastojaka a na kraju dodajte spanać koji ste pre toga odledili i iscedili od viška vode. Smesa treba da ima gustinu kao za američke palačinke tako da manipulišite sa satojcima, pre svega mislim na brašno i mleko dok ne budete zadovoljni gustinom. Velikom kutlačom zahvatite smesu i lagano je sipajte po sredini tiganja, na taj način će palačinka sama da se oblikuje u pravilan krug. Kada ispečete sve palačinke uzmite jednu i isecite je u trouglove, zatim trouglove poređajte tako da formiraju oblik jelke.
Ja sam za dodatnu dekoraciju palačinke koristila čeri paradajz i pavlaku a stablo je od kačkavalja, a vi naravno možete i ostalo što mislite da bi vaše dete volelo da jede. Bilo koji namaz ili povrće može da vam posluži kao dekoracija. Ovakve jelkice možete uraditi i od klasične palačinke ili od nekog keksa ili od tkz. bakinog kolača.
Sneško jaje
Ovo nije nikakav poseban recept ali jeste dekoracija koja će biti zabavna deci. Potrebno vam je:
- Jaja
- Šargarepa
- Peršun
- Biber
- Štapići za roštilj
Pripremite tvrdo kuvana jaja. Za to vreme očistite šargarepu i isecite je na kolutiće pa uparite dva tako da jedan bude manji od drugog.
Kada se jaja skuvaju skinite ljusku i ostavite da se malo ohlade da biste mogli da ih uzmete u ruku. Za jednog sneška uzmite dva jaja po mogućstvu da jedno bude veće od drugog. Isecite im vrhove tako da mogu da stoje a da ne padnu.
Uz pomoć štapića za roštilj napravite rupe u dva koluta šargarepe i isti taj štapić provucite kroz dva jajeta. Isecite deo štapića koji je višak.
Oči i dugmad napravite od bibera, nos od malog dela šargarepe a peršun će biti metla 🙂
Zapečeni krompir pire
Sva deca vole krompir zato ga ovaj put spremite malo drugačije u znaku praznika. Recept je jednostavan, napravite pire krompir uobičajeno, dakle skuvan krompir, maslac, začin, malo mleka i sve izmiksajte. Kada se malo prohladi na redu je da stavite ono što će pire krompir učiniti drugačijim, a to je jedno do dva jaja u zavisnosti od količine, a zatim promešajte sa varjačom. Smesu stavite u špric za dekoraciju torte i to sa donjim delom u obliku zvezde. Na pleh na koji ste stavili papir za pečenje uz pomoć šprica formirajte kupolicu koja liči na jelku. Stavite sve u rernu na 250 stepeni dok jelkice ne dobiju braonkastu boju.
Kada je sve gotovo dekorišite vrh sa zvezdom, ja sam ovom prilikom koristila žutu papriku ali vi možete i nešto drugo. Da biste napravili rupicu za zvezdu uzmite čačkalicu i sa njom probodite zapečeni pire krompir. Jedite vruće ili dok je još toplo 🙂
Jestivi ukrasi za jelku
Kada je Andrej krenuo da gricka malo čvršću hranu jedna od “grickalica” koje je voleo su bile galete od integralnog ekspandiranog pirindža. Ovo je inače odlična zamena za hleb kome smeta belo brašno ili želi samo zdravije da se hrani. Da bi i vaše dete zavolelo ove galete možete ih prirpemiti na ukusan način i sa dekoracijom koja podseća na kugle koje kačimo na jelku. Potrebno vam je:
- Galete od ekspandiranog pirindža
- Razno povrće
- Krem sir ili neki drugi namaz
Galete namažite sa namazom po želji a zatim povrće koje ste pripremili iseckajte u kockice, krugove, štapiće i td. i poređajte po galeti. Ove galete možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane i imate par ukusa na raspolaganju. Od najobičnijih bez dodataka imate i one u koje je dodata so ili neki začin. Andrej voli da jede one koje nemaju nikakav dodatak u sebi, one koje ljudi uglavnom zovu stiropor 🙂
Ove ideje za prazničnu dečiju trpezu su samo neke koje sam izdvojila u moru onih koje sam do sada isprobala ali nadam se da sam vas ovim podstakla da i sami napravite još nešto što će vaše dete obradovati. Ako nemate nikakvu dodatnu ideju uvek su tu modlice sa kojima možete dobiti razne oblike jelke, sneška, zvezde i td. Tost hleb je uvek tu da od njega napravite smešne sendviče i tako bar jedan praznični doručak bude drugačiji od ostalih.
Podelite sa nama u komentarima neke vaše recepte i dekoracije koje pravite za vaše klince i klinceze 🙂
Komentari
comments