Becollino

Sigurna sam da svako od nas kada oseti neke mirise ima i određeno sećanje na događaj ili osobu koje je vezuje za baš taj miris. Znate ono kada pomirišete i vratite se u taj trenutak, na to mesto, sa tom osobom i svim emocijama koje su u tom trenutku postojale, miris dobija obliku, dobija boju.

Miris bake koja je uvek mirisala na ružu onu tek otvorenu, formiranu, najfiniju blagu iz bašte, me uvek vrati na period igranja kod nje i pričanja sa njom. Miris drvenih igračaka me vrati u period igranja sa drugom bakom igre domina u kojoj sam je skoro uvek pobeđivala.

Neki mirisi su nam lepi bez nekog posebnog razloga ali znamo da nam je nešto lepo u njima. To su uglavnom mirisi koje smo osetili u ranom detinjstvu ali nemamo sećanje koje nas vezuje za njih.

Becollio

Kada se Andrej rodio dobili smo dosta bebi kozmetike na poklon, kupke, kremice, sapuni. Sećam se jednog paketa koji je stigao u prelepoj beloj kutiji na kojoj je pisalo Becollino. U njemu je bilo sve što bebi treba u tim prvim danima. Kupka, mleko za telo, sapun, krema za lice, puder. Miris te kupke me je vratio upravo na taj neki lep trenutak koji ne znam odakle potiče i zašto mi se sviđa. Posle tek mi je mama rekla da je tako mirisao prašak sa kojim je prala moje stvari kada sam bila beba. 

Da li ste se zapitali kako mirisi koje okružuju našu decu deluju na njihov razvoj i zašto baš miris kao jedno čulo deluje toliko jako na nas?

Kada nešto pomirišemo taj miris ulazi direktno u naš mozak i ostaje tamo zacrtan zauvek. Čulo mirisa aktivira širok dijapazon emocija a i bebe tako istražuju svet oko sebe i upoznaju ga kroz miris, ukus i dodir. Iz tog razloga kada biramo kozmetiku za bebe nekako uvek prepoznamo u tim mirisima i deo svog detinjstva, deo sebe koji želimo da prenesemo na naše novo biće, koje je tu pred nama da stvara svoje detinjstvo satkano od prelepih mirisa i sećanja. I stvarno, uživamo u svom tom mackanju, mirisanju i dodirima.

Becollino

Kada deca više nisu bebe i porastu nega koju im pružamo je takođe važna samo što se tada više usresredimo na određene regije tela. Andrej se nedavno vratio sa skijanja i njegova koža na licu je ogrubela od zime. Kremice koje je poneo tamo da se maže je potrošio a pored mene je u tom trenutku bila potpuno nova neotvorena Becollino krema za lice, jer se Becollino vratio na tržište sa novim kremicama koje su bez parabena i alergena i naravno da sam odmah htela da isprobam kakve su. Otvorila sam je namazala mu lice i on je tada rekao: “Mama kako lepo miriše ova krema!” tada sam mu rekla da je on kao beba bio kupan za Becollino kupkom i da ga je možda taj miris podsetio na bebeći život. 🙂

Moja mama je kada sam ja bila beba sve uvek imala čisto i mirišljavo pored mene, moja deca isto, možda je to razlog zašto ja i dan danas volim da koristim kozmetiku za bebe i za svoje potrebe i zašto takvu kozmetiku isprobam i na sebi, taj miris i tekstura tih kremica prija i meni i deci. Jedna od najzanimljivijih radnji Davidu i Lenki je kada uzmu kremu i hoće jedni druge da namažu. Toliko osmeha i radosti se tu čuje da je nemoguće da im tako nešto lepo ne ostane u sećanju na detinjstvo.

Becollino nije bio deo mog detinsjtva ali jeste moje dece pogotovo Andreja i verujem da kada god vidi ili pomiriše te prozivode da će negde u glavi ostati taj neki lep osećaj u vazduhu.

Koji su mirisi vašeg detinjstva a koji mirisi vas podsećaju na period kada su vam deca bila bebe? 🙂

Pišite nam 🙂

Tekst je nastao u saradnji sa brendom Becollino

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *