Antibiotici i deca

Sigurno se svake godine počevši od septembra pa do proleća vi i vaše dete suočavate sa prehladom, bolovima u grlu, raznim virusima, pogotovo deca u kolektivu su sklona čestim prehladama. Normalno je da želite da vaše dete što pre ozdravi, međutim pričajući sa roditeljima sam primetila da veoma često traže od doktora ili očekuju da im se prepiše antibiotik za lečenje obične prehlade. Dosta me je iznenadilo u kojoj meri je rasprostranjeno takvo mišljenje, s obzirom da znamo da antibiotici ne leče viruse niti bilo koji simptom prehlade, već bakterije.

Davanjem antibiotika detetu i kad mu treba i kad mu ne treba može napraviti totalni kontraefekat. Osim što će se vremenom stvoriti otpor organizma na određeni antibiotik pa se mora preći na jači kada se stvarno razboli, tako se slabi i detetov imunitet jer prosto ne dozvoljavate da se samo izbori za prehladom ili gripom i tako dugoročno stvori u svom telu odbranu od istih. I tako uhvatite sebe kako se vrtite u krug, antibiotik, oslabljen imunitet, opet prehlada, opet anitbiotik. Antibiotici uništavaju i dobru crevnu floru, pa zašto biste rizikovali da se vaše dete jednog dana bori sa problemima u želucu.

Antibiotici i deca

Kada se Andrej prehladi ovo je naš način u borbi sa virusima bez upotrebe antibiotika.

 • Kada se pojave slinice odmah pristupite vadjenju istih sa pumpicom za nos, ne dozvolite da dugo stoje u nosu jer dete to guta pa se lako pojavi kašalj.

 • Koristite slani rastvor za nos, ima da se kupi u apoteci a možete i sami napraviti veoma jednostavno. Pola kašičice soli u 250 ml prokuvane vode. Pravite svaki dan novi rastvor zbog skupljanja bakterija u njemu.

 • Jako važna stvar a to je, nemojte ubrizgavati detetu u nos ni jedne kupovne kapi za nos, tj. one za otpušavanje nosa, čak i ona na kojima piše da su za bebe i malu decu. Dovoljno je da redovno čistite detetu nos i ako je mnogo zapušen da koristite rastvor koji će rastvoriti sline da bi lakše izašle.

 • Temperaturu ne skidajte dok ne dostigne stadijum 38,5 stepeni, pustite organizam da se sam bori

 • Neka dete pije što više tečnosti, poudite veoma često, pa neka bude i po gutljaj ali znači zbog lakšeg razgrađivanja sluzi kada se pojavi kašalj.

 • Budite oprezni i sa sirupima za kašalj, raspitajte se u apoteci koji je za koji kašalj i kako se tačno primenjuje, jer ako dete pije neki za smirivanje kašlja to  ne pomaže izbacivanju sluzi, što opet nije dobro.

 • Znam da ovo baš nije ni prijatnog mirisa ni ukusa ali probajte da napravite i date detetu med i beli luk (nama je uspelo). Na pet kašika meda ide jedan čen belog luka koji će te sitno iseckati i staviti da odstoji par sati u medu. Kada se konzumira pokušajte da uhvatite malo na kašičicu meda i jedan delić luka da dete proguta, ako mu mnogo smeta nek popije odmah vodu posle da ispere brže ukus iz usta. Ovde naravno pričam o deci starijoj od godinu dana koja smeju da jedu med.

 • Da biste poboljšali otpornost organizma generalno a i dok traje prehlada, dajte uvek detetu po jednu kašičicu meda na dan. Možete da probate i sa propolis kapima koje se kapaju u sok ili vodu.

 • Neka dete jede laganiju hranu i ono što želi, jaka i začinjena hrana smeta stomaku a i uglavnom se tad i nema neki apetit (znate i po sebi kako se osećate kada se razbolite). Zna se, supa obavezno i to topla.

Nekad, zbog dužine trajanja prehlade ili nastanka sinusne infekcije mora se pristupiti uzimanju antibiotika i tu stvarno ne možete ništa da uradite osim da poslušate lekara. Medjutim, da bi vaše dete lakše prebrodilo uzimanje leka, potrebno je da jede bar neku hranu koju ću navesti da bi očuvalo svoj organizam i želudac. Jogurt je odličan jer sadrži u sebi bakterije koje potpomažu dobru regulaciji želuca i creva, kefir, zeleno povrće, brusnica takođe (možete i sok a možda još bolje suvu brusnicu pa neka dete gricka između obroka). Raspitajte se kod pedijatra da li je možda potrebno za uzimanjem nekog probiotika.

Antibiotici su neophodni lekovi i moraju se nekad uzimati ali uvek se zapitajte kada i koliko dugo, pričajte sa pedijatrom o svemu što vam se nameće kao pitanje i tako ćete otkloniti sumnju ili se ponekad razuveriti da li treba davati detetu lekove ili ne.

Komentari

comments

 • Reply Belma April 18, 2014 at 9:13 am

  Draga mama Ljubice moram samo da Vas pitam kad ste već pomenuli te pumpice za pročepljavanje nosa zašto ih nikako ne koristiti? Da li se zbog njih kasnije bakterije još i lakše nastanjuju? Naime, jedan takav koristili smo prije mjesec dana i to propisan od strane ljekara a sada mi je sin već mjesec dana dobrano slinav, kao nikad ranije s nekim gustim zelenkastim sekretom što nikad ranije nije imao. Naravno, ne koristimo pumpicu više ali koristili smo je par puta za vrijeme upale uha jer nam je dr tako prepisala. Hvala! Pozdrav!

  • Reply Ljubica Bildi April 18, 2014 at 10:06 am

   Draga mama Belma, s obzirom da je bila upala uha u pitanju onda vam je doktorka prepisala i kapi za nos i to sigurno da biste dodatno detetu olakšali disanje pored svih ostalih tegoba koje prate jednu upalu, u tom slučaju je opravdano i to samo ako vam je rekla na koliko dana upotrebe da se ograničite. A zašto mislim da ih ne treba koristiti kod obične prehlade je zbog toga što isušuju sluznicu nosa i iritiraju je. Sluznica je jako osetljiva na nedostatak vlage u nosu i time je podložnija upalama, dok kod korišćenja fiziološkog rastvora ili tkz. slanog rastvora negujete sluznicu nosa. Kapi za nos sužavaju krvne sudove, deluju brzo i efikasno na slinice u nosu ali ne deluju na uzrok. Ako ih koristite duže od 4 dana mogu stvoriti upravo suprotan efekat a to je osećaj stalno zapušenog nosa. Nadam se da sam vam pomogla donekle a što se tiče zelenih slina može biti mnogo stvari u pitanju. Oslabljen imunitet posle upale pa se telo i dalje bori sa bakterijama, može biti i prehlada malo jača, ipak to proverite sa svojim pedijatrom 🙂 Pozdrav

  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *