piramida

Kada imate dete, pored ostalih aktivnosti, jedan deo pripada i pravom izboru igračaka. Često se i dešava da detetu kupite ili dobije neku igračku sa kojom se uopšte ne igra ili je kratko vreme interesantna.  A onda se to divno malo stvorenje puno mašte nađe u dodir sa plastičnom flašom, kartonskom kutijom i  sličnim kućnim stvarima i počne da se igra kao da ima ispred sebe neki fantastični izum. Kada je Andrej napunio oko godinu i par meseci i počeo sam da istražuje po kući, prvi put se susreo sa flašama punih vode koje je obarao pa ih ponovo podizao u normalan položaj i to je znalo da traje duže nego igranje sa bilo kojom kupovnom igračkom. Tada sam se zapitala šta još to ima u kući što bi moglo biti upotrebljeno kao sjajna igračka. U ovom tekstu ću vam navesti par igara sa plastičnim ( ili jos bolje kartonskim) čašama koje sigurno posedujete u kući, ako nemate nije ih problem jeftino kupiti u obližnjoj prodavnici.

  • Sagradite piramidu od čaša

IMG_20140303_184006

Slaganja čaša na ovaj način je odlično za izgrađivanje fine motorike, kao i vežbanje pažnje i koncentracije. Andrej je ponekad nestrpljiv kada su u pitanju bilo kakva slaganja pa se brzo iznervira ako mu padnu kockice, tako da je ovo za njega bila odlična vežba strpljenja.

  • Vreme je za kuglanje

Igranje sa casama

IMG_20140303_184215

Kada ste napravili vašu piramidu,uživajte u obaranju iste (ovu igru takođe možete igrati i sa malim plastičnim flašama koje imaju malo vode u sebi radi bolje stabilnosti i težine). Uzmite bilo koju manju lopticu, tvrđu ili one mekane, svejedno je.  Ovo je odlično za vežbanje koordinacije oka i ruke.

  • Jedna u drugu

??????????

Stavljanje čaša jedna u drugu je odlična vežba za one najmlađe od 0 do 3 godine jer se tada nalaze u onoj fazi koja vam je sigurno poznata da sve izvade iz neke kutije pa ponovo vrate, da bih posle opet sve izvadili.

  • Piramida br.2

piramida

Slično kao i prva igra samo što ćete pomoći vašem detetu da pronalazi načine kako još može da ih složi a da čaše stoje jedna na drugoj.

  • Iste boje

??????????

Sa malo starijom decom se možete igrati tako što ćete flomasterom u određenoj boji  napraviti krug po sredini dve čaše ili obojiti jedan mali deo i pustiti dete da složi dve čaše sa istom bojom. Još jedna varijanta je da stavite npr. dve plave čaše i jednu žutu i da pitate vaše dete koja od čaša tu ne pripada.

  • Mini golf na drugi način

Case

Postavite čaše da leže na podu i pokušajte sa vašim detetom da ubacujete male lopte u čaše sa neke razdaljine koju sami odredite. Ako nemate loptice, napravite ih od urolovanog papira, bitno je da se kotrlja. Nama baš i nije uspelo jer je Andrej još mali ali sa starijom decom će sigurno biti zabavno.

Šta smo naučili iz ovakve vrste igranja:

Fina motorika

Koordinacija oka i ruke

Sposobnost koncentracije

Sigura sam da ste zajedno sa svojim detetom  pronašli još neki način kako čaše mogu biti odlična zabava i igra, mi smo se igrali ukupno dva sata samo ubacivanja i izbacivanja čaša, neverovatno zar ne.

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *