ishrana bebe

Na blogu sam pisala o tome na koji način da vašu bebu privolite da jede određene namirnice i kako na pravi način da uvodite čvrstu hranu. Isti sistem kao i sa Andrejem primenjujem i sada na blizance i oni takođe lepo prihvataju ukuse. Zahtevniji su nego Andrej, ne zato što ih je dvoje nego zato što malo sporije prihvataju novu namirnicu ali je poenta da je na kraju prihvate.

U periodu kada je vaša beba spremna za čvrstu hranu verovatno ste se suočili sa mnogo informacija o tome koje prvo namirnice dati, koliko, kada. Internet je prepun foruma na kojima mame razmenjuju informacije o čvrstoj hrani ali niko od nas nema baš toliko vremena da sve pročita i zapamti šta se od namirnica daje u kom mesecu. Kada sam bila trudna sa Andrejem provela sam mnogo sati u čitanju i stručne i komercijalne literature o nezi i ishrani beba tako da sam donekle bila spremna na period uvođenja čvrste hrane i sigurna u svoje dete i sebe da ćemo to uspešno izvesti. Kada su blizanci došli na svet moram priznati da sam neke stvari zaboravila i pitala sam se zašto nisam napravila sebi neku tabelu po mesecima kada se šta uvodi od hrane.

Za sve vas nove mame i vas koje treba da obnovite “gradivo” napravila sam tabelu o većini namirnicama koje se uvode poređane po mesecima kada ih treba dati bebi. Ovo možete ištampati i staviti sebi kao podsetnik tako da ne razmišljate sa svakim novim mesecom koji dolazi šta se od namirnica daje. Tabela je urađena uz savetovanje pedijatra kao i uz pomoć svih onih knjiga koje sam čitala u trudnoći. Ono što moram odmah na startu da naglasim jeste da nemorate da pratite uvođenje namirnica baš tako kako piše u tabeli jer nije ni svako dete isto pa možda neka namirnica neće odgovarati u šestom mesecu ali će je beba zato prihvatiti u sedmom, radite po nekom svom osećaju koji posedujete kao majka.

Tabelu možete preuzeti ovde.

Kada i kako krenuti sa uvođenjem čvrste hrane

Svetska zdrastvena organizacija poručuje da je bebi do šestog meseca dovoljno samo majčino mleko, međutim ja se sa tim ne slažem. Beba u nekom periodu počinje da pokazuje znake da je spremna za nešto drugo osim mleka i to je, po meni, ono što treba da pratite a ne koliko beba ima meseci. Većina beba je spremna za čvrstu hranu između četvrtog i šestog meseca. Čak i kada se radi o prevremeno rođenim bebama pratite znake a ne mesece.

Čula sam od nekih mama da su svojim bebama prvo ponudile voće pa tek onda povrće, čak i neki pedijatri tako savetuju. Po meni je mnogo bolje ponuditi povrće pa tek onda voće. Voće je slatko i davanjem prvo njega rizikujete da se beba navikne na taj ukus šečera pa da onda odbija slane kašice.

Pirindžane kašice su odličan početak uvođenja čvrste hrane. Imaju lep ukus mleka i za bebu ne predstavlja veliku promenu. One su takođe odličan probni test da vidite kako beba prihvata samu ideju da nešto stavlja u usta sa kašikom i ako se slučajno desi da ste možda poranili možete bez griže savesti stati sa ishranom te vrste a da ne napravite neku “štetu”, mada se retko dešava da se stane sa uvođenjem druge hrane koja nije mleko.

Uvodite jednu po jednu namirnicu par dana pa tek onda pređite na drugu. Kada krenete da pravite kombinacije namirnica potrudite se da to budu one namirnice koja je beba već probala. Što se tiče sokova nemojte kupovati gotove jer je dovoljo da skuvate npr. jednu jabuku i da tu vodu u kojoj je skuvana dajete kao sok, meni lično je ukusno.

Hranjenje blizanaca

Mame blizanaca su u duplom problemu kada je hranjenje beba u pitanju, ako jedno pravi problem vi ne možete ni ono drugo da nahranite kako treba. Ako ste, kao ja, sinhronizovali svoje blizance od rođenja da se hrane u isto vreme onda trenutak hranjenja predstavlja ozbiljnu pripremu, gde šta stoji i ako se dese nepredviđenje okolnosti kako da reagujete. Moja situacija prvih par dana hranjenja je bila totalno konfuzna. Beba mi je i sa jedne i sa druge strane ja sedim u sredini, kašika jednom kašika drugom. Ono što je predstavljalo problem je naravno što nisu navikli da čekaju za hranu pa još i vide neku kašiku koja im ide prema ustima tako da su oni plakali i ja sa njima i na kraju je bio haos svuda oko nas troje, presvlačenje kompletno posle. Međutim, posle nekog vremena je sve došlo na svoje mesto, naučili su da sačekaju svoj red i ne mlate rukama svuda oko sebe raznoseći hranu po sobi. Moj savet je mamama blizanca da ako vam bebe jedu u isto vreme nastavite tako ikada krene uvođenje čvrste hrane. Na početku će biti haotično ali veoma brzo će bebe shvatiti šta se dešava i kako da se ponašaju.

Napominjem još jednom da je tabela sastavljena kao osovni vodič i smernica za dopunjavanje. Nadam se da sam vam pomogla da sagledate kako bi bebina ishrana trebalo da izgleda u prvoj godini a od vašeg načina života i pogleda na odgajanje i ishranu, vi ćete praviti ukusne obroke za vašu bebu 🙂

 

 

Komentari

comments

 • Reply Marija February 25, 2015 at 9:13 pm

  Ja sam majka dve devojčice, starija je samo sisala do šest i po meseci i izuzetno je lepo prihvatila uvođenje novih namirnica, sad jede baš sve. Mlađa ima sedam meseci i neće NIŠTA da jede, jer joj izlaze zubi u najveće (nema ni jedan još uvek) i baš sam u problemu. Pokušala sam da joj ponudim bukvalno svaku od namirnica koju smem u tom uzrastu i u svakom obliku (blindirana, plasirano gnječeno viljuškom, gotovu domaću hranu kašice…) i sve se završi posle dve mini kašičice jedva promrljavljene. Stisne usta i gotovo… Samo da se požalim :)ali nastavljamo dalje uporno!

 • Reply Juca February 25, 2015 at 11:21 pm

  Nama je dr dala tabelu i sve mame su dobile isti savet sa 6.5-7m se uvodi zumanac,postepeno 1/8,1/8,1/4,1/4,1/2,1/2pa tek celo.
  A belanac tek posle 1.rodjendana isto postepeno..

  • Reply Ljubica Bildi February 26, 2015 at 6:11 am

   Tačno tako, u pravu ste, pogrešila sam u tabeli kada sam je kucala i sada sam je ispravila. Hvala vam što ste mi ukazali na to 🙂

 • Reply Marina September 1, 2015 at 11:59 am

  Ova navedena tabela ishrane primer da li se daje meso pilece sa punih sest meseci ili u toku sestog meseca? yanima me isto to i za sve 0stalo. Hvala

  • Reply Ljubica Bildi October 21, 2015 at 7:17 pm

   U toku sest meseca ali zavisi od vaseg deteta,nemojte se strogo pridrzavati tabele.

 • Reply Darja February 27, 2016 at 11:46 am

  Misljenja sam, a i ubjedjena da tabelica ima malo i greskica. Prvo ne slazem se da DOJENOJ bebi treba poceti davati cvrstu hranu prije bar pocetka 6. mjeseca. Ukoliko je beba na formuli, sasvim je ok poceti ranije tj nakon 4. mjeseca. Dojenim bebama nije potrebna ni voda do 6. mj jer majcino mlijeko sve ima. Jedino ako zivite negdje gdje su visoke temperature pa se beba cesce i vise znoji pa mozete u tim slucajevima dati i malo vode izmedju podoja… Jagnjetina se ukljucuje prije teletine cak. Ne znam zasto ste je stavili sa 1g tek. Ona je medju prvim mesnim obrocima, zajedno s curetinom i piletinom. Ima jos sto sta sto smatram prerano uvedenim: zacini i luk recimo i jos sto sta….ostalo je manje vise ok.. Naravno, kao sto ni Vasa tabela nije objavljena s namjerom da namecete i ubjedjujete druge tako je i ovaj moj komentar dat u najboljoj namjeri 😉 Ja sam se malo vise bazirala na SZO preporukama i preporukama naseg fantasticnog pedijatra….i naravno sopstvenom iskustvu nakon primjenjivanja istih….

  • Reply Jedna mama March 20, 2018 at 9:19 pm

   Mama je rekla da smatra da treba pratiti bebu a ne mesece,sto je po meni ispravno. Svaka beba je individua za sebe. I malo postaje to oko dojenja kontraproduktivno i malo mi je muka od toga,iako dojim svoje dete i iako sam se 4.5 meseca izmuzala kako bih odrzala mleko dok beba ne krene sama da sisa i moja beba je samo na mom izmuzenom mleku zivela. I da,pocela je da jede cvrstu hranu onda kada je sama zahtevala to, ne kada je doktorka rekla i SZO. Opustite se malo mama, osluskujte svoje dete, nemojte po preporukama da ga gajite.

  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *