muzika kroz igru

Pre neki dan sam otišla po Andreja u vrtić i kaže mi vaspitačica kako su vežbali koreografiju za novu pesmu i kako je Andrej skroz u ritmu sve ponavaljao. Bilo mi je drago što su se tako dobro taj dan zabavljali jer klinci od tri godine, koliko on sada ima, znaju stvarno da uživaju u muzici i tim ponavljajućim pokretima koje koreografija nosi. Kod nas u kući se muzika često sluša i Andrej je od najranijih dana okružen raznim instrumentima koje imamo u porodici. S obzirom da je sada u toj fazi kada baš uživa u muzici, pevanju i igri razmišljala sam kako da ga dodatno stimulišem i da muziku iskoristimo za razvijanje i drugih veština.

Poznato je da muzika deluje stimulativno na sva čula još kod beba i nastavlja se kasnije kako dete odrasta. Razvijanjem muzičkih sposobnosti, kod deteta se uvećava niz posebnih sposobnosti, od kojih će imati puno koristi kako u detinjstvu, tako i kasnije tokom života. Sluh, verbalno izražavanje, sposobnost čitanja, učenje stranih jezika, kreativna sposobnost, socijalna prilagodljivost. Ono što je najinteresantnije kod muzike je što se  u potpunosti angažuje mozak i to obe hemisfere čime se pospešuju intelektualne sposobnosti, podstiče se mašta i apstraktno razmišljanje.  Sigurno svi svakodnevno koristimo muziku za stvaranje određenog raspoloženja: da nas razveseli, pokrene, da nam pojača energiju, da nam pomogne da se opustimo ili fokusiramo. Kad god je Andrej nešto neraspoložen ili prosto naiđu njegove bubice uvek sam pažnju usmeravala ka muzici, tj. počnem da pevam i da se blesavim sa njim igrajući i odmah se oraspoloži, to je nešto što uvek prođe kao dobar instrument odvraćanja pažnje sa ljutnje ili nekog nezadovoljstva.

Često pratim radionice koje mislim da bi bile interesantne za Andreja i uopšte za njegov uzrast pa sam tako otkrila i jednu skroz drugačiju i kod nas do sada potpuo novu školicu/radionicu. Radi se o edukativnom centru Balkan Culture Heritage (Balansko kulturno nasleđe) koji ima svoje prostorije u Vukovoj zadužbini u Kralja Milana br.2. Njen osnivač je Bojana Nikolić koja je sada na doktorskim studijama na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, inače je i član međunarodne grupe “Taram” a pevala je i u grupama “Balkanika”, “Hazari”, “Biber”. Čitajući program koji imaju posebno me je privukla muzička radionica sa decom i to počevši od treće godine pa do školskih dana. Kontaktirala sam ih da bih dobila dodatne informacije ali smo se na kraju dogovorili da dođem i ispratim kako se odvija jedan čas. Pošto su dečica podeljena po godinama i tako se formiraju grupe, naravno, otišla sam u grupu najmlađih, od 3 do 4 godine. Grupica se sastoji iz desetoro dece ali ih nema uvek u punom broju.

muzika kroz igru

Tih 45 minuta, koliko traje jedan čas sam uživala skoro isto kao i deca koja su taj dan došla. Sve me je pomalo podsetilo na vrtić samo što je ovaj bio muzičke prirode. Radionica se sastoji iz niz igara koje podrazumevaju, brojalice, tapšalice, udaranje nogu o pod, koračanje, prepoznavanje tonova i ritma. Muzika koja se sluša na času je prilagođena njihovom uzrastu i koriste se sve poznate melodije koje spadaju u okvir klasične muzike ali na njima prepoznatljiv način. Ne biste verovali koliko dete od tri ili četiri godine ima prirodan talenat da prati i prepoznaje sve što spada u domen muzike i da bude aktivan učesnik od početka do kraja. Njihova učiteljica predavač  Bojana Gavrilović koja je magistar muzikologije i koja ima višegodišnje iskustvo u radu sa decom ume da decu na jedan sponatan način vodi kroz aktivnosti i da prepozna kada treba napraviti prelaz iz jedne vežbe u drugu i tako održi čas zanimljivim svo vreme.

muzika kroz igru

Školica poseduje tkz. Orfov instrumentarijum koji čine razne vrste udaraljki, kastanjete, zvončići, triangl i td. i koje su prilagođene deci za korišćenje. U SAD-u Orfova školska radionica spada u osnovni program obrazovanja i decu upoznaje sa muzikom na zabavan način.

muzika kroz igru

Ono što mi se posebno sviđa kod ove radionice je što se sve odvija spontano bez ikakave presija na dete da nešto uradi što ne može ili u tom trenutku neće. Roditelji često misle o muzičkim radionicama kao obaveznu pripremu za sviranje nekog instrumenta ili pevanje, ali ne mora biti. Da, ovde se rade i individualni časovi sa decom koja žele da idu ka tom smeru i daju se časovi iz klavira, gitare itd. međutim ova radionica je osmišljena tako da deca kroz razne didaktičke igre sa muzikom razviju svoje samopouzdanje, kreativnost, individualnost.

muzika kroz igru

muzika kroz igru

Radionica se održava dva puta nedeljno po 45 minuta i mesečna cena sa popustom koja je sada aktuelna je 2800 dinara, upis traje tokom cele godine. Osim ove radionice ovde vaše dete možete ići i na časove pevanja, glume, hor, radionica udaraljki kao i pohađanje  indidvidulanih časova iz velikog broja instrumenata. Svakako za sve informacije možete posetiti sajt http://www.balkanch.com/ ili se obratiti direktno na telefon 065/8889088, Bojana Nikolić.

Muzika je lek za telo, um i dušu pa zašto ne biste svom detetu pružili odrastanje u kvalitetnijem okruženju u svakom pogledu.

Komentari

comments

 • Reply marija December 8, 2015 at 4:23 pm

  da li se moze naplatiti pdv za opremu koja je kupljena u radnji koja nije obveznik pdv,pdv nije iskazan na racunu

  • Reply Ljubica Bildi December 9, 2015 at 8:22 am

   Poštovana,ne može

 • Reply Diki January 8, 2016 at 8:09 pm

  jel mozete da navedete procente vezano za povrat pdv vezano za proizvode ponaosob.
  Negde sam nasla na internetu da je je za hranu (mleko, kasice) 8% a za krevetac, pelene, autosediste i os. 20%??
  I da li dubak za bebe podleze povracaju pdv-a?
  Hvala, unapred.

  • Reply Ljubica Bildi January 9, 2016 at 2:42 pm

   Poštovana pisali ste ispod pogresnog teksta (muzicke radionice a ne PDV 🙂 ) ne mogu da napišem procente jer trenutno nemam uvid u to. Dubak ne spada pod refundaciju.

  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *