Platnene pelene

Kako se moja trudnoća sa Andrejem približavala kraju tako sam ja sve intenzivnije tragala po internetu za informacijama o bebinim prvim danima, o odeći pa i o pelenema. E, taj deo o pelenama me je najviše okupirao, tačnije deo o tome koliko su zdrave tj. štetne jednokratne pelene koje su u masovnoj upotrebi. Pošto svom detetu želim, kao i svaka majka, što bolje da pružim, počela sam da tragam za alternativom jednokratnim pelenama. Na moje prijatno iznenađenje naišla sam na nekoliko sajtova koji prodaju ili promovišu platnene pelene i oduševila se onim što sam otkrila. Osim što ću uštedeti novac, što sam više istraživala više razloga je postojalo zašto mi se ova opcija pelena najviše sviđa.

IMAG1299

Prednosti platnenih pelena

  • Udobnije su

Verovatno vam se ne sviđa ideja da sada na sebi nosite papirni ili plastični veš, to ne zvuči udobrno zar ne, tako ni vašoj bebi. Udobnost platnenih pelena je jedan od razloga zašto ih vaša beba treba nositi. Napravljene su od udobnih i tkanina (pamuk, bambus…) koje propuštaju vazduh tako da se nikad ne desi pregrejavanje i nedostatak vazduha koži vaše bebe, kao što je slučaj sa jednokratnim pelenama.

  • Ekonomičnije su

Sa svakom promenjenom jednokratnom pelenom vi bacate novac. Kada uzmemo u obzir cenu jednog pakovanja pelena i mesečni utrošak koji se u proseku kreće između 3000 i 4000 din. shvatite koliko tu novca ode u nepovrat. Dete u proseku nose pelene oko dve godine a ušteda na platnenim pelenama je 2 do 3 puta. Investicija u platnene pelene je velika samo u startu (ne morate kupovati sve odjednom, možete tokom trudnoće po malo uzimati svaki mesec), ali ako imate i drugo dete koje koristi takođe te iste pelene, one postaju potpuno besplatne! Možete i kao ja da ne kupite baš veliki broj pelena i tako uštedite početnu sumu, samo što ćete morati češće da ih perete, na vama je izbor kako ćete regulisati finansije.

  • Zdravije su

Taknine koje se koriste za izradu platnenih pelena povećavaju protok vazduha što sprečava osip bebe, mi nismo sa njima nikad imali osip, apsolutno nikad. Dešavalo se da dođe do trenutnog crvenila koje je zavislio od izbačenog sadržaja ali osip kakav poznajemo kod jednokratnih pelena koje sadrže hemikalije se nije ni jednom pojavio. Još jedna stvar, platnene pelene će upiti manje vlage, što je dobra stvar, jer jednokratna pelena krije istu tu vlagu u sebi što odovodi do toga da beba duže ostaje u njima a samim tim nije ni svesno svojih fizioloških potreba što je jedna od glavih uzroka zašto deca danas nose duže pelene i odvikavanje ide sporije.

  • Čuvaju sredinu

Kao što sam napisala u tekstu gore dete u proseku koristi pelene oko dve godine i za to vreme ono za sobom ostavi blizu tonu otpada jednokratnih pelena. Da ne pričamo samo koliko otpada ode na to da se one samo proizvedu. Kada se uzme u obzir potrošnja energije, vode i odlaganje platnenih pelena, uticaj na okolinu je daleko manji nego kod jednokratnih koje pritom ispuštaju i štetne materije na deponiji gde se nalaze. Platnene pelene se razgrađuju posle godinu dana jer su u pitanju prirodni materijali.

Jedna od Andrejevih pelena
Jedna od Andrejevih pelena
  • Jednostavne za upotrebu

Mnogi roditelji misle da je potrebno mnogo posla oko održavanja platnenih pelena i da su koplikovane za upotrebu, prizanjem i ja sam dok ih nisam kupila bila malo zbunjena. Većina ima elastične delove oko nogu, podešavanja za struk i dubinu same pelene, sve što ima i jednokratna pelena. A tih par minuta za odlaganje upotrebljena pelene mislim da ne može da prevagne u korist jednokratnih ako ste svesni svih ostali prednosti plateninih pelena.

  • Prosto su neodoljive

Kada jednom probate platnene pelene, bićete oduševljeni. Osim što su mekane, postoje u toliko dezena, stilova i tkanina da prosto ne možete da im odolite. Ima li išta slađe od šarene pelene na bebinoj guzi. Možete se igrati sa istim bojama pelena i bebine trenutne garderobe, u svakom slučaju zabavi nikad kraja.

Naš sistem odlaganja pelena

Ono što vam je potrebno je svakako jedna kofa ili kanta za odlaganje upotrebljenih pelena. Možete u nju staviti i one kese koje služe za odlaganje upotrebljenih pelena a i ne morate, mi ne koristimo ništa. Kada se pelena skine sa bebe ide direktno u kantu, ako je ukakana sa maramicom skinem sadržaj u wc šolju pa pelenu u kantu. Ako je stolica retka, što se dešavalo naravno dok je Andrej bio mala beba, samo sam ispirala pod mlazom vode i ostavila u kantu do pranja. Što se tiče samog pranja, ne moraju da se iskuvavaju nego se peru na 60 stepeni sa blagim deterđzentom, bez korišćenja omekšivača.

Meni se naravno sve ovo kada sam čitala, činilo komplikovanim ali kada jednom krenete da ih koristite sve dođe na svoje mesto i naravno naći ćete za vas najbolji način koriščćenja i odlaganja samih pelena. Igrajte se sa tkaninama, dezenima, istražujte šta je najbolje i pružite vašoj bebi da uživa u mekoći platnenih pelena.

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *