Prvo šišanje

Koliko god Andrej izgledao preslatko sa svojom plavkastom kosom i sitnim loknicama koje su se stvorile pozadi, bilo je vreme da od bebe postane dečak, i dobije svoje prvo šišanje.  Pošto mu se približio drugi rođendan, izabrali smo da njegovo prvo šišanje bude par dana pre toga. Naravno, nisam znala kako će da reaguje na makaze i samu ideju da mu neko nepoznat pipa kosu i mota mu se oko glave, tako da sam potražila po interentu salone koji se bave isključivo šišanjem dece i tako obezbedim bar stručan kadar koji ima iskustva u radu sa malim ljudima koji ne miruju.  Izbor je pao na salon „Petar Pan“ jer je izgledao kao jedna mini igraonica, sa svim mogućim rekvizitima za odvlačenje pažnje a i odgovarao nam je jer je relativno blizu kuće.

Pozvali smo to jutro i odmah zakazali za taj dan popodne. Kada je došao iz jaslica, spremili smo se i otišli. Nisam  mama koja generalno paniči pa nisam ni za ovo, bila sam spremna i da će sve proći dobro a i da će možda biti plakanja. Na moje veliko zadovoljstvo sve je prošlo i više nego dobro. Stavili smo ga u stolicu i odmah sam uzela jednu od slikovnica da mu pokazujem. Pogađao je životinje, malo je gledao crtani koji je pre toga pustila frizerka, pričali smo. Frizerka je radila veoma brzo i videlo se da ima višegodišnje iskustvo. Dok se on šišao,frizerkina ćerka nam je pripremila jedan pramen kose za uspomenu, sa napisanim datumom. Na kraju teksta se nalazi mini galerija nešeg prvog šišanja.

Za vas koji tek planirate da vodite dete kod frizera, evo par saveta kako da najlakše odlučite gde ići i kako da pripremite vašeg mališana za taj trenutak.

 • Mala deca ne vole mnogo iznenađenja tako da bi bilo dobro pre nego što i samo ode na šišanje, da ga odvedete kod vašeg frizera i gleda kako vas šišaju. Pričajte mu šta se dešava i tako će te ga upoznati sa rekvizitima (makaze, plašt) koje će biti korišćene i za njegovo šišanje.

 • Izaberite pravi salon tj. onaj koji se bavi ovakvom vrstom šišanja. Tu uglavnom ima gomilu igračaka, knjiga i videa koje će okupirati dete na neko vremekoje je dovoljno da se šišanje obavi. Ako u vašem mestu ne postoji dečiji frizer, pitajte vašeg frizera da vam preporuči nekoga ko je dobar u radu sa decom.

 • Ako mališan ima omiljenu igračku, ponesite je obavezno  i možda još neku sa kojom će se igrati da mu ruke budu zauzete. Ako dete ne želi da mu se stavi ogrtač pre šišanja, stavite vi jedan i pokažite mu, možda prihvati. Ako neželi da sedi na stolici sam, budite spremni da ga uzmete u krilo i da vi sednete a za to vreme neko drugi ko pođe sa vama da preuzme slikanje.

 • Pričajte detetu par dana pre nego što odete na šišanje, šta će se dešavati i kako će zabavno biti. Pričajte kako će lepo izgledati, ako dete vidi da vi pričate sa ushićenjem i ono će lakše prihvatiti samu ideju šišanja.

 • Dete vodite kod frizera u ono vreme kada je odmorno, sito i naspavano, dakle pratite ritam dana.  Ako ovo prvo iskustvo učinite što pozitivnijim, to bolje za sve naredne godine koje dolaze.

A ovako smo se mi zabavljali 🙂

 

Pre šišanja
Pre šišanja

Decije šišanješišanje dece

 

 

 

 

 

Prvo šišanje
Posle šišanja

 

 

Komentari

comments

 • Reply Bojana June 14, 2015 at 7:57 pm

  Interesantna tema. I jako vazna. Kada sam videla da imate tekst o sisanju najvise me je zanimao salon u kome ste sisali dete jer smo mi sa prvim sisanjem u salonu imali bas, bas lose iskustvo! A onda sam videla da se radi o istom salonu i da je vase iskustvo totalno drugacije od naseg.
  Prvo, da napomenem da smo mi naseg sina odveli prvi put kod frizera malo pre treceg rodjendana. Za nas je pitanje kose poprilicno delikatno jer nas sin ne voli da kosu pere i kada se to mora (izmedju pranja je prilicno rastegljiv period pa se pranje vrsi kad bas mora) on ima poprilicne tantrume (sto ni u jednoj drugoj situaciji nema). Zato smo i to sisanje kod frizera odlagali koliko smo mogli. Sisali smo ga suprug i ja na “pecurku” prve tri godine, ali sto ste i sami rekli doslo je vreme da od bebe postane decak. I nasa “procedura” je bila ista. Trazili smo decjeg profesionalnog frizera i i nama je delovalo kao neka igraonica, dete smo pripremali na to sta ga ceka, ali… Kada smo stigli tamo, frizerka je bila neljubazna, komentarisala je ko ga je sisao unakazio ga je (sa sve kolutanjem ocima i podsmehom), mi smo joj objasnili da je kosa delikatna stvar jos preko telefona i na to je podsetili kada smo stigli. Zamolili smo je da ga pusti u ogradjeni deo sa igrackama da se malo otkravi (u tom periodu bio je uzdrzan kada udje u nepoznat prostor ili u prisustvu nepoznatih ljudi), ali nam je rekla da ne moze jer ona zuri da ga osisa jer ima posle njega zakazano drugo sisanje i ako bude hteo moze da se igra kada se sisanje zavrsi. Moj suprug i ja se nismo unapred dogovorili sta cemo ciniti u situaciji kao sto je ova (jer je prosto, na osnovu reklame, i nismo ocekivali), pa smo ostali u salonu iako nam je oboma impuls bio da se okrenemo i izadjemo iz salona. Uglavnom, ona (namerno je tako oslovljavam jer bolje nije zasluzila) je insistirala da ga stavimo u stolicu, nas sin nije hteo da skine jaknu te mu je istu ona bukvalno strgnula sa ledja i trazila da dete suprug drzi za noge, a ja za ruke dok ga ona sisa. Svojoj cerki je cak rekla da ugasi crtani jer je nas sin plakao. U pokusaju da ga umirim ja sam ga cak i pitala sta bi voleo da ti mama kupi jer si hrabar, a ona je rekla (poprilicno sarkasticno): “avion, da vas gleda sa visine”. Tokom sisanja, njena cerka je slikala i kada smo iz salona izasli te slike su osvanule (bez nase dozvole!) na facebook funpage. Kada smo to videli, poludeli smo i moj suprug joj je poslao mail u kome je trazio da te fotografije ukloni, a ako to ne ucini da ce je tuziti. Ona je i dalje bila drska, slagavsi da je od mene dobila dozvolu za objavljivanje fotografija (sto nikad nije), da ce te fotografije skloniti a da mi ubuduce vodimo dete u drugi frizerski salon jer ona ne voli da joj prete.
  Ovaj dogadjaj se desio pre neka tri meseca. Nas sin i dan danas je povremeno spominje i moli da kod nje vise ne ide. Duboko iznervirana traumom koju je nase dete pretrpelo i ponasanjem iste, ja sam toj gospodji na funpage – u napisala review u kome sam opisala nase iskustvo, a kako ista moj review nije mogla da izbrise, ona je iskljucila opciju davanja review – a.
  Danas smo mi sami njega osisali kod kuce i ni jednu suzu nije pustio, bio je malo u grcu, ali uz puno strpljenja i objasnjavanja prihvatio je sisanje masinicom.
  Moj savet roditeljima je da se dobro raspitaju o salonu u kom planiraju da sisaju dete jer to sto je neko o sebi napisao ne mora biti istina.

 • Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *