deda i baba

Bake i deke kažu da je ljubav prema unučetu nešto posebno i sasvim drugačije od ostalih ljubavi. Verujem da je tako jer i sama primećujem koji odnos ima Andrej sa svoje dve bake i dekom, naravno i David i Lenka ih odavno prepoznaju i smeše im se. Kao roditelju prisustvo bake i deke u životu moje dece mi je jako bitno. Ovde ne mislim na pomoć koju mogu uvek od njih da zatražim, što naravno nije zanemarljivo, nego na njihov uticaj u detetovom životu.  Oni uče unuče porodičnoj tradiciji i prošlosti i na taj način dete upoznaje svoju korene, ko je i odakle je. Provodeći vreme sa babom i dedom, dete dobija veliki plus u socijalnom i emotivnom razvoju, oni igraju veliku i značajnu ulogu u životu svog unučeta.

U moje vreme…

Andrejev deda i babe su odrastali u periodu igranki kada se izlazilo u Dom Omladine, Mašinac, Krsmanac i slušale se Elipse i Siluete. Sigurna sam da će mu njegov deda koji voli da se priseća tog vremena pričati razne dogodovštine iz tog perioda. Ja se vrlo dobro sećam svih priča mojih baka i deka i života u ratnom periodu, priča kako se nekada udvaralo, šta se nosilo i kako se pričalo. Kroz takve priče koje jesu lične i pojedinačne, dete stvara neke opšte i generalne slike prošlih vremena, prima znanja o određenoj kulturi ponašanja tada, o muzici o životu i upoređuje ga sa vremenom u kome ono živi. Priče koje bake i deke pričaju su mnogo zanimljivije nego kada vi kao roditelj imate nešto da kažete. Čak i vaše priče o odrastanju su interesantnije kada ih pričaju bake i deke iz njihovog ugla gledanja.  Priče koje se razmenjuju na ovakav način su kao jedna vrsta “lepka” za održanje porodice na okupu, priče koje doprinose stvaranju porodičnog identiteta i detetovog pozitivnog osećaja pripadnosti jednoj zajednici.

Kao roditelji se maksimalno trudimo da svom detetu prenesemo životne i moralne vrednosti u to nema sumnje, ali lekcije koje dete nauči od bake i deke su izuzetno važne. Iskustvo i mudrost koju oni poseduju je sigurno veća i drugačije nego naša koju tek sad stičemo jureći kroz sve obaveze koje nas sustižu u toku samo jednog dana. Sve te male rečenice mudrosti koje se razmene kroz savete i priče će sigurno oblikovati detetove poglede i razmišljanja i ostaviće traga na njegovu ličnost kasnije.

Podrška kad zatreba

Svaki roditelj zna da baviti se detetom i biti čvrst u nekoj odluci kada vaspitavamo nije lak posao. I kao što mi imamo podršku partnera u takvim stvarima tako i naše dete mora da ima neki oslonac a da to nismo mi. Mora da ima nekog kome će moći da se izjada i požali a to su upravo baba i deda. Andrej koji ima skoro tri godine zna da ispriča babi i dedi šta je pogrešno uradio i šta je mama rekla ili uradila povodom toga. Ako tako malo dete ima potrebu za tim zamislite koliku potrebu ima dete školskog uzrasta ili tinejdžer. Ovde ne mislim da vas tužaka i da traži opravdanje za svoje postupke, nego da na taj način napravi sebi jedan zdrav izduvni ventil. Bake i deke u ovakvim situacijama mogu čak i da vam pomognu tako što će objasniti detetu vašu disciplinksu meru na njemu prihvatljiviji način. Ako postoji komunikacijski razdor između roditelja i deteta, osobe koje mogu da popune taj deo su upravo bake i deke. Ovo se najviše odnosi na period adolescencije kada se tinejdžeri povlače u svoj svet i kada neke stvari ne žele da podele sa roditeljima, ali će veoma rado da se obrate babi i dedi.

Kada malo dete prolazi kroz nezgodne faze koje kreću od druge godine pa nadalje svi znamo koliko živaca i strpljenja treba da bi se sve to ispratilo i korigovalo. U svemu tome mi roditelji ponekad i izgubimo živce i stalno osećamo taj pritisak da li stvari obavljamo na dobar način.  Osim što bake i deke mogu da pruže vama podršku da se malo smirite i vratite u normalu, na isti način to rade i sa mališanom jer nemaju taj pritisak da vaspitavaju, nemaju tu obavezu i zadatak koji mi kao roditelji imamo. Bake i deke će lako pustiti svoje unuče da uradi ili kaže nešto što nije dopušteno kod mame i tate ali tu nema bojazni da će dete zbog toga postati razmaženo ili nevaspitano.

Bezuslovna ljubav i najbolji prijatelj

Ljubav koju bake i deke osećaju prema svom unučetu ne može se opisati rečima. To je ljubav koje vaše dete dobija bez ikakvih presija, očekivanja i obećanja, ona se dešava prirodno sama od sebe. Aktivnosti koje bake i deke mogu da rade sa svojim unučetom su bez limita stvarno i nije toliko stvar u fizičkoj spremnosti bake i deke koliko do samog duha i povezanosti koje imaju. Oni su uvek tu i da saslušaju i da pričaju i da pruže. Nikada nisu umorni za razgovore, za slušanje muzike i igru, oni će uvek biti tu za vaše dete. Ja se uvek setim mog dede i pravljenje “pijace” sa njim od parčića hleba, slanine i paradajza. Setim se igranja domina i memorije sa bakom i kako sam je uvek pobeđivala. Moja druga baka pravi najbolje uštipke na svetu i naravno to sam uvek jela za doručak kada dođem kod nje.

Sigurna sam da će i moja deca izgraditi prelepe uspomene sa svojim bakama i dekom i da će ih to učiniti boljim ljudima. Unučići donose energiju, smeh, mladost i svrhu svojim bakama i dekama. Istovremeno, bake i deke pružaju zrelost, znanje, stabilnost i bezuslovnu ljubav u živote svojih unučića.

Da li i vaša deca uživaju u ovom posebnom odnosu i da li mislite da bake i deke obavljaju bitnu ulogu u njihovim životima? 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *