prevremena beba

Danas je 17. novembar, Svetski dan prevremeno rođenih beba. U svetu se, svake godine pre vremena rodi 15 miliona beba. U Srbiji, više od 4000  ili 11 beba svakog dana. Prevremeno rođenom bebom se smatra svaka beba koja je rođena pre 37 gestacijske nedelje i tu spadaju i moji blizanci David i Lenka.

Kada sam ostala trudna i saznala da nosim dve bebe taj momenat da postoji mogućnost da će se roditi ranije je uvek negde bio prisutan ali posle svega što mi se izdešavalo u toj trudnoći i na kraju kada su se rodili, u stvari nikad nisam istinski bila spremna na sve što me čeka što u bolnici, što kući. I stvarno, kako biti spreman na tako nešto, kako biti spreman na to da vaša beba koja se rodila ranije, od vas zahteva da joj pružite drugačiju vrstu nege i pažnje nego beba koja je rođena u terminu. Naše društvo, iako postoje članci koji se bave temom prevremenog porođaja, se u stvari jako malo bave onim što dolazi posle svega toga, podrška za roditelje je jako mala i niko sem vas ne zna kroz kakvu bujicu raspoloženja i psihičkog stanja prolazite odgajajući prevremeno rođenu bebu. Zato, danas ovaj tekst posvećujem ne samo malim borcima već i njihovim roditeljima koji su takođe borci.

Kada se beba rodi pre vremena normalno je da ste prvo u šoku, lome vas razna osećanja, briga, bespomoćnost, strah. Taj osećaj da posle porođaja ležite na odeljenju i gledate druge mame sa svojim bebama a vaša nije tu nego je na intenzivnoj nezi je nešto što pogađa direktno u srce. Taman kada se priviknete na tu situaciju dolazi trenutak da vas puštaju iz bolnice ali izlazite bez bebe. Pošto je mene čekao stariji sin kući koga nisam videla dva i po meseca zbog održavanja trudnoće u bolnici, osećala sam i radost i tugu u istom trenutku. Radost jer ću naizad Andreja da zagrlim i sa njim da pričam, tuga zato što se odvajam od Davida i Lenke koji su do pre par dana bili deo mene. Takođe može se lako desiti da ne osećate povezanost sa bebom u prvi mah, pogotovo ako ste je prvi put samo videli a ne i dotakli. Nemojte da vas ta praznina i otuđenost uplaši, to je normalno stanje koje će svakim danom polako nestajati.

Prevremeno rođene bebe su krhke, male i izgube više kilaže na početku nego što gubi beba u terminu i uglavnom im treba dosta vremena da dostignu ponovo kilažu koju su imali na rođenju. Da biste pomogli vašoj bebi da brže poraste i bude jača dok je u bolnici, jako je bitno da popije vaše mleko tj. kolostrum koji sadrži sve što bebi treba da bude zdrava. Prevremeno rođene bebe osim što su suviše male da bi sisale nemaju mogućnost da na taj način popiju mamino mleko jer su skoro sve prikačene na sonde, infuzije i leže u inkubatoru. Zato se pripremite na to da ćete mleko izmuzavati pumpicom i tako ga dostavljati vašoj bebi. Čak iako ne planirate da vašu bebu po izlazku iz bolnice dojite, potrudite se na sve načine da prvo mleko stigne do vaše bebe, to je nešto najdragocenije što joj možete dati. Ja sam svaki dan odlazila na neonatologiju gde su ležali David i Lenka i sa strepnjom svaki put odnosila mleko i pitala da li su popili bar malo. Sećam se tog dana kada sam na njihovim kartonima pročitala “5ml m.m” što znači da su taj dan popili 5ml maminog mleka. Gledala sam u ta dva kartona i ronila krokodilske suze kao nikad u životu, to su moje prve bilo kakve suze koje sam isplakala od momenta kada su se rodili. Posle blage depresije koje me je drmala kada sam došla kući, po prvi put sam tada osetila jednu dozu olakšanja, ali sam znala da je to tek početak njihove borbe.

Period koji provodite kod kuće bez bebe može biti jako napet i pun emotivne turbulencije pogotovo što otac uglavnom ne doživljava isto što i majka, odnosno svako iz svog ugla prolazi kroz trenutnu situaciju. Iako je Andrej svaki dan zahtevao od mene da se igramo i da se grlimo i mazimo jer nije hteo da me ispušta iz vida od kad sam se vratila iz bolnice, bilo je trenutaka kada sam se osećala jako loše i kada sam morala da se odvojim od njega. Nisam uvek nailazila na razumevanje ukućana, međutim ako se osećate loše i niste u stanju ni da pričate sa nekim a kamoli da vam neko dođe, nemojte osećati pritisak i presiju okoline da se pravite kao da je sve u redu. Imate pravo na svoja osećanja, imate pravo da zatvorite vrata sobe i provedete neko vreme sa svojim mislima, zato se potrudite da sa svojim suprugom podelite te osećaje, svi ostali su nebitni u toj priči.

Trenutak kada je beba spremna da dođe kući će u vama izazvati veliku radost a normalno je da osećate i tremu, pogotovo ako se radi o prvoj bebi. Roditelji prevremeno rođenih beba se veoma često nalaze i u strahu da li će uspeti da se brinu o svom malom borcu na način kako je to radilo osoblje bolnice. Strah je skroz opravdan u ovom slučaju pogotovo ako vaša beba zahteva specijalnu vrstu nege jer onda sve one knjige i tekstovi  o razvoju beba i uopšte knjige o roditeljstvu vam u vašem slučaju ne pomažu preterano i možete se osećati poprilično obeshrabreno. No,nemojte, ima tu ipak stvari koje vam mogu pomoći i usmeriti vas donekle, pa tako možete da saznate da je normalno npr. da nekad proveravate da li beba diše jer to rade svi roditelji.

Prevremeno rođene bebe imaju drugačiju temperaturnu regulaciju tela odnosno traže za početak toplije okruženje. Da biste bili sigurni da je vašoj bebi toplo i udobno to ćete osigurati slojevitim oblačenjem, tako u zavisnoti od promene temperature u sobi vi možete dodatno pokriti ili otkriti bebu. Takođe, sklonije su prehladama i stomačnim tegobama više nego bebe koje su rođene u terminu jer se imuni sistem razvija sporije i lako zarade infekciju. Da biste izbegli da bilo šta na samom startu naudi vašoj bebi održavajte higijenu ruku i nemojte požurivati sa dolaskom drugih ljudi u posetu sve dok beba ne ojača i vi se ne osetite spremnim za tako nešto. Čak i ako neko dođe u posetu ograničite broj onih koji hoće da bebu podignu u ruke, provetravajte prostoriju u kojoj beba boravi svakodnevno. Ja naravno nisam mogla da sprečim Andreja da prilazi bebama a zna se da su mala deca velike kliconoše, zato sa starijim detetom pričajte na koji način i gde da pomazi bebu ako to želi.

Mali borci koji su požurili da ih vide mama i tata su takođe i velike spavalice od samog starta što može roditelje lako uplašiti da misle da nešto nije u redu sa njihvom bebom ali nije tako, to je samo način kako se vaša beba prilagođava okruženju i njen način da čuva energiju koja joj je potrebna za rast i razvoj. Kvalitet sna se takođe razlikuje od beba koje su rođene u terminu koje provede više vremena u dubokom snu. Vaša beba će malo biti u dubokom snu, malo će biti pospana a retko kada će biti skroz budna. Pored toga što je beba slaba da bi vukla mleko ovakav način spavanja dodatno otežava hranjenje. Dešavaće se da bebu i budite da bi jela i to su stvari koje roditelje poprilično uzdrmaju na samom početku. Zbog malog stomaka ješće manje i češće nego beba u terminu. Srećom sve ovo uglavnom ne traje dugo i vaša beba će iz dana u dan postajati sve jača.

Nervni sistem kod prevremeno rođenih beba nije dovoljno razvijen pa se može desiti da se veoma lako uplaše, uznemire i da reaguju burno na svetlo zato nemojte da vas čudi ako se nekada bez razloga zaplače. Kod mojih blizanaca kod Lenke je ovaj efekat tkz. Moorov refleks izražen i dešava se da ne ume sama sebe da smiri kada krene da plače. U ovakvoj situaciji podignite bebu i uvijte je u ćebe ili neku tkaninu, povijte je celu neka se oseti sigurnom.

Dosta beba danas ima ili blagi oblik hipotonije ili hipertonije ili kriv vratić, to je kod prevremeno rođenih beba dodatno izraženo pa se dešava da moraju da idu na korektivne vežbice ili prosto samo vežbice stimulacije motorike. Nemojte vašu bebu upoređivati sa drugim niti sa bebama rođenim u terminu, ona će se razvijati onom brzinom koja njoj odgovara. Takođe nemojte dopustiti drugima da ih upoređuju. Pripremite se da ćete sa vašom bebom odlaziti češće kod lekara i da ćete proći provere nekih specijalista kod kojih bebe rođene u terminu ne moraju da idu. To zna da bude iscrpljujuće i za vas i za bebu ali to je jedini način da osigurate da vaša beba dobro napreduje i da bude zdrava.

Bez obzira na sve što vas čeka sa vašom prevremeno rođenom bebom ona će uvek iz vas izmamiti najdivnija osećanja i vi ćete je voleti kao što se niko nikada ne voli. Biti roditelj prevremeno rođene bebe je nešto posebno i gledati kako tako malo stvorenje postaje jednog dana veliki čovek koji čini velika dela je za roditelje najbolji poklon.

Hvala svim mama iz FB grupe Ponosni roditelji prevremeno rođenih beba i grupe  i udrženja Mali Div koje su odgovorile na moju anketu i tako dale doprinos u pisanju ovog teksta 🙂

 

Komentari

comments

 • Reply Ana November 30, 2014 at 1:52 pm

  Odlican tekst!

  • Reply Ljubica Bildi December 1, 2014 at 12:42 pm

   Hvala, drago mi je da vam se sviđa 🙂

 • Reply Jasmina December 11, 2014 at 9:08 pm

  Krenu suze coveku kad ovako nesto cita,a pogotovo ako je prosao kroz sve ovo,kao vi i ja. Nije bilo lako… Moja dva sina su bila 43 dana u bolnici,jedan se preziveo i sepsu… Sve prodje,ali kada navrnu secanja opet se puste suze.
  Da smo zivi i zdravi.

  • Reply Ljubica Bildi December 12, 2014 at 2:30 pm

   Neka su nam oni samo živi i zdravi a kada to imamo biće i ostalog 🙂

 • Reply djema April 1, 2018 at 12:03 am

  da tosu bila teška vremena za nas roditelje moj mica je rocen u 6 m preziveo sepsu

 • Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *