babysign srbija

Andrej je veoma rano počeo da priča i nismo imali period nekog preteranog nerazumevanja a s obzirom da mi je on tada bio jedino dete meni je bilo normalno da sa njim od starta nešto brbljam, nisam ni mogla da predpostavim da mi  umesto rečima pokazuje prstima na nešto ili da nastane neka frustracija zato što ga ne razumem. Upravo zbog toga kada smo odlazili na druženje sa vršnjacima ja sam lično imala problem da se sporazumem sa dečicom koja nisu pričali. To i nije toliko strašno, međutim roditeljima je to predstavljalo problem svakodnevni. Bilo je situacija da dok traje druženje mame ne razumeju u nekom trenutku šta im dete pokazuje i šta hoće da kaže, što je ubrzo vodilo do toga da se dete iznervira. Jedna prijateljica mi je rekla da jedva čeka da joj sin progovori jer se umorila od igre “gluvih telefona” sa njim.

Ovaj tekst upravo govori o rešenju za takav problem jer se kod nas u Srbiji pre godinu dana pojavio program koji vašu decu uči da sa vama, a i vi sa njima, komunicirate i pre nego što se pojave prve reči i rečenice. Program se zove Baby Sings. Zvuči zaminljivo zar ne? I meni je kada sam to saznala, pa sam uz jedan opušteni razgovor uz kaficu popričala sa mamom Dr Natašom Popević koja je ovaj program dovela kod nas, u želji da vam prenesem što više informacija. Inače, Andrej i njena ćerkica idu zajedno u jaslice i mogla sam više puta da prisustvujem na koji način njena ćerka komunicira znakovima sa njom dok je još bila mala, otud i moje oduševljenje jer planiram sa nasim pristiglim blizancima  da isprobam sve što ovaj zanimljiv pristup nudi.

Šta je Baby Signs?

Baby Sings je znakovni jezik za bebe koji na skroz jednostavan način omogućava vašoj bebi da priča sa vama dok vi neometano postajete svesni svega što vaša beba zapazi u svom okruženju. Beba vam uz pomoć znaka koji nauči može pokazati u svakom momentu da li je gladno, žedno, da li joj je toplo ili hladno, bez plakanja i nervoze koje i vas i bebu dovode do frustrirajuće situacije. Program su razvili Dr Acredolo i Dr Goodwyn, profesori psihologije na kalifornijskom univerzitetu Davis i trenutno se ovaj znakovni jezik koristi u preko 32 zemlje širom sveta više od  2o godina.

lopta baby sings

Da se razumemo, znakovni jezik za bebe nije isto što i znakovni jezik gluvo nemih osoba iako i jedan i drugi funkcionišu po principu da se umesto reči pokaže znak, pa je zbog toga jedno od mojih prvih pitanja bilo da li će  znakovni jezik usporiti onaj normalan razvoj govora kod deteta. Međutim upravo se suprotno dešava, deca su motivisana da nauče da govore, kao što je i dete koje puzi motivisano da nauči da hoda. Znakovi koja deca nauče za ” pa pa” ili da klima glavom za odobravanje u stvari spadaju pod prve znakove koja deca prirodno nauče.

znak za prase
Znak za prase

Koje su prednosti?

Deca samim tim što mogu da komuniciraju sa vama od početka,  imaju dobar osećaj o sebi samima, razvijaju osećaj samopouzdanja i samopoštovanja. Jača se veza između roditelja i deteta jer se smanuju one negativne reakcije kao što su suze, bes i gnev a povećavaju se pozitivne interakcije. Kada deca koriste znak kako bi privukla pažnju na stvari, odrasli prirodno odgovaraju s puno odgovarajućih reči (npr. ˝O, video si macu! To je maca! Ova maca izgleda baš kao naša maca, zar ne!¨). A poznato je da što više govora/reči dete čuje, to će brži biti proces usvajanja jezika. Svi smo primetili da lakše učimo stvari koje nas zanimaju. Umesto da slušaju imena za stvari koje njihovi roditelji smatraju važnim, sa znakovima na raspolaganju, deca mogu usmeriti pažnju svojih roditelja na objekte koji njih opčinjavaju.

Kada početi sa programom?

Naredno pitanje koje se prirodno nametnulo u našem razgovoru je i ovo. Mama Nataša mi je odgovorila da ne postoji neko savršeno i univerzalno vreme kada početi. Ona je sa ćerkicom radila od rođenja tako što bi joj dok je hrani pokazivala znak za mleko pritom joj i govoreći samu reč mleko, ali u praksi se pokazalo da je možda najbolje startovati kada deca ovladaju ručicama tako da mogu da vam pokažu znak. Ako znaju da mašu, pokazuju prstićem onda su to neki od znakova da je vaša beba spremna za komunikaciju i da želi da komunicira.  Tada je vreme da počnete sa znakovanjem. Deca koja već raspolažu određenim brojem reči u svom vokabularu, takođe se mogu učiti znakovanjem jer i ona imaju poteškoća da neke reči izgovaraju, samim tim je bolje pokazati znak za tu reč. Pošto američki znakovni sistem nije isti kao i naš, znakovi su morali da se prilagode i prevedu našem tržištu. Za sada je u opticaju oko 100 znakova što je sasvim dovoljno za raznoliku komunikaciju.

baby sings
Mama Nataša sa polaznicima kursa

Šta je sve potrebno od materijala za učenje znakovnog jezika?

Prednost korišćenja znakova jeste da zaista ne oduzima nikakvo dodatno vreme. Jednom kad naučite da se koristite znakovima to će postati deo svakodnevnih aktivnosti bez potrebe za dodatnim alociranjem vremena.Čak, suprotno, uštedećete vreme, jer kad dete može reći šta želi sve je lakše. Koliko je vremena potrebno uložiti u učenje znakova? Postoji nekoliko mogućnosti. Možete kupiti i čitati knjige, postoje startni paketi  kao i DVD set “Znakujmo zajedno” koji sadrži šest tematskih DVD-a i svaki je prilagođen uzrastu,  možete i prisustvovati Baby Signs kursevima za roditelje. Kurs traje dva sata a naučite sve što vam je potrebno. Roditelji na zanimljiv način i u opuštenom ambijentu uče kako da znakuju sa decom i kako da na najbolji način koriste materijal iz startnog paketa za znakovanje kod kuće (startni paket je uračunat u cenu radionice).

Ja se nadam da sam vas ovim tekstom zainteresovala da još malo istražite o samom programu i da se bolje informišete o tome na koji način je najbolje i kada početi sa znakovanjem. Za sve informacije koje želite dodatno da saznate mama Nataša nam je dala sve kontakte na koje možete da joj se obratite.

popevic.natasa@gmail.com i tel 065 25 36 456

Na sajtu Baby Signs možete pogledati detaljno sve o programu, na njihovom Youtube kanalu znakovanje u akciji a na FB strani možete pratiti aktuelnosti i kada su radionice za roditelje.

 

 

 

 

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *