sakupljanje

Kada sam bila mala skupljala sam mirišljave blokčiće, menjala sam se sa drugaricama za jedan list iz blokčića i sve uredno stavljala u album za fotografije, svaki list u svoju pregradu. U tom periodu sam trenirala ritmičku gimnastiku i jedan dan sam pravo iz škole ponela i svoj album sa mirišljavim listićima na trening. Kada sam se posle završenog treninga vratila do svog ormarića mog albuma nije više bilo, neka od devojčica, predpostavljam neka koja je i sama skupljala, je ukrala moj album i odnela sa sobom. Sav moj trud, sreća i uživanje u skupljanju toga je nestao u trenutku, i sada posle toliko godina dobro pamtim celu tu situaciju i emociju koju sam tada imala.

Želela sam da ovako započnem ovaj tekst da bih došla do poente zaobilaznim putem a to je da deca vole da skupljaju, deca vole da prave kolekcije da se menjaju sa duplikatima to je jedan od razloga zašto sličice i albumi još uvek opstaju i zašto deca i dalje vole da imaju takvu aktivnost i pored svega što ih okružuje za igru i zanimaciju.

Andrej sakuplja sličice i to je nešto što ga jako raduje, smireno, usresređeno i strpljivo otvara svaki paketić sa sličicama, traži njeno mesto, odlepljuje i lepi sa preciznošću tačno na njeno mesto. Kada otvori paket zna odmah koja mu je duplikat kao što i odmah po temi sličice zna gde joj je mesto na toj stranici gde se nalazi. Naravno ima kutijicu u kojoj drži duplikate, koje povremeno prebrojava čisto da se uveri kada je vreme da krene da se menja sa drugarima koji takođe skupljaju iste sličice. Naučio je novu reč “tuca” i koristi svaku priliku da je koristi kada priča o svojim sličicama. Više puta je sličice nosio u vrtić i uredno ih vraćao, album ne sme niko da dira bez njegovog prisustva, (ovde mislim na Davida i Lenku koji smeju da mu “pomažu” samo kad je on tu) to je samo njegova stvar.

Kad vidim sve to i setim se da sam i ja sama bila pasionirani skupljač zapitala sam se zašto to deca vole i šta oni u stvari sve uče iz takve aktivnosti, pa sam tako istraživala i saznala neke jako zanimljive detalje oko sakupljanja koje i sama primećujem kod Andreja.

Osećaj za organizaciju kao što sam napomenula Andrej tačno zna od momenta kada dobije slišice kojim redosledom se šta dešava. Otvori paketić, sortira i odvoji duplikate od onih koje su nove , zatim uzme sličicu i traži njeno mesto u albumu. Ako vaše dete skuplja npr. određenu vrstu igračkica sigurno je, da ako je u tome pasioniran, da se one neće zagubiti niti stajati svuda, nego će imati svoje mesto gde su sortirane i verovatno će biti kategorizovane na samo njemu znan način, da li je to po boji ili nekoj sitnici koja svaka ima, nebitno je, jedino što sam sigurna ne dirajte ako mislite da izbegnete oštre poglede 🙂

sakupljanje slicice

Matematiku volimo Nebitno da li vaše dete skuplja raznobojne kamenčiće, klikere ili sličice matematičke sposobnosti se lako stiču u ovakvoj aktivnosti. Ono će sigurno provesti dosta vremena u brojanju i sortiranju svoje kolekcije. Andrej i ako ne zna da broji do npr 300 zna da kad pogleda sliku prepozna sve brojeve u nizu i na taj način traži sličicu u albumu tj.njeno mesto. Kao što sam navela stalno broji i duplikate. Kada se menja zna koliko je dobio sličica, koliko daje svom drugaru. Takođe to je dobra prilika da kada sam pored njega porazgovaram sa njim o tim većim brojevima do kojih još nismo stigli. On izgovori pojedinačne brojeve ja mu izgovorim u stotinama. Možete sa detetom, ako želite da se igrate, uvesti i radnje sabiranja i oduzimanja u sve to. Koliko ima polja na strani, koliko on ima sličica i koliko mu fali.

Mali bibliotekar ako vaše dete sakuplja neke određene likove ili životinje logično je da će ga interesovati kako se koji zove što će ga podtsaći da o njima čita ili u Andrejevom slučaju da pokuša da pročita 🙂 Ako vaše dete ne zna da čita još uvek ovo je idealna prilika da mu čitate o bićima ili objektima koje on ima u svojoj kolekciji. Na taj način mu razvijate ljubav prema knjizi, istraživanju, slušanju, koncentraciji, pamćenju i za školarce dodatnu vežbu čitanja.

Družimo se i stvaramo nova prijateljstva da bi dete obogatilo svoju kolekciju ono mora da se u jednom momentu menja ili trampi sa ostalima koji isto to skupljaju. Dete na taj način ulazi u konverzaciju sa ostalom decom, a ako je kao u našem slučaju sa Andrejem, upoznaje nove drugare. Svako ko ima sličice koje i on skuplja je potencijalno novi drugar za upoznavanje i igru. U Beogradu postoji jedno mesto u centru grada gde se tradicionalno skupljaju svi pasionirani skupljači sličica i tu dolazi do konverazcije sa novim ljudima koje vidimo prvi put. Roditeji rado odvode decu na to mesto jer je to stvarno idelana prilika da vidite kako se vaše dete snalazi u toj maloj džungli koja ima za cilj da se razmene duplikati i da odatle odete srećni sa još par novih sličica i par dobrih razgovora ispunjenih dobrom vibracijom.

Pojam novca Jako bitna stavka za dete a i za roditelja da postupi na pravi način i nauči dete pravim vrednostima. Kada su sličice u pitanju nas niko ne sprečava da Andreju kupimo deset kesica na dan i da popunimo album za dve nedelje, ali nije u tome poenta. Naučite dete da kupovina kesica košta i da se za to odvaja novac. Takođe ako dete poseduje svoj džeparac što je slučaj sa decom koja idu u školu odlično je prepusti ti im da od svog džeparca kupuju sličice, tako se uče raspoređivanju novca i pametnog, ekonomičnog trošenja svog džeparca. Doziranjem kesica koje kupujete detetu učite ga da se za ono što voliš uživa polako, da se za nešto treba potruditi da bi dobio i da generalno u životu planira stvari oko sebe i radi ih kako treba, bez brzanja. Andrej zna da i pored toga što nam je trafika gde se prodaju sličice odmah pored prodavnice ne znači da će svaki put kada se ide do prodavnice dobiti i kesicu sličica. Jednu kesicu ili dve dobije na po par dana u proseku nedeljno dobije tri četiri kesice.

Naravno, iako sakupljanje kod dece ima svojih ogromnih prednosti, ne znači da takvu aktivnost treba da forsirate kod deteta. Najveća poenta je ipaku u zabavi kako za dete tako i za vas, jer priznajte, i mi odrasli imamo momente da nešto skupljamo i radujemo se nekoj mini kolekciji, činijica, notesa, šolji, hemijski…:)

Šta vaša deca vole da skupljaju i kako vi kao roditelj učestvujete u tome 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *