Divčibare

Kada pričamo o odlasku na planinu uglavnom nam pada na pamet zimski period, sankanje, skijanje i igranje na snegu. Planina u letnjem periodu može biti izuzetno prijatno iskustvo s ozbirom da je tempertura niža i prijatnije je nego u podnožju, može biti odličan spas na kratko od paklenih vrućina. Ne treba zaboraviti da od planinskog sunca možete ozbiljno da pocrnite ili izgorite tako da je zaštita od sunca obavezna kao i na moru.

Mi smo početkom avgusta proveli predivnih par dana na planini Divčibare a odseli smo u Vili Marina. Vila Marina se nalazi u jako lepo delu Divčibara, blizu centra. Sobe primaju od 2 do 3 osobe a apartman gde smo mi bili može da smesti do 6 osoba. Čim smo stigli i otvorili vrata auta osetili smo vazduh tipičan za planinu i miris planinskog cveća. Dočekali su nas ljubazni domaćini koji su nas sproveli do sobe. Baš preko puta naše sobe se nalazi prostorija gde se sortira posteljina i odmah su nam rekli da možemo da se poslužimo dodatnim jastukom ili prekrivačem ako nam treba.

Lično volim da se odmah raspakujem i stavim stvari u orman, a u našem apartmanu ima dosta prostora za odlaganje, tako da smo prvo to uradili a zatim se upustili u otkrivanje planine. Otišli smo do centra koje je jako blizu Vile Marina gde se nalazi odlično opremljen dečiji park. Tu u centru je i crkva i taj deo oko nje je takođe sređene pa možete malo da posedite u parku. U centru naravno se nalaze prodavnice, mini pijaca i radnjice karakteristične za turističku zonu.

Vila Marina ima dogovor sa nekoliko restorana po pitanju hrane tako da ako idete kod njih dobićete spisak i preporuke gde možete da jedete, mi smo svaki dan išli na drugo mesto da ručamo. Restorani nude domaću hranu  i onu standardnu na koju smo svi navikli, roštilj i td. Jeste da smo imali kuhinju koja je skroz opremljena da možete spremati šta god želite, mi je nismo koristili za ručak jer smo uvek bili napolju u šetnji kada je vreme ručka, maksimilno smo provodili vreme napolju.

Divčibare ima dosta pečačkih staza tako da svaki dan možete ići drugom i otkriti neki lep pogled kada se popnete na vrh, mi smo dobili u smeštaju kartu sa svim stazama i vidikovcima pa smo birali gde ćemo. Uspeli smo peške da se popnemo do Crnog vrha koji je na 1096 n.m. a pogled koji možete videti odatle oduzima dah. Nisam odavno videla tako lep pogled i bila na tako smirujućem mestu. Gore možete naići i na instaliranu ljuljašku koju su deca, naravno, odmah morala da isprobaju. Od lepote pogleda nije nam se silazilo u podnožje 🙂 Šetali smo se još dugo po raznim dodatnim stazama u okolini i po ski stazi koja to postaje kada padne sneg. Mirisali cveće, čupkali travu, osluškivali planinske rečice i cvrkut ptica.

Do malo daljih vidikovca ide vozić koji polazi iz centra i karta je od 100 do 200 dinara. Dok uživate u vožnji sa vozićem, uživaćete i u predelu kojim prolazite a zatim i u pogledu sa vidikovca gde stane voz. Vidikovac Paljba ima takođe predivan pogled a vidikovac Kraljev sto ima predivnu turu sa vozićem.  Blizu smeštaja se nalazi jedan deo za šetnju gde ima dva mostića koji izgledaju kao da vas je neko bacio u bajku, takva je i priroda u tom delu.

U pauzama između šetnji smo provodili vreme na igralištu našeg smeštaja koje je opremljeno ljuljaškama kako za veliku tako i za malu decu, mini mobilijarom, klackalicom i deci omiljena trambolina koja se nalazi niže iza objekta. Andrej, David i Lenka su najviše vremena provodili upravo na trambolini i u montažnoj kućici za igru, to je bio njihov smeštaj dok se igraju 🙂 S obzirom da se tu nalaze i drvene klupice ja sam moju kafu pila baš tu dok se oni igraju, svako je uživao na svoj način. Dvorište smeštaja je veliko tako da decu možete nadgledati sa veće udaljenosti a da ne brinete da će negde otići.

Pričali smo sa domaćinima smeštaja i rekli su nam da je zimi predivno i da se od dvorišta napravi padina za sankanje, jer je dvorište na nagibu, takođe i da se od obližnje pešačke staze napravi veliko sankalište i da deca baš uživaju. Vila Marina prima i vaučere Ministarstva turizma.

Mi smo se odlično proveli i na samoj planini i u izboru smeštaja tako da planiramo da dođemo i u zimskom periodu na zimovanje baš ovde 🙂

Da li ste posetili Divčibare leti i da li planirate možda i zimi da odsednete u Vili Marina? 🙂

 

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *