Priručnik za tate

Prošli put smo podelili sa vama Priručnik za novopečene mame o tatama, a danas je došao red i na tate da nauče par stvari o mamama. Pripremite se, polećemo

mama i beba

Novopečena mama nema šta da obuče

Ovo je prvo što mame primete što se njih tiče i što stvara određenu frustraciju. Garderoba pre porođaja još uvek ne može da se nosi, a ona koju je nosila tokom trudnoće joj još uvek stoji ali to je prosto nervira. Ne želi ništa novo da kupuje jer čeka da joj se telo vrati na staro, a znamo svi da je to proces koji traje. Ono što tate mogu u ovom trenutku da urade je da kažu onu čarobnu rečenicu da je lepa i da pokušaju da je nagovore da ipak kupi nešto za taj prelazni period dok se telo oporavlja od porođaja. Koliko god ona to odbijala kao ideju, videćete odmah će se bolje osećati kada kupi neku novu fensi bluzu ili košulju.

Mame za sebe misle da su ružne

Ovo je nastavak prethodno navedenog međutim ovde se manje radi o frustraciji koliko o raznim pomešanim osećanjima jedne mame o njenom telu i o tome kako se ona u njemu oseća. Njeno telo je upravo obavilo jednu od najvećih čuda prirode, rađanje bebe, i ona to zna i ponosna je na sebe što je u tome uspela, međutim u drugu ruku se oseća loše kada pogleda kakve tragove na njenom telu je to sve ostavilo. Telo je rastegnuto, neki delovi tela više ne izgledaju isto, dodajte na to da se zagleda svaki dan u ogledalo i da joj garderoba ne odgovara, i imaćete kraj sebe jednu tužnu mamu. Ovo je dobar trenutak da tate kažu sve one komplimente vezane za izgled žene, koje ste ili pre govorili ili niste nikad, e sada bi trebalo, sada je pravi trenutak. Kada je uhvatite da se nervira oko svog izgleda, skrenite joj pažnju na sve ono što je čini lepom i ponavljajte to što češće.

Mame su uplašene

Pored mnogo knjiga koje mame čitaju uvek postoji određeni strah u mami kada beba stvarno dođe kući i krene roditeljstvo. Prolaze joj kroz glavu svi oni saveti kako držati bebu, kako hraniti, kako presvući i kako se ponašati. Da li dobro spava i zašto ne spava, i ono čuveno da sluša disanje bebe dok spava. Moja supruga je to uradila svega par puta, ali je ipak uradila. Svaka mama je svesna da se stvari ne odvijaju po knjizi niti onako kako ona želi u tom trenutku, i to gubljenje kontrole je ponekad zastrašujuće. Umesto što joj govorite da preteruje u brizi, što je verovatno tačno, to svakako u ovim prvim mesecima sa bebom ne pomaže, naprotiv. Ono što možete da uradite je da uvažite takva osećanja i da joj svojim rečima objasnite da ste tu kraj nje kao oslonac za sve. Mami je potrebno da čuje smirujuće reči od vas.

Novopečene mame imaju odbrambeni stav

Kada beba dođe kući odmah kreću saveti sa svih strana o tome kako treba bebu paziti i hraniti i to prvo od vaših i njenih roditelja, pa onda i od svih drugih. Svako sebi daje za pravo da mami deli savete a da ih nije ni tražila, jedan kaže nemoj tako, drugi kažu probaj ovako, sve to i čitanje onih knjiga koje spomenuh ranije, može učiniti mamu prvo ljutom a zatim i mamu sa odbrambenim stavom prema svakom savetu koji dobije. Vi kao tata treba takođe da zauzmete odbrambeni stav ali u njenu korist i da joj budete navijač u svemu što radi. Bodrite je da sluša svoje unutrašnje biće i da osluškuje bebu, tada nikad neće pogrešiti u svojoj ulozi i odluci kako treba nešto raditi. Uostalom, ova beba je samo njena i vaša i ničija druga.

Mame i ta čudna opsednutost bebom

Iako mama prolazi kroz period navikavanja na sve vezano za bebu i još uvek stvara povezanost sa njom, ona u isto vreme misli da je ovo malo stvorenje čarobno i videćete je da slika bebu u svim mogućim pozama i neće joj biti dosta, uvek će faliti još jedna slika da bi uhvatila sve što želi. Novopečena mama će dok gleda bebu imati onaj pogled koji ima tinejdžerka koja se po prvi put zaljubi, to je ta vrsta opsednutosti. Tate, šta da vam kažem osim da ćete se osećati neko vreme kao poslednja rupa na svirali. Znam da je teško to shvatiti ali je u isto vreme i normalno, sve su to procesi u stvaranju onoga što se zove porodica.

Novoj mami je potrebna zaštita

Mislim da svaka žena u nekoj meri želi da muškarac bude zaštitnik i čuvar a tako nešto dolazi do izražaja u ovom trenutku. Kada beba dođe na svet mama želi da se bavi samo njom, ne želi da razmišlja da li treba da se plati neki račun u tom trenutku, ne želi da razmišlja kada će i ko doći u posetu i da pravi planove za posluženja i slično. Ona želi da vi na neki način budete barijera između nje i ostalih ljudi i obaveza. Sve što ne treba da dopire do nje i da je dodatno opterećuje je na vama da rešite. Zahvaliće vam se ako prosto preuzmete te obaveze, razgovore i dogovore na sebe.

Mami je potreban odmor

Sve mame sa puno elana i entuzijazma kreću u svet materinstva i nekada ne znaju da stanu i primete da im je potreban odmor. Kada sam kod moje supruge posle prvih 15-ak dana u kući primetio da više ne liči na sebe i nije skroz svoja, odreagovao sam. Recite joj da je potrebno da ima i tada vreme za sebe, da može da se odmori. Kada je beba nahranjena, presvučena i spava to je trenutak za njen odmor.

Mama vas iskreno voli

Kada vas mama vidi sa vašim malim bebcem kako se družite, za nju nema veće sreće. Ona voli da gleda kako se vi menjate kao muškarac i postajete dobar tata. Mama voli što beba ima nešto na vas ili možda skroz liči na vas. Kao tata sa iskustvom znam, koliko god nelogično zvučalo, svaki put kada se vi povezujete sa bebom i provodite vreme sa bebom, stvarate i poseban odnos sa mamom, vašom suprugom. Ona produbljuje svoju ljubav prema vama na taj način, ima li ičeg boljeg?

 Zaključak

Tate, šta da vam kažem, sa njima je teško i u normalnim okolnostima, u ovim vanrednim se sve to diže na viši nivo. Na žalost bilo kakvo uputstvo za upotrebu ne dolazi u paketu, pa tako ni ovi redovi iznad nisu univerzalni niti jedini načini da se nađete mami kad je najpotrebnije. U jedno sam siguran, ako date sve od sebe, sigurno ćete uspeti i olakšati i ulepšati život njoj ali i sebi.

Komentari

comments

  • Reply Jasmina April 23, 2014 at 7:58 pm

    Jako lepo i pre svega tačno. Bravo za tatu!

  • Leave a reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *