Porodiljski dodatak

Ovo je blog na kome se pise o lepim temama i čim se piše o lepim temama, tu nema mesta politici. Međutim skorašnja odluka o smanjenju naknade nezaposlenim porodiljama u Beogradu me je naterala da iznesem jedno mišljenje o kojem već dugo razmišljam.

Prvo želim da kažem da se uglavnom slažem sa merama štednje nove vlade, jednostavno moramo svi zajedno da počnemo da trošimo samo ono što zaradimo. Međutim te mere štednje mi deluju kao kad neki skorojević uđe u knjižaru pa kaže: “daćete mi metar ovih crvenih knjiga, dva metra zelenih i pola metra plavih. Toliko mi staje u vitrinu”

Dakle kupuje knjige ne da bi ih čitao nego da gostima pokaže kako on ima biblioteku punu knjiga, a to što ni jednu nije nikad otvorio nema veze. Tako i ove mere štednje, deluju nekako stihijski, neplanski i nelogično. Tako recimo zbog pola miliona (možda i više) krpelja i parazita koji platu primaju iz budžeta zato što su neki mizerni partijski poslušnici, moraju da štede nastavnici sa već mizernim platama, lekari sa takođe mizernim platama, oni koji nešto rade u državnim preduzećima, nezaposlene porodilje itd itd….

Voleo bih da vidim tog genijalca koji je smislio da Srbija treba da štedi na najosetljivijoj kategoriji u zemlji, na trudnicama. U zemlji u kojoj je svake godine 40 000 stanovnika manje, neko je odlučio da štedi na onima koji odluče da uprkos svakom zdravom razumu ipak prave decu u ovoj zemlji bez nade i budućnosti.

Sasvim je jasno, da Srbiji nisu potrebne reforme niti mere štednje jer u Srbiji verovatno uskoro neće niko živeti! To vam je kao da neki starac sa jednom nogom u grobu, koji nema naslednika odluči da renovira ili zida novu kuću. Jednostavno nema razloga niti poente, zbog čega? Zbog još par godina života?

BEOGRADU NE TREBA BEOGRAD NA VODI, JER NEĆE BITI BEOGRAĐANA!

JUŽNOJ SRBIJI NE TREBAJU NOVA RADNA MESTA JER NEĆE VIŠE BITI NIŠLIJA I VRANJANACA!

KRAGUJEVCU NE TREBA FIAT JER KRAGUJEVČANA NEĆE BITI!

NOVOM SADU NE TREBA NIŠTA JER NOVOSAĐANA NEĆE BITI!

Ono što Srbiji najviše treba su deca a na njima je neko rešio da štedi???

I da se razumemo, ovde se ne radi o 25000 dinara, svi će preživeti bez njihovih 25000 dinara. Ovde se radi o nacionalnoj strategiji i svesti koje nema. Ovde se radi o tome da se ovom štednjom šalje poruka da se deca ne prave i da Beograd nije grad koji će učiniti sve da zaustavi odumiranje svojih sugrađana.

I još nešto, vi koji niste iz Beograda i koji ćete verovatno reći kako mi u BGu dobijamo barem tih preostalih 25000, samo ću vas pitati jedno. Kakvoj se vi sudbini nadate kad glavni grad vaše države šalje jasnu poruku svima onima koji planiraju da prave decu?

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *