Čičak štapići

Kao što možda možete primetiti na osnovu naših prethodnih tekstova mi volimo štapiće svih boja i veličina i Andrej, David i Lenka se često igraju sa njima raznih igara. Štapići sami po sebi su dobri za razne uzraste počevši od vežbanje fine motorike sa malom decom do matematičkih radnji sa predškolcima i školarcima.

Mi smo na neke naše štapiče dodali samolepljivi čičak i tako je igranje sa njima dobilo novu dimenziju. Proces je jednostavan, samo trebate na vaše štapiće da nalepite čičak koji možete kupiti u bolje opremljenim knjižarama ili onim craft radnjama. Sa jedne strane štapića je onaj fini deo sa druge strane lepite grublji deo čička. Naravno možete ukrasiti štapiće kako želite a i ne morate sve zavisi kako ćete se igrati sa njima.

Isprobali smo razne igre sa njima ali one koje volimo i koje praktikujemo su sledeće:

  • Pravljenje geomterijskih oblika

Ova aktivnost je Andrejeva omiljena, sada se upoznajemo malo intenzivnije sa matematikom i pratimo uporedo ono što vežbaju u vrtiću da se i mi kad možemo, igramo na isti način. Nacrtajte detetu razne geometrijske oblike na papiru počevši od najprostijih kao što su trougao pa nastavite sa složenijim kao što je petougao, osmougao… Dok sklapate oblike pričajte o tome koliko koji oblik ima strana, uglova da li su jednaki ili ne.

  • Nađi iste

Ako ukrasite svoje štapiće uradite nekoliko isrih  i recite detetu da ih upari i napravi od njih obliko u zavisnosti koliko ih ima. Ako npr uradite tri ista nastaće trougao, ako uradite četiri ista nastaće kvadrat. Ako ste njih spojite nastaće oblik kućice. Ovako vežbate detetovu maštu i mogućnost sklapanja, prostora i td.

  • Brojanje i boje

Ovo je idelano za mlađu decu poput Davida i Lenke, spajanje istih boja, pravljenje niza od zalepljenih štapića i zatim i njihovo brojanje.

Ovo je samo nešto od primera kakave aktivnosti možete imati sa decom ali je najbolje kada ih pustite samo da lepe i odlepljuju koliko god žele, istražuju šta sve mogu sa njima, kakve figure i oblike mogu spojiti i napraviti.

Nabavite i jednu torbicu u koju možete da stavite štapiće i tako postaju idelna igračka za poneti gde god krenete sa decom i kada nastanu trenuci da decu treba brzo zabaviti sa nečim.

Nadam se da vam se sviđa ideja i ako ste otkrili još neku zanimljivu igru sa čičak štapićima javite nam 😉

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *