Snežne kugle su vanvremenski lep detalj u koji vole da gledaju i deca i odrasli. Figurice opkoljene snegom koji na njih pada u kugli nas sve poseća na detinjstvo i topli dom a deci je zabavno da gledaju tako nesto i da mućkaju kuglu.

Međutim retko ko od nas bi voleo da dete razbije te kugle igrajući se i tako nešto i nije za decu mlađu od 3-4 godine. Kako napraviti nešto što će malu decu na isti način očarati kao i prava snežna kugla? Andrej i ja smo napravili imitaciju svega što je po nama isto zabavno kao i drmusanje snežne kugle i gledanje snega koji se okreće u krug 🙂 Od materijala vam treba:

  • Plastični ili papirni okrugli tanjiri
  • Kolaž papir (mat, šljokice, samlepljivi ili običan)
  • Šljokice, konfetice
  • Lepak
  • Folija za tegle
  • Skalpel
  • Makaze

Da biste napravili jednu snežnu kuglu potreban su vam dva tanjira. Potrebno je da prvo jedan isečete sa skalpelom i to deo koji se oslanja na podlogu. Kada isečete to dobijate obod tanjira koji vam ostaje za kasnije.

U kolaž papiru ocrtajte krug koji ste dobili sečenjem a zatim taj dobijeni krug zalepite na drugi tanjir na dno. Boja koju ćete koristiti je nebitna i radite je po želji deteta, mi smo izabrali plavu varijantu. Šta ćete od detalja dodati da vam stoji u vašoj snežnoj kugli je takođe stvar izbora. Sneško Belić, jelka, irvas, kombinacije tih detalja, sve je dozvoljeno kao i sami materijali koji ćete lepiti. Mi smo kombinovali samolpeljivi kolaž papir sa onim koji ima šljokice. Markerom smo ocrtali oči i usta.

Sneg koji smo dodali je u stvari onaj koji se koristi u spreju, veštački sneg. Da bi izgledao lepše i bogatije dodali smo šljokice u plavoj i srebrnoj boji, zatim par sjajnih zvezdica.

Na tanjir koji ste na početku isekli je potrebno samo da dodate foliju a zatim sve to da spojite sa tanjirom na kome ste pravili sliku. Kada se sve lepo zalepi vreme je da prodrmate vašu snežnu kuglu i zabavite se. Moram priznati da je zabavno gledati kako se taj sneg meša sa šljokicama a deci je definitvno ovako nešto zabavno da gledaju i rade 🙂

Ovakve improvizane snežne kugle su u potpunosti sigurne za igru sa malom decom, sve sem sečenje sa skalpleom i makazama je moguće da bude odrađeno od strane deteta što ovu aktivnost čini idelanom za rad u grupi sa decom.

Volela bih u komentarima ispod teksta da mi kažete da li vam se ovako nešto sviđa, da li ste i vi probali da napravite vaše snežne kugle kao i slike istih 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *