Pozoriste senki

David i Lenka su počeli da primećuju senke i da mi pokazuju svoju. Pokazuju prstom i žele da znaju šta je to. Andrej se ozbiljno trudi da im objasni a i njemu je postalo interesantno samo igranje sa svetlom i senkama na malo ozbiljniji način.

Ja ne bi bila ja kada ne bi tu njihovu trenutnu zainteresovanost iskoristila i usmerila na igru sa senkama. Kutije su neiscrpne za ideje za igru pa smo tako jednu iskoristili i za ovu aktivnost. Ideja je da se napravi pozorište senki. Ispalo je sve na kraju mnogo slatko i simpatično a nisam očekivala da će biti tako interesantno. Od materijala vam treba:

  • Kartonska kutija
  • Tanak beli papir (papir za pečenje npr)
  • Štapići, slamčice ili slično
  • Crni kolaž papir
  • Makaze
  • Selotejp ili izolir crna traka
  • Lampa

Na kutiji sa jedne strane treba da napravite veliki prorez kao ekran na televizoru. Sa strane manje proreze tu će biti deo za ruke i pozadi jednu rupu odakle će da dolazi svetlo. Za papir sam koristila klasičan papir za pečenje mada može i onaj za štampanje. Pošto je kutija zatvorena papir sam lepila sa spoljne strane jer tako najbolje može da se zalepi.

Najinteresantniji deo je pravljenje figurica od crnog kolaž papira. Na internetu možete naći razne primere koje možete ištampati i samo precrtati na kolaž papir a ako ste vični u crtanju možete i sami uraditi neke unikatne figurice. Kada isečete sve figurice potrebno je nekako ih zalepiti da bi se mogle koristiti.

Štapić na koji ćete zalepiti može biti više vrsta. To može biti štapić od sladolea ili štapići za roštilj, suši ili kao što sam ja uradila sa papirnim slamčicama. Slamčice imamo raznih boja i u većoj količini tako da se često igramo samo sa njima plus deluju dekorativno zbog šara. Da bi figurica bila u dobrom položaju sa štapićem koji ga drži potrebno je da prvo samolepljivu traku zalepite na štapić pa tek onda u pravi položaj zalepiti na isečeni motiv.

To je sve i vaše malo pozorište može početi sa radom 🙂 U zavisnosti od uzrasta dece možete napraviti prave male predstave sa likovima i pričom. Možete napraviti predstavu za starije i npr. pozvati bake i deke ili najbolje drugare vašeg deteta i prirediti im pravi doživljaj. Mi smo se svi zabavili a Andrej i ja smo izveli mini predstavu za Lenku i Davida. Naravno njih dvoje su na kraju morali i da provere šta se sve to nalazi iza našeg čarobnog svetlećeg platna, da pipnu lampu i pogledaju rekvizite do detalja.

Ova igra sem zabavnog karaktera ima i edukativni jer dete razvija maštu i sposobnost da sve to pretoči kroz reči i kroz likove koje “glumi”.

Sve se pravi brzo i lako, pa se nadam da ćete je isprobati i javiti nam naravno da li vam se sviđa 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *