Igre na temu uskrsa

S obzirom da je Uskrs veoma blizu, rešili smo da se u aprilu mesecu okrenemo aktivnostima koje se tiču upravo tog praznika. Uskrs je najradosniji dečiji praznik a ja se već sad zabavljam igrajući se sa Andrejem i pripremajući ove zanimljive igre.

U narednim redovima ću vam pisati sa čime smo se zabavljali ovih dana

Polomljeno jaje

Uskrsnji pazl

Ovo je jednostavna igrica za koju vam ne treba mnogo materijala. Kolaž papir ili neki drugi obojeni papir isecite u oblik jajeta a zatim opet na pola nasumično praveći neku šaru između. Zatim, kao što je prikazano na slici, nacrtajte na svaki deo neki oblik, trougao, kocku, krug, šta vam padne na pamet ili nešto što će dete lakše prepoznati. Dete će u zavisnosti od onoga što vidi i prepoznaje, da li je to oblik ili sama boja, početi da slaže delove jajeta jedno sa drugim.

Uskršnje jaje

Andrej je prvo primetio boju ali sam mu pokazala da obrati pažnju i na nacrtan oblik. Malo se nervirao što mu se papir rastavi kada on skloni ruke, jer je mekano pa se savije. Svo vreme je govorio: “Vidi, neće” ali se trudio maksimalno i shvatio je poentu.

Uskršnje jaje

Veštine koje se uče uz pomoć ove igre je kao što sam i navela prepoznavanje boje ili oblika, i rešavanje problema (spajanje dva dela pazli koji se podudaraju). Sa starijom decom možete umesto oblika pisati brojeve.

Kolaž jaje

Pripremite se da će ovde biti i isprljane odeće i ubrljanih ruku jer se radi sa lepkom, zato neka dete nosi na sebi nešto što vam neće biti žao da se isprlja ili ostane neka mrlja. Od materijala vam je potreban deblji papir, karton ili papir iz bloka za crtanje, materijal koji će te lepiti na jaje i lepak.

Kolaž jaje

U našem slučaju smo od materijala koristili iseckane delove salveta a vi možete na to još i dodati trakice ili dobro poznate nam makarone ili pirinač. Takođe, što se lepka tiče, ja sam imala dekupaž lepak pa smo njega koristili a vi možete i bilo koji drugi, klasičan školski lepak. Pripremite površinu na kojoj će se raditi i iskrojite papir u obliku jajeta. Ja sam ga blago zalepila sa dve strane sa selotejpom da nam ne bi bežao levo desno i znala sam da će Andrej prvom prilkom da ga okrene naopako da vidi šta je sa druge strane (što je i hteo odmah na početku 🙂 )

Kolaž jaje

Dekupaž jaje

Naravno morao je i on da se uhvati četkice i da umoči u lepak 🙂

Dekupaž jaje

Pošto je dodao mnogo samo u jednoj boji papirića, rekla sam mu da stavlja više cvetnih i to je na kraju izgledalo ovako:

Kolaž jaje

Sve možete zalepiti na neki veći papir i tako napraviti sliku. Ovako nešto možete uraditi i sa malom količinom papira, opet, zalepiti na kolaž papir koji je ispod i dobili ste savršenu čestitku za Uskrs za bake i deke koje je vaše dete uradilo za njih. Ima li lepšeg poklona za njih 🙂

Ovakva aktivnost dozvoljava detetu da se upozna sa lepkom i kako se razni meterijali lepe sa njim. Uče se teksturi, obliku ili nekom drugoj karakteristici koji izabrani materijal za lepljenje ima.

Kako je vama ispao kolaž i da li ste se zabavili sa  spajanjem delova jajeta? Slobodno komentarišite i postavljajte slike radova vaše dece, mi smo se baš zabavili a verujem da ćete i vi 🙂

 

Komentari

comments

 • Reply Jasmina April 13, 2014 at 10:37 pm

  Super aktivnosti!
  Koliko je samo sladak ovako koncentrisan na zadatak!
  Bravo!

 • Reply Igre na temu Uskrsa II deo - MamaiTata.rs | MamaiTata.rs April 18, 2014 at 8:55 am

  […] on Apr 16 2014 – 6:22pm by Ljubica Bildi Tweet Pin It « PREVIOUS | Categorized […]

 • Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *