Imunoglukan

Dok ne postanete roditelj,  prehlade, kašljuckanje vam nikada ne izgledaju kao nešto strašno i uglavnom takve boljke preživljavamo u hodu. Da nas neko pita koliko puta smo bili bolesni ne bi ni znali tačno da kažemo. Ali, kada postanemo roditelj i kada prehladu i kašalj proživljava naše dete, onda tačno znamo u sred noći da kažemo koliko puta je u toku godine bilo bolesno. Misija koju započinjemo od kad se dete rodi ili od kad krene u vrtić je kako sve to sprečiti. Kako podići imunitet detetu i kako da na najlakši način preguramo zajedno sa njim sve viruse i prehlade.

Andrej je bio relativno zdrav u tom najosetljivijem periodu ali David i Lenka su od starta bili osetljiviji, pogotovo Lenka. Od početka oktobra pa do kraja marta sam svuda sa sobom vukla pumpicu za nos i fiziološki rastvor, postali su mi sastavni deo torbe u tom periodu. Koliko god da volim taj magičan period godine kada pada sneg i kada je sve mirno i ušuškano, pa…kod nas u kući je sve samo ne mirno i ušuškano. Sa troje dece koja jedno drugom prebacuju lopticu zvanu virus taj period godine je obeležen zvucima kijanja i kašljanja i maramicama svuda po kući. U svemu tome se ta loptica ponekad nađe i kod mene jer je moj imunitet rešio da se ušuška negde i čeka da prođe zima pa mu nije interesantno da se igra sa lopticom koju nosim u džepu. Onda sam rešila da to tako više ne može i da sigurno postoji neki način da se imunitet razbudi i da bude tu kada je potrebno i da ne spava zimskim snom čekajući bolje dane. Verujem da znate o čemu pričam i da ste bar jednom doživeli haos zvani “svi su u kući bolesni”.

Uvek sam zamišljala imuni sistem kao malog borca sa oklopom koji zavodi red i rasteruje loše momke sa kojim se naša deca susreću stalno. Malom borcu su uvek potrebni i pomagači da bi se borio pa tako svež vazduh, vitamini, dovoljan unos tečnosti i raznovrsna ishrana pomažu u bitkama koje traju tokom jeseni i zime. Kao i svaki štreber, otišla sam do moje mame i pitala je šta je ona koristila da bi me zaštitila od virusa kada sam bila mala. Rekla mi je da je, pored ostalih stvari, ona često pravila jela od bukovače, i stvarno kad se setim moje generacije su mnogo više jeli tu gljivu nego ove sadašnje, setila sam se i jedne smešne scene kada su mom bratu i sestri od ujaka rekli da je to pohovana piletina a ne bukovača jer im se nije svidela kako izgleda u momentu pre spremanja pa nisu hteli da jedu taj ručak. Objasnila mi je da je ona izuzetno zdrava i da ima u sebi prirodne podizače imuniteta.

Čitajući šta je sve povezano sa bukovačom naišla sam i na jedan suplement koji u sebi ima sve to o čemu sam pričala sa mojom mamom. Zove se Imunoglukan i postoji u obliku sirupa i kapsula. U njemu se upravo nalazi imunoglukan koji se izolovan iz gljive bukovače. Beta-glukan povećava otpornost organizma prema bakterijama i virusima, a osim toga takođe značajno skraćuje period oporavka od infekcije. Da bih razumela šta tačno radi taj glukan posetla sam sajt Imunoglukan.rs i shvatila da naš mali borac sa oklopom, imunitet, prepoznaje ćelije imunoglukana koje on vezuje za sebe i tako postaje jači u borbi sa virusima. Imunoglukan upravo radi ono o čemu sam pričala na početku a to je da aktivira “uspavani” imuni sistem a onaj koji je previše aktivan, kao što je slučaj kod alergija, smiruje i dovodi u normalu.

Imunoglukan

Da ovo sve ne bi delovalo kao nemoguća misija, imunitet Andreja, Davida i Lenke je morao da dobije svog pomagača, pa su naravno i pili Imunoglukan u obliku sirupa. Nisam ljubitelj suplemenata ni jedne vrste ali s obzirom da se radi o prirodnom sastavu dala sam mu šansu. Potrebno je da se pije tri meseca minimum kontinuirano da bi došlo do efekta zaštite i stvarno ovu zimu smo bili bolesni svega jednom, Andrej dva dana, David i Lenka svega pet dana. Kao što ste i do sad mogli da vidite na blogu nikada ne preporučujem nešto što nismo kao porodica i sami probali ili iskusili tako da je i ovde to slučaj. Imunoglukan je definitivno nešto što jeste i što će biti sastavni deo naše borbe sa virusima i bakterijama u narednom periodu. Ovo je prva zima da nisam morala da se družim sa pumpicom za nos i fiziološkim rastvorom i da nosim svuda sa sobom za svaki slučaj.

Naravno, sasvim je normalno biti bolestan, nekad čak i poželjno da bi razvili imunitet ali daleko je lakše prolaziti kroz sve kada znamo da nam u svemu tome pomaže Imunoglukan koji služi i kao prevencija, ali i kao nešto što ublažava simptome pa tako umesto kompletne zapušenosti, i infekcije uva, grla i nosa dete prođe sa blagom prehladicom koja se zaleči za dva dana. Meni je to dovoljno da mogu da funkcionišem kroz zimski period bez stresa koje povlače sa sobom silni izostanci iz vrtića i ostajanje kod kuće.

A ako želite da u vašu raznovrsnu ishranu uključite i bukovaču, i  da možda vaši klinci probaju i nešto novo, mama mi je dala jedan odličan recept koji želim da podelim sa vama- to su bukovače u umaku:

 • Potrebno je da bukovaču prvo malo izblanširate a zatim je ubacite sa malo putera da se prodinsta sa lukom. Uz povremeno mešanje ostaviti da omekša i dobije rumenu boju.
 • Dodajte neutralnu pavlaku, malo limunovog soka i senfa po ukusu, sos zagustite onoliko koliko želite. Od začina dodajte bosiljak ili ruzmarin.
 • Uz ovo jelo ide savršeno pirinač kao dodatak.

Za mene je sirup Imunoglukan defintivno nešto potpuno pozitivno u celom ovom traganju za podizačima imuniteta a najpozitivnije u svemu je što se radi o prirodnom preparatu i nečemu što već postoji u prirodi.

Da li ste probali sirup Imunoglukan, da li je pomogao vašem detetu, pišite nam svoje mišljenje 🙂

Tekst je pisan u saradnji sa brendom Imunoglukan

 

 

Komentari

comments

 • Reply Anita March 21, 2018 at 10:14 pm

  Dobar dan, gde ima da se kupi? Mi bi probali. I dal ga dete od 2 godine moze piti?

  • Reply Ljubica Bildi March 22, 2018 at 7:30 am

   Zdravo 🙂 mozete kupiti u skoro svim apotekama. Moze dete od 2 godine da pije.

  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *