trka klikera

Da li ste ikada posmatrali svoju decu kada se igraju sa igračkama koje se pomeraju? Sva deca vole pokrete, vole da gledaju kako nešto funkcioniše i šta sa tim oni sami mogu da urade da bi ponovili određeni pokret igračke. Tako uče mnogo stvari između ostalog i da određena radnja ima svoju posledicu. Igračke koje napravite sami ili sa njima zajedno posebno imaju taj momenat učenja.

Za Andreja, Davida i Lenku sam napravila jednu igračku koja podseća na naš lavirint koji sam pravila kada je Andrej bio mali i sa kojim se on stvarno lepo igrao, a ovo je slična verzija trke klikera koja je donela mnogo više zabave. Potrebno vam je:

  • Veliki čvršći karton
  • Štapići
  • Plastične ili papirne čaše
  • Kliker ili manje kuglice slične klikeru
  • makaze
  • Lepak

Karton koji sam korisitila je jedna stranica od kutije koju sam trenutno imala. Ako vam fali ovaj deo, verujem da ćete u svojoj lokalnoj prodavnici lako naći kutiju koja njima ne treba a vi je možete iskorstiti. Isecite jednu stranu i ostavite sa strane malo od svake druge strane to će vam biti bočne ivice. Ovo vam je potrebno kao graničnik. Uzmite štapiće i poređajte ih u redosled koji želite tako da lavirint vodi ka dole. Kada ste zadovoljni rasporedom možete da ih zalepite. Štapiće možete naći u bolje opremljenim knjižarama. Potrebno je još samo da dodate čaše na donju ivicu kutije gde će klikeri, kada prođu kroz lavirint, upasti. Ono što ja nisam uradila odmah nego sam dodala kasnije, je da popunite eventualne rupe između čaša tako da klikeri ne odu dalje od lavirinta nego da stvarno upadnu u čaše.

Brzo i jednostavno već ste gotovi i sve je spremno za igru. Sada je samo potrebno da se klikeri puste i da gledate gde je koji otišao i u koju čašu upao. Kao što sam napomenula osim što je izuzetno zabavno gledati klikere koji se spuštaju, deca se uče šta se dešava kada puste kliker od početka ili od sredine lavirinta. Uče se predviđanju stvari (u koju čašu će upasti koji kliker u zavisnosti odakle je pušten).

Zabavili smo se svi zajedno kao porodica a verujem da ćete i vi 🙂 Možete organizovati i mala takmičenja i pozvati drugare vašeg mališana na druženje, takođe odlična igra za rođendane 🙂

Da li ste probali ovu igru i da li vam se sviđa, pišite nam 🙂

 

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *