lavirint

Deca u periodu od 3 do 4 godine uče i usvajaju mnogo aktivnosti koji se tiču motorike i vizuelne percepcije. Takođe jedna od stvari koja odlikuje ove godine je učenje strpljenja odnosno vežbanje da ono postane bolje nego što je bilo. Bas zato što se od njih sada zahteva da usvajaju složenije radnje to podrazumeva i strpljenje koje, složićete se, nekoj deci ne ide od ruke.

Verovatno ste primetili ako vaša deca spadaju u ovu kategoriju, da kada krene da se igra sa nečim, čim naiđe na prepreku koju ne može da savlada posle drugog, trećeg puta, iznervira se i baci igračku ili prosto odustane. Andrej donekle ima problem sa tim u poslednje vreme i to baš kad se igra sa složenijim igrama. Iz tog razloga je nastala i ova igrica koju vam sada predstavljam. Evo šta vam je potrebno da napravite sami svoj lavirint.

lavirint

  • Poklopac od kutije od cipela
  • Slamćice
  • Dekorativni papir ili kolaž papir
  • Lepak
  • Kliker ili neka manja loptica

Poklopac od kutije dekorišite kako vi želite nema pravila, ja sam stavila na dno kartonski papir koji nam je ostao od nekog uvijanja poklona. Kada to uradite sledi zanimljivi deo. Slamčice isecite na razne dužine i poređajte tako da nastane lavirinit. Starija deca mogu ovo sami da urade a za mlađu uradite vi. Pre nego što krenete da lepite slamčice za dno poređajte ih da vidite kako to sve izgleda i da li loptica ima mesta da prođe između. Ako vam se sviđa kako su slamčice poređane, zalepite ih gotovi ste, igra može da počne. Stavite kliker na jednu stanu i recite detetu da ga dovede do druge strane lavirinta.

lavirint

lavirint

Naravno ovo je velika replika onog malog lavirinta sa kojim se i većina nas igrala kada smo bili deca. Prednost u veličini je što nije potrebna onako velika preciznost kao sa malim i što i manja deca mogu da se igraju a opet vežba se smirena ruka i strpljenje.

Andreju se svidela igra i sa velikom pažnjom je pratio gde ide loptica. Prijatno sam se iznenadila da ga je lavirint dugo držao zaokupljenim i da se toliko uneo u vođenje loptice. Ovo ćete lako napraviti a deca će se zanimati i vežbati svoje ruke i oči.

Slobodno nam pišite ispod u komentarima ako imate ideju kako nadograditi lavirint i učiniti ga interesantnijim ili težim 🙂

 

 

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *