string art

Sigurno ste čuli nekad za strig art, pravljenje slika uz pomoć eksera i konca. S obzirom da mi se jako sviđa kako dekorativno izgleda, pritom ne morate biti umetnik da biste uživali u ovakvoj umetnosti, poželela sam da i ja uradim ovako nešto. Naravno odmah sam primetila da jednostavnije varijante dizajna mogu i deca da urade i da je odlična motorička aktivnost.

Evo šta vam je potrebno za izradu:

  • Drvena podloga
  • Ekseri
  • Kanap ili konac
  • Čekić
  • Akrilna farba (opciono)

Ono što sam viđala do sada je da se ovakav string art radi na drvenoj ploči, ali pošto je to nepraktično jer bi zahtevalo da odete negde namenski po ploču, mislim da je u redu da korstite i šper ploče koje će odlično poslužiti svrsi, ja sam takve ploče nailazila u hobi radnjama.

Ploču možete farbati u koju god boju želite a možete je i ostaviti u boji drveta, kako vam više odgovara i kako vam se više sviđa.  Kada ste pripremili ploču potrebno je da razmislite kakav šablon odnosno sliku želite da prenesete na nju. Ovde su granice beskonačne jer skoro svaka slika šablona koju nađete na netu može odgovarati, bitno je da dobro vidite ivice objekta koji želite da prenesete. Ako volite da crtate možete i samo nacrtati sliku pa je preneti.

Za početnike kao što sam i ja, dobro je da zalepite šablon na ploču. Ekserima kucajte po ivici slike u razmaku koji želite. Kada iskucate celu ivicu slike, odlepite papir koji se nalazi ispod. Možda će vam biti potrebna pinceta ili nešto slično tanko da izvučete papir sa svih strana ako slučajno ostane blizu eksera još papira koji se nije pocepao.

Kada sve to uradite vreme je za najzabavniji deo 🙂 ovaj deo i deca mogu da urade. Zavežite čvor za jedan ekser od koga ste odredili da počnete i motajte konac ili kanap oko ostalih eksera onako kako želite, kako vas ruka vodi da to radite. Kada ste zadovoljni svojim dizajnom zavežite čvor isecite višak i gotovi ste.

Da biste ponekad malo učvrstili konac, obavijte s vremena na vreme konac više puta oko jednog eksera pa tek onda nastavite. Takođe da biste imali više mesta za motanje konca gurajte konac na dole svaki put kada prolazite oko eksera.

Možete koristiti jednu boju konca ili više, probajte više varijanti 🙂 Deci je ovakva aktivnost idealna za vežbanje rukice, predškolci mogu odlično izraditi avakvu “umetnost”. Andrej je probao sa krugom i stvarno se zabavio. Nije shvatio u početku šta će ispasti od toga ali kada je video kako se konac prepliće, bio je mnogo zadovoljan krajnjim rezultatom.

Kada obavite deo zakucavanja eksera koji je najzahtevniji fizički, ostalo se veoma brzo uradi i zarazno je i zabavno u isto vreme.

Da li ste probali ovako nešto, slobodno nam pišite i šaljite slike vaših radova 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *