Prirodnjacki centar Svilajnac

Kako Andrej raste i dolazi u godine kada ga dosta stvari interesuje i želi da otkriva nove nauke, tako i mi zajedno sa njim otkrivamo mesta koja bi njemu bila interesantna. Pogotovo je to bitno jer zbog Davida i Lenke ne možemo baš svuda da idemo i nekada propustimo dobra dešavanja u kojima znamo da bi Andrej uživao.

Za Prirodnjački centar Svilajnac smo čuli od Andrejeve vaspitačice još prošle godine, hvalila ga je i rekla da je idealan da predškolci odu i dožive sve što taj centar pruža. Jedva sam čekala proleće i lepo vreme da odemo i uverimo se i sami. Udaljenost od Beograda je 110 km što znači da relativno brzo stižete jer se većim delom puta puta vozi po auto putu.

Odmah na ulazu nas je sačekalo ljubazno osoblje koje je radilo na delu gde se prodaju karte i pozdravilo se sa decom pojedinačno, što mi je super jer se uvek svi obraćaju roditeljima a ove male ljude oko naših nogu niko ne primeti. Karte za odrasle su 500 dinara, deca mladja od tri godine ne plaćaju, a dečija karta je 350 dinara. Klinci su dobili brošurice za obilazak a zatim smo i ušli u sam centar.

Odmah smo primetili da sam muzej u tom predvorju podseća na svetske po čistoći, prostranosti i osvetljenošću. Tu je bio i kustos koji nas je pozdravio i kome smo rekli zbog čega smo došli. U unutrašnjem delu zgrade nije dozvoljeno snimanje, tako da smo tu napravili samo par slika ali ćemo vas sprovesti kroz sve ovim tekstom 🙂 Krenuli smo da obilazimo prvo centralni deo i na prvom koraku nas je dočekalo oduševljenje zvano ogroman skelet dinosaurusa, Andrej se oduševio i nije hteo da ide dalje dok nismo pročitali sve što je o njemu napisano na tablama pored. Lenka se uplašila od veličine ali kad sam joj objasnila da dinosaurus nije živ onda je i ona prišla i pogledala sve 🙂 Tu je bilo još naravno manjih skeleta koji su isto tako oduševljavali svojom veličinom. I mi odrasli smo uživali u prizoru a kamoli deca. Ukupno u muzeju se nalazi sedam skeleta iz perioda kada su živeli dinosaurusi koji su urađeni identično originalima i oni zauzimaju taj centralni, glavni deo zgrade.

Prešli smo i na gornji sprat gde je izložena velika replika mamuta “Kike” u prirodnoj veičini i David je tada pitao zašto se on ne pomera, što samo leži tu 🙂 Andrej je otišao sa tatom da čita i gleda sve detaljnije pošto ga je naravno sve zanimalo a ja sam sa Davidom i Lenkom detaljnije posmatrala taj skelet i pokušala da im objasnim koliko se to može trogodišnjacima, otkuda taj skelet tu i kada je taj mamut živeo. Gledali su me u čudu i mislim da nisu baš shvatili ali sam sigurna da su zapamtili šta su videli jer ne možete da ne ostanete zatečeni veličinom ovog eksponata.

Priordnjacki centar Svilajnac

U tom trenutku Andrej dolazi sav ushićen do nas i govori da su tamo pećinski ljudi, odlazimo za njim dole u prizemlje i shvatamo zašto tako reaguje jer su napravljene statue pećinskih ljudi u njihovoj prirodnoj veličini. Ceo taj deo centra je posvećen ključnim delovima nastanka čoveka i modernog sveta počevši od Velikog praska pa na dalje. Skelet bebe, 6000 godina pre n.e. nam je takođe privukao pažnju. Vraćamo se, prolazimo pored sveta minerala i stena kao i delom koji se bavi meteoritima i to onim koji su pali na teritoriju naše zemlje. Geološki deo Srbije ih nije toliko interesovao jer je čak i Andrej mali da toliko sve shvati i upije ali je više puta pogledao na ekranu kako se planeta Zemlja formirala odnosno kontinenti. Ubrzani snimak pokazuje kako su se vremenom razdvajali kontinenti do momenta kako izgledaju danas.

Završili smo obilazak unutrašnjeg dela i krenuli napolje jer se tamo nalazi dino park. Ovaj deo je Davidu i Lenki više prijao i više pažnje im odvlačio što je i logično s obzirom na godine. Sam dino park je odlično sređen i raspored svih eksponata je skladan. U jednom delu se nalazi i vulkan u koji možete da uđete i otkrivate sve vezano za vulkane. Šta su vulkani, gde se nalaze kao i slike najvećih vulkana na našoj planeti.

U parku se nalazi i suvenirnica koja je smešten u delu koji izgleda kao kamena pećina i tu ćete naći sigirno nešto drago za poneti kući kao uspomenu. Razne sitnice, suveniri, bojanke, igračke dinosaurusi raznih veličina, pa sve do do ozbiljnih enciklopedija. Ono što nisam spomenula je da i unutra kao i u parku imate toalete koji su čisti, verujem da to svima nama sa manjom decom jeste bitna informacija.

Umorili smo se od šetnje i bilo je vreme da nešto i pojedemo pa smo seli u restoran koji se nalazi u centru pored dino parka. U tom trenutku je trajao ručak grupe dece koja je u tom trenutku bila u poseti centru i to ovde nije čudno jer se stalno prave grupni obilasci, radionice i razna dešavanja u samom parku. Konobar nam je predložio da zbog galame sednemo u deo koji je odvojen koji je kao kačić da bi nam bilo prijatnije ali smo mu rekli da smo na galamu navikli i da nam ne smeta dečiji žamor, ipak, imamo troje dece to je normalno stanje stvari 🙂 U samom restoranu možete da birate od pojedinačnih obroka do paketa obroka za odrasle i za decu. Dečiji obrok je baš prilagođen deci pa tako umesto standradnog pomfrita deca dobijaju smajliće od krompira, i da stvarno izgledaju kao smajliji 🙂 Ako uzmete ceo dečiji obrok dobijaju i keksić/kolačić u obliku dinosaurusa. Mi nismo uzimali komplet obroke nego smo uzeli pojedinačno, tri pileće supe, dve procije pomfrita i dve porcije grilovane piletine i salata. Sve smo to podelili na nas petoro iz razloga što stvarno nije bilo potrebe da uzimamo svima po obrok jer su porcije skroz pristojne i nismo bili toliko gladni. Grilovana piletina je bila odlična, hrskava spolja meka iznutra i sočna. Sve to što smo pojeli i popili (velika flaša vode, tri soka i kafa) nas je koštalo 1300 dinara.

Prirodnjacki centar Svilajnac

U dino parku se nalazi i deo za manju decu koji je kao igraonica, deo sa peskom gde oni imaju priliku da iskopavaju kosti i budu istraživaći, mali dinosaurusi na koje mogu da se penju,  kao i  mesto gde mogu da se igraju sa igračkama, da crtaju i slažu kockice. U centru se mogu organizovati i rođendani a i sam centar često pravi razne događaje na koje možete da dođete.

Uživali smo u svemu, Andrej je bio pod utiskom i naredni dan pa čak i David i Lenka koji nisu mogli da razumeju sve ali i su im se jako svideli dinosaurusi u parku 🙂 Ovo je jedan od odličnih načina da se deci približi svet nauke na zabavan i inovativan način. Mi ćemo sigurno doći još jednom na neki od dešavanja kada se izvode razni eksperimenti sa gostujućim naučnicima i ljudima iz struke.

Da li ste bili u Priodnjačkom centru Svilajnac, kako se vama sviđa, ako niste da li ćete ići, pišite nam slobodno 🙂

 

 

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *