??????????????????????????????????????????????????

Imati bebu je nesto najlepše na svetu i taj osećaj vam niko ne može oduzeti ali pored konstantnog pranja veša, gomile pelena, lišenog sna, plačljive bebe, hranjenja i presvlačenja, i naravno svih onih nabujalih hormona, teško je ponekad ostati normalan i pri zdravoj pameti. Ovo su neke od mojih predloga kako izbeći takvu sudbinu:

??????????????????????????????????????????????????

  • Izadjite napolje svaki dan, makar to bila i jedna kratka šetnja po kraju. Sećam se, kada sam se porodila prošlo je jedno desetak dana od kako sam došla iz bolnice a da nisam izašla iz kuće. Suprug mi je rekao da moram izaći malo napolje (verovatno je primetio da nisam baš svoja, hvala mu na tome). Bebe kada su tako male su u ustvari najbolje za „održavanje“, ne morate svo vreme biti pored njih. Nahranite bebu i narednih najmanje sat vremena ste slobodni da izadjete na svež vazduh i napunite energiju za ostatak dana.

  • Dok beba ne poraste i ne počne da primećuje pa, skoro sve, iskorisite priliku da dok hranite vašu bebu obavljate neku aktivnost za koju načelno nemate vremena. Pročitajte jednu stranu knjige, odigrajte igricu na telefonu ako vas to opušta, rešite ukrštene reči, bilo šta u čemu uživate a ne radite sada kada za to nemate vremena.

  • Upoznajte i družite se povremeno sa ostalim mamama. Divno je upoznati grupu mama koje imaju bebe istih meseci kao što je vaša. Ako mislite da vaša beba radi nešto čudno, poslušajte ostale mame biće vam lakše i možda vidite da u stvari vaša beba ne radi nista što druge takođe ne rade. Ako ste imali izliv emocija, plakali ste bez nekog razloga i sada se osećate glupo zbog toga, kada popričate sa drugim mamama shvatite da su to u stvari skroz normalna stanja. U mom okruženju nisam imala drugarice koje su mame pa nisam imala sa kim da razmenim iskustva, ali sam zato pričala sa onima koje su u parku. Pa tako, sednete na klupicu dok vaše bebe bezbrižno spavaju  razmenite koju reč i dogodovštinu i odmah vam je lakše

  • Čitajte neku knjigu koja se bavi roditeljstvom ili neki vodič za mame. Ja sam izabrala da čitam „Šta da očekujete u prvoj godini“. Odlična knjiga, detaljna i praktična, puna informacija koje vam mogu biti od pomoći.

  • Odspavajte. Kad god beba spava pokušajte i vi. Ako imate neka nedovršena posla u kući, to može da sačeka i da se obavi kasnije, iskoristite da što više odmarate kada je to moguće. Nećete biti od nikakve pomoći ni sebi ni bebi ako ste mrzovoljni i stalno neispavani. Moj suprug je tada radio po ceo dan, što znači da je sve bilo na meni pa opet sam maksimalno koristila da nadoknadim san izgubljen preko noći.

  • Ovo će možda zvučati smešno ali neke mame se stvarno ne kupaju, ne oblače, misleći da za to nema vremena sada kada je beba tu. Ali, gde ima volje ima i načina. Ja sam mog sina stavljala u tkz. njihalicu dok sam se tuširala na sred kupatila da ga imam na oku svo vreme, isto tako i kada sam sušila kosu. Veoma često bi zaspao od zvuka fena. Kada beba postane svesna svoje okoline možete se i zabavljati dok se kupate da biste održali bebinu pažnju. Sakrivajte se iza zavese za tuširanje pa se iznenada pojavite, ispuštajte smešne zvuke, pevajte i pričajte vašoj bebi.

Postati mama po prvi put nosi sa sobom bezbroj pitanja kako nešto stići i uraditi, međutim kada shvatite da su ovo na početku samo mali problemi i obaveze sa kojima će te se susreti i vi i vaše dete tokom njegovog odrastanja, onda i nije toliko teško obavljati ih. Mala doza humora i jedan veliki udah na početku dana, i druženje sa vašom bebom može da počne.

 

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *