Alternativa grickalicama

Pre neki dan šetala sam se sa svojim sinom u parku i pored nas je prošla mama sa dvoje dece uzrasta do četiri godine. Ono što mi je privuklo pažnju na baš tu mamu i baš tu decu je što su grickalili čips i pili Coca-Colu. Drugi neki dan, vidim mamu kako kupuje pljeskavicu u obližnjem kiosku brze hrane svom sinu od tri godine i to u vreme ručka. Malo je reći da sam bila šokirana tim prizorima i da me je tako nešto bacilo u razmišljanje zašto roditelji svesno daju svojoj deci hranu koja može direktno da utiče na to kako će se njihovo malo telo razvijati i da li će jednoga dana biti zdravi ljudi.

Da, čula sam i razne moguće odgovore, dok sam pričala o ovoj temi sa svojim bližnjima, da možda ta deca neće da jedu ništa drugo pa onda neka jedu bar nešto. Ako pođemo od toga da mi, roditelji, izgrađujemo ukuse koje će dete usvojiti u svojoj ishrani, onda ovakav odgovor momentalno otpada, jer ono ne može da zna da takva hrana postoji dok je ne dobije od nas.

Alternativa grickalicama

Naravno da će naša deca doći u dodir sa slatkišima i raznim grickalicama ( prvi put sigurno u jaslicama, torta na rođendanu i td. ) i to ne možete izbeći,međutim ono što se može izbeći je da takvu hranu dobijaju od vas, da im to postane obrazac i da zdrave obroke ili ručak zamene ne zdravim girckalicama. Roditelji veoma često i ne znaju šta od te kupovne brze hrane može da naudi zdravlju njihove dece. Dosta raznih flipsija, grisina i pereca sama po sebi nemaju ništa štetno, ali premazi, dodaci ukusa i načini na koji se tretiraju u završnoj fazi su ono što ne valja i to je čista hemija. Bolje i da sami napravite neki keks nego da kupujete.

Izbor zdravih gricaklica je ogroman samo je potrebno malo zagrebati ispod onoga što nam se svakodnevno servira kao nešto podrazumevajuće i nešto što nema svoju zamenu.  Navešću  neke moje predloge kako da nezdravo zamenite sa zdravim:

 • Umesto grisina , pereca i sličnih grickalica, idite u prvu obližnju prodavnicu zdrave hrane i naći ćete isto to samo bez ikakvih dodataka, aditiva, masnoća i pritom napravljeno od zdravih žitarica. Nećete verovati koliko je to ukusno i zarazno ponekad jesti.  Možete i samo napraviti nešto, dodati rendano povrće i iseći da vizuelno podseća na grickalicu, tako će se vaše dete najlakše odlučiti da proba.

 • Umesto mlečne čokolade i proizvoda od iste koji se relamiraju inače za decu ( to mi nikad neće biti jasno ako znamo da je mlečna čokolada najmasnija od svih i puna šečera) dajte detetu kockicu crne čokolade. I to samo ako je vaše dete već naviklo na ukus čokolade, ako nije do sad ni probalo čokoladu onda nema potrebe da mu dajete uopšte čokoladu, bar ne do treće godine. (Da, deci stvarno čokolada ne treba)

 • Nemojte deci kupovati sokiće, napravite ih sami ili napravite čaj sa medom koji ćete rashladiti i imaće isti ukus kao sok.

 • Suvo voće je takođe odlična zamena za nešto slatko

 • Što se tiče lizalica,bonboni gumenih i ovih običnih, to im nemojte nikad dati. Ja evo ceo dosadašnji život živim bez toga i stvarno ne vidim razlog da to jedem ( naravno da sam probala). Puno šećera, goji i kvari zube.

 • Kao dodatak svemu ovome što uzimam kao podrazumevajuće ( ali nije na odmet spomenuti) bar jedna užina mora biti voćna.

Zapamtite,  deca jedu ono što im mi dajemo, ono što vide da mi jedemo, usvajaju naše navike u ishrani brzinom svetlosti. Ako ste imali pre naviku da vam na stolu u dnevnoj sobi stoje bonbone i po neka gricaklica, zaboravite na to kada je dete u kući. Šta fali, možda je vreme i da sebe malo promenite ako do sad niste. Neka vam vaše dete da povod da se i vi zdravije hranite a vi vašem detetu budite najbolji primer.

 

Komentari

comments

 • Reply Tamara Vucicevic December 19, 2014 at 10:35 pm

  U potpunosti se slazem!!! Kao sto sam vec rekla, imam cerku od tri godine I sina od sest meseci… slatko je “pocela” da dobija posle prvog rodjendan I to BUKVALNO samo kad je neki praznik ili ako odemo kod nekoga. Dete ni ne zna redovno sta su slatkisi do te mere kad sad odemo do nekoga a ima na stolu jede ko sumanuta :), sva sreca pa je to vrlo retko… inace sam joj kod kuce uvek servirala u onaj mali tanjiric sa pregradama suvo voce I neke semenke za grickanje sto je I zdravo samo po sebi. U zadnje vreme sam joj malo I sankcionisala jer je pocela da brljavi sa jelom… sto posto ste u pravu, to I ja uvek kazem da ne mogu oni znati I hteti nesto sto nikad nisu probali… pozdrav

  • Reply Ljubica Bildi December 20, 2014 at 11:44 am

   Šteta je samo što je malo roditelja koji vide koliko štete nesvesno naprave svom detetu od samog starta

 • Reply Jovana July 29, 2016 at 11:28 am

  Uglavnom si u pravu za sokove, cokoladu, bonbone i vecinu industrijskih grickalica! Sto se tice suvog voca, treba biti oprezan, jer je najcesce puno veoma stetnih sulfita (kao i suve kajsije koje su na tvojoj fotografiji-vidi se po boji da su napumpane otrovima, jer prave suve kajsije su braon boje, a ne narandzaste). Sokove ne treba uopste piti, vec samo jesti voce. Deci nije potrebna tolika kolicina secera. Flipsiji i grisine najcesce imaju aditive u sebi, a gotovo nimalo zaista hranjivih sastojaka. Kolicina soli koju sadrze takodje je stetna po zdravlje. A to sto nesto dolazi iz prodavnice zdrave hrane (ime koje samo u Srbiji postoji?!) ni u cemu nije garant kvaliteta ni dobrog uticaja na zdravlje. Treba proveriti svaki pojedinacni proizvod, a narocito ako je ‘zarazan’. I na kraju, nije lose predloziti konkretne zdrave zitarice, narocito kada znamo da u kojoj je meri problematicna psenica zastupljena u prosecnom srbijanskom tanjiru iz prostog razloga sto je narod siromasan.

 • Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *