porodični ručak

Period kada se roditelji odlučuju da deci daju iste obroke koje prave i sebi je uglavnom oko druge godine. I ako Andrej jede sve mi smo skoro do njegovog drugog rođendana posebno spremali za njega, posebno za ostatak porodice, mada mislim da je to bila više navika nego potreba. Pošto on ide u jaslice, tokom radne nedelje nismo imali problem sa tim šta spremiti za užinu i večeru, međutim kada dođe vikend, ponekad se dešavalo da nam ponestaje ideja za njegov jelovnik. Predpostavljam da sve vas koji ste po prvi put mama i tata ista stvar ponekad buni i brine. Baš iz tog razloga želim da vam dam neke ideje tj. jedan od naših predloga za vikend jelovnik.

  • I dan vikenda

Doručak: Prženo jaje, kajgana, na vrlo malo masnoće po mogućstvu prženo na masti ili kuvano jaje; Čaša jogurta

Užina:Voće

Ručak: Kuvano sočivo

Sočivo možete kupiti u zdravoj hrani, organsko ili obično. Recept za jelo je slično kao i kada kuvate pasulj i u zavisnosti šta dodajete u njega može imati više varijanti. Iseckate glavicu crnog luka, stavite sočivo i nalijete sa vodom. U ovo možete dodati integralni pirinadž, krompir, šargarepu, zavisi od želje a takođe može biti i sa mesom. Kuvajte dok sočivo ne bude gotovo. Dodajte začine ali ne preterujte, bolje da vi kasnije sebi dodatno posolite nego da dete jede suviše slano jelo.

kuvano sočivo

Užina: Banana sa malo meda

Večera: Sutlijaš

  • II dan vikenda

Doručak: Parčići skuše sa kiselim mlekom i hleb

Užina: Cherry paradajz

Ručak: Sarmice od zelja

Smesa za punjenje je ona standardna kao kod obične sarme, malo crnog luka, mleveno meso, pirinadž i cačini. Zelje očistite i skuvajte pre nego što počnete sa zavijanjem sarmica (listove kuvajte vrlo kratko tek da omeknu).

Užina: Voće

Večera: Projice sa sirom

Napravite ih od kombinacije kukuruznog i pšeničnog brašna a u njih možete da dodajete šunku, povrće, masline, sir, zavisi šta trenutno imate ili volite, varijante peciva su velike.

Projice sa sirom

Ovo je samo jedan od primera jelovnika čisto da dobijete ideju, sve ovo i kod nas varira, nekad se dešava da od ručka ostane hrana pa se to iskombinuje sa nečim za večeru (nekada to bude i čorbica od ručka) a nekad to bude samo palenta sa sirom, sve zavisi.

Važno je da dete dobija raznovrsnu ishranu da ima redovne voćne užine i naravno ako jede sa vama za ručak potrudite se da je to što spremate za celu porodicu što zdravije i sa što manje masnoće i jakih začina, pri tome mislim na ljuto i slano.

Prijatno i uživajte u zajedničkim obrocima 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *