puzzle

Kada je Andrej krenuo da uči da puzi to je izgledalo krajnje smešno, više je plivao na suvom nego što je puzao, znali smo da ga spustimo na pod i to na parket što mu je dodatno otežavalo kretanje ali je dobra vežbica za brže savladavanje puzanja. Pošto je u tom periodu dosta vremena provodio na podu, uvek me je brinulo da li je dovoljno čisto jer je znao da spusti i glavu kada se umori. Da bih koliko toliko držala pod kontrolom čistoću, kupila sam one puzzle za pod što su od sunđera i spojila ih u kvadrat tako da to bude njegov deo sobe gde će se igrati. Kada je sve to prošlo i puzzle u stvari postale jedna smetnja na podu,  sklonili smo ih i stavili u ostavu zaboravivši na njih neko vreme, do pre par nedelja.

Jednog dana dok sam sređivala sobu, razmišljala sam šta to Andrej ima od igračaka a što je kupljeno totalno bespotrebno ili suvišno jer ima sličnu igračku i setila se tih puzzli i to da ih niko nije pomerio više od godinu dana sa mesta na kojem smo ih spakovali. A onda mi je palo na pamet da one možda mogu biti upotrebljene na totalno drugi način, nikako mi nije bilo jasno zašto nismo nešto dodatno sa njima uradili, sem što smo ih brzo spakovali i sklonili.

Danas bih htela da podelim sa vama  na koje smo mi sve kreativne ideje došli u igranju sa puzlima, neke zabavne a neke i edukativne u isto vreme.

 • Učenje pojmova na puzzli

Puzzle koji mi imamo, na sebi ima motive raznih životinja tako da smo ceo puzzle spojili u jedan kvadrat a Andrej je imao zadatak da pokaže na polje gde se nalazi tražena životinja (u tekstu se nalazi i video :))

puzzle

 • Pravljenje tunela

Napravite razne vrste tunela ili prepreka kroz koje će dete da prolazi ili preskače. Trosenje eneregije na maksimumu, bar znate da će se lepo umoriti pred spavanje.

puzzle

tunel od puzzli

 • Dvorac i kućice

Svako dete voli da se negde zavuče, pa zašto da ne i ovde.

puzzle   puzzle

 • Putići i stazice

putić od puzzli

Napravite neku vrstu putića ili ograde pa neka se dete provlači između. Ovo je odlično za bebe koje puze da ih stimulišete da to više rade.

 • I ostale ludorije 🙂

pika boo

puzzle

puzzle

puzzleKao što vidite ideja za igranje ima dosta, na vama je da se setite kojih još, možda vam i vaše dete u tome pomogne sa nekom njihovom idejom spajanja pazzli ili igranja. Njihov “mali” mozak ipak drugačije gleda na stvari oko sebe, možda se i iznenadite šta im sve padne pa pamet.

Komentari

comments

 • Reply Jasmina March 17, 2014 at 11:56 pm

  Odlična ideja! I odličan blog!
  Mi smo još mali, ali se nadam da ćemo uskoro moći da se igramo i na ovaj način.

  • Reply Ivan Bildi March 20, 2014 at 10:07 am

   Hvala, Jasmina, drago mi je da Vam se sviđa.

   Vreme prolazi brzo, dok se okrenete nećete više biti mali 🙂

 • Reply Dragana October 23, 2014 at 10:04 am

  Mi ih imamo sa slovima, a posto smo jos mali za ucenje slova, tuneli i garaze su super. Osim toga Strahinja ih stavlja na glavu i glumi jelena sa rogovima od puzzli. A Teodora ih rucka 😀

  • Reply Ljubica Bildi October 23, 2014 at 10:06 am

   Sa decom nikad dosadno 🙂

  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *