plivanje u trudnoći

Kada sam prvi put zatrudnela sa Andrejem bila sam već uveliko u dobroj fizičkoj kondiciji i trudnoću sam provela radeći, imala sam energije i stalno sam bila u pokretu do samog kraja trudnoće. Sada, kada sam trudna po drugi put i to sa dve bebe u stomaku, nije ista situacija kao pre. Iako se dosta krećem i sa Andrejem trošim energiju, ne mogu reći za sebe da sam u kondiciji, čak naprotiv, dosta sam umorna i troma.

Slušajući jedan dan televizor, kao poručeno za mene išla je informacija da na Starom Difu u toku marta meseca je akcija u vidu besplatnih termina vežbanja i plivanja za trudnice. Videla sam ovo kao odličnu priliku da se malo pokrenem i odmah sam otišla na internet da pogledam detaljnije i saznala da se radi o tri termina nedeljno i da je potrebno pre nego što dođete, saglasnost ginekologa da smete na takvu vrstu aktivnosti. Za par dana od tada sam imala zakazano kod svog ginekologa pa sam iskoristila taman da uzmem potvrdu. Ova trudnoća se za sada odvija kod mene normalno (tek sam ušla u četvrti mesec) tako da sam dobila potrvdu od svoje doktorke da smem da idem.

akcija1_lrg

I tako sam se ja juče pravo sa svojih obaveza (obučena totalno neprikladno za bazen ali ko to gleda 🙂 ) uputila na Stari Dif. Bilo je nas par tudnica, tačnije pet, što je bilo dobro jer se vežbe izvode u malom bazenu i nismo se gurale. Ceo program se sastoji od laganih vežbi koje se izvode polako, prvo za ruke zatim i za noge a između vežbi se pliva par krugova prsno. Zašto je bitno da je prsno pljivanje (znate ono kao žaba), zato što su pokreti tada najsmireniji i ne smetaju kretanje tela kroz vodu, pritom ruke ne podižete iznad glave, kao npr. kod kraul stila, što znamo da nisu dozvoljena takva vrsta istezanja u trudnoći. Svo vreme sa vama radi trener koji vodi tok vežbi. Za tih sat vremena koliko traje termin je sasvim dovoljno da osetite da je vaše telo bilo u pokretu, da je nešto radilo, a da nemate umor kao da ste išli na neke druge vežbe. Ja sam se osećala posle svega odlično i sa totalno “napunjenom baterijom”.

U razgovoru sa trenerom sam saznala da je voda i vežbe koje se tu rade odlična za prevenciju proširenih vena i tromboze koja se često javlja u trudnoći kao i svima nam poznatih bolova u leđima i krstima. Takođe je dobro za održavanje kompletne kondicije tela i mišića, pa što da ne i telesne mase (sigurno ni jedna trudnica ne želi da se ugoji više od potrebnog) kao i nekih težih oboljenja kao što su dijabetes, hipertenzija.

Mirovanje i ne kretanje u trudnoći nije dobro, naravno ako to nije potrebno zbog održavanja trudnoće onda sve ovo pada u vodu, jer znamo da nas u stvari aktivnost i lagane vežbe pripremaju za porođaj, pa je ovo idealan način da to uradite. Juče u bazenu je bilo trudnica u različitom periodu trudnoće, jedna je bila čak u sedmom mesecu.

Kada istekne ovaj promotivni period u martu mesečna cena je za osam termina 1100 dinara, a za 12 termina je 1300 dinara. Najbolje je ako možete sada dok je besplatno da probate i vidite da li vam odgovara takva vrsta vežbi, takođe ako ne želite ili ne možete da radite sve vežbe, nije obavezno da to i činite. Uostalom, ako vam doktor kaže da smete samo lagano da se krećete u vodi, i to je moguće jer se dogovaraju sa vama i sa onim što vam piše na potvrdi koju ste dobili od lekara. Da naponeme da su vam kupaći, papuče, kapa za glavu i peškir obavezni da biste ušli na bazen.

Zato, ako je vaša trudnoća normalna tj. bez komplikacija i vreme i obaveze vam dozvole, pravac Stari Dif na druženje sa drugim trudnicama.

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *