unicef prvih hiljadu dana

Deca rastu jako brzo, i ovo nije tek tamo neka rečenica koja se tako često ponavlja a da stvarno ne uđemo u njenu pravu srž u njenu emociju u ono što želi da nam prenese.

Koliko nas roditelja se u današnje vreme zapitalo da li smo dovoljno sa svojom decom u njihovim prvim godinama života.  Ja jesam, više puta. Imam troje dece i to pitanje da li sam dovoljno često tu mi stalno stoji kao veliki znak pitanja iznad glave. Deca u prve tri godine života imaju aktivniji mozak za dva i po puta više nego što mi odrasli imamo. Zamislite samo kojom brzinom primaju svet oko sebe , kojom brzinom uče o svom okruženju, sebi i drugima. Iz tog razloga kada čujete da neko kaže polako ima vremena naučiće kad poraste, ne, nema vremena učite ga tada i u tom trenutku. Iskoristite svaki momenat da budete deo njegovog sveta i njegove spoznaje jer svaki trenutak je važan.

Ovo naravno ne znači da treba da radite stvari umesto deteta, treba da budete njihova podrška. Čvrsto sam ubeđena da to što dete doživi u prvim godinama života je duboko usađeno u glavu kasnije odraslog čoveka i da neke odluke koje donosimo kasnije kroz ono tkz. “šesto čulo” imaju konekciju sa tim ranim razvojem, sa doživljajima koje smo osetili i videli kada smo bili mali.

Iz tog razloga je Unicef pokrenuo nacionalnu kampanju pod nazivom “Svaki trenutak je važan” koja ima za cilj da podigne svest i razumevanje među roditeljima, starateljima i stručnjacima o značaju ranog razvoja dece. Pokrenuta je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Kampanja pre svega služi da podseti roditelje i svakoga ko dolazi u dodir sa decom da ono može i treba da ima stimulaciju koja će obezbediti dobre osnove za budućnost.

Iako ima dosta materijala gde se može saznati kako pospešiti detetovo razvijanje mozga u ranom periodu takvih tekstova nikad dosta. Stimulaciju beba od rođenja pa i kasnije posle šestog meseca sam već pisala na blogu u periodu kada su David i Lenka imali toliko meseci i odaziv na te tekstove je bio veliki, mame su mi pisale da sam im dala super ideje jer prosto nekad se i ne setimo da nešto može poslužiti kao stimulans za učenje.

Kada dete nauči da hoda uglavnom tada prestajemo da aktivno mi za njega otkrivamo svet jer ono krene to da radi samo hodanjem i dolaženjem do predmeta koje ga zanima. Međutim tada je idealno da postanete svesni toga šta on želi da otkriva i da imenujete stvari koje pipa ili gleda. Odgovorite na pokušaje vašeg deteta da priča. Postavljajte detetu jednostavna pitanja. Kada su David i Lenka imali periode da sede mirni, što je bilo retko :), u tom periodu sa godinu dana idelano im je bilo da iz kutije izvlače tračice. Sve što je visilo ili imalo rupu bilo je zabavno da se vuče, gura, ubacuje. Lako možete od kutije ili flaše napravite igračku u koju beba moze da ubacuje ili izvlači tračice.

Kada nastupi druga godina dete je spremno za mnogo složenije zadatke i tada razne pazle i kocke stupaju na snagu. Andrej je obožavao i dan danas obožava kocke a u tom periodu smo se igrali slaganje dvenih kocki na razne načine i po šablonu i to veoma često pred spavanje 🙂 David i Lenka sada znaju jako dugo da slažu kocke i da prave razne obliku. Na način kako slažu kocke možete ih pospešiti na komunikaciju o bojama, oblicima ili prosto samo da vam ispričaju šta su to složili i zašto baš tim redosledom.

Unicef se rado obraća blogu mamaitata kada su ovakve teme u pitanju i prihvatila sam da vam prenesem tj. da pokušam da prenesem značaj ovakvih kampanja kao što je ova o ranom razvoju. Svako dete je mali cvet koji zaslužuje kvalitetnu negu i mogućnost da pusti svoje korenje.

Zato budite tu, ljubite ih, slušajte šta imaju da kažu, gledajte kako se nose sa osećanjima koje doživljavaju po prvi put, kako rezonuju stvari, kako sklapaju rečenice, budite tu.

 

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *