moj prvi zalogaj

S vremena na vreme se bavim temom kao što je ishrana beba i male dece i u svakom svom tekstu ću vam uvek reći isto. Najbitnije je da od samog starta dete usvoji zdrave navike u ishrani. Vaš odnos prema hrani se direktno reflektuje i na odnos vašeg deteta prema istoj kako u ranoj dobi tako i kasnije u životu.

U ovome se slaže i tim ljudi koji je napisao knjigu “Moj prvi zalogaj” na čijoj sam promociji bila pre par dana. Izdavačka kuća Finessa je u saradnji sa centrom dr.Gifing izdala svojevrsan vodič kroz dečiju ishranu od samog starta pa do školskih dana.

moj prvi zalogaj

Knjiga o ishrani stvarno ima dosta međutim ova knjiga se izdavaja po mnogim stvarima koje se meni jako sviđaju. Pročitala sam je za jedan dan jer je pitka i na vrlo logičan način objašnjava loše i dobre strane namirnica koje konzumiramo. Pre svega nas uvodi u deo kako naš organizam funkcioniše i šta se kada izlučuje u našem telu. Beba u maminom stomaku počinje da razlikuje ukus plodove vode u zavisnosti od ishrane majke već od 15 nedelje, onda zamislite koliko je bitno da se i kao trudnica hranimo pravilno.

moj prvi zalogaj

Pitanja kao što su da li je beba dovoljno jela i šta raditi sa decom koja su izbirljiva po pitanju namirnica su takođe obrađena u jednom delu i što je najbitnije daju i neke smernice kako da promenite stvari u svoju korist i u korist vašeg deteta. Kako nagovoriti dete da proba neku namirnicu? Odgovor je u ovoj knjizi. Abeceda namirnica sa savetima na koji način ih pripremati, kako ih čuvati kao i koja hrana se kombinuje sa kojim začinima je deo koji je jako zanmimljiv i saznala sam dosta stvari koje nisam ni mislila da mogu da se kombinuju.

moj prvi zalogaj

Roditelji čija se deca bore sa metaboličkim problemima  kao što su dijabetes, celijaklija kao i sa netlerancijom na hranu ili nekim alergijama znaju koliko je teško doći do informacije šta je za njihovo dete dobro i kako da im pripremaju obroke. Ova knjiga je odličan vodič za baš takve probleme i sadrži u sebi predlog jelovnika i koje namirnice su dozvoljene i u kojoj količini.

Za kraj je napravljen predivan šareniš raznih obroka sa fantastičnim idejama serviranja koje će vaše dete privoleti da jede i pojede sve iz tanjira 🙂 Kašice za bebe koje po receptima deluju preukusno kao i razne poslastice koje su zdrava zamena za rafinisani šećer.

Knjiga se prvenstveno bavi dečijom ishranom ali s obzirom da su smernice kombinovanja namirnica univerzalne ovo je odličan priručnik da i vi pored vašeg deteta promenite neke možda loše navike u ishrani, u svakom slučaju knjiga dobija od mene preporuku i čak i kada je pročitate celu vraćaćete joj se stalno jer je kao mini kuvar koji se stalno otvara radi inspiracije 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *