sasijte sami

Svi volimo plišane igračke i lično ne poznajem ni jedno dete koje nema bar jednu. Svo troje moje dece je dobilo za rođenje posebne upokovane plišane mede i njih čuvamo kao njihove prve darove. Međutim, ja sam uvek volela malo drugačije lutkice i oduševim se kada vidim da neko ume da sašije lutke za decu koje odskaču od santardnih koje viđamo svuda i sva deca imaju.

Iako ne umem da šijem poželela sam da sama napravim nešto za moju decu, neku mekanu igračku koju mogu lično da im poklonim. Andrej voli ale i razne mala čudna stvorenjca, čitamo i knjigu na tu temu pred spavanje tako da je moja odrednica bila upravo to, čudovištanca koja sus latka na svoj način.Verujem da većina vas ako zna da ušije bar dugme može i ovo  da napravi. Da biste sami napravili slatku igračkicu sa svoje dete potrebno vam je:

 • Šablon po kome ćete raditi
 • Filc
 • Igla
 • Konac
 • Punjenje
 • Lepak

Šablone možete sami iscrtati na papiru i potrudite se da budu koliko toliko simetrični, a možete i po netu potražiti neke besplatne šablone pa odštampati sliku ili precrtati. Filc je materijal koji je izuzetno zahvalan za ovako nešto i njega možete naći u bolje opremljenim knjižarama ili po radnjama koje prodaju materijale za tepih i slično. U knjižarama ćete neći već isečen filc u A4 formatu.

Kada ste pripremili šablon prenesite ge blago na filc i isecite dva ista dela. To vam je telo vaše igračke. Sve što želite da dodate na telo, oči usta i detalje pripremite pre početka šivenja i pogledajte kako prvo sve izgleda pa tek onda krenite da ušivate. Opcije ušivanja materijala su različite ja sam izabarala najlakšu moguću tako da možete vi da ponovite postupak. Prvo ušijte oči sa klasičnim šavom a pre toga ih pričvrstite sa špenadlama za materijal. Krenite od pozadi da provlačite iglu pa zatim od napred malo dalje i preko ruba oka opet da igla izadje pozadi. Tako ceo krug do kraja.

Dekoracije koje sam kasnije dodala su nalepljene jer su sitne i iziskuju dosta vremena da se opšiju pa sam se odlučila da ih tako pričvrstim. Naravno vi ako želite opšite ih koncem na isti način kao i oči. Kada ste sve dodali vreme je da se prednji deo tela spoji za pozadinom tj sa drugim delom koji ste isekli na početku. Šav koji ćete korsititi ovde tj. onaj koji sam ja odabrala je porubni šav. Spojite sve špendalama da se ne bi pomeralo i da biste dobili ravne ivice. Kroz prednji deo provucite iglu, zatim na istom mestu gde ste uboli iglom prvi sloj ubodite i drugi pa kroz prvi. kako povlačite konac videćete da se stvara otvor, nemojte do kraja zaztezati nego kroz taj otvor provucite iglu i zatim zategnite, ponovite postupak ali tako što ćete svaki naredni provlačiti kroz obe tkanine, samo ovaj prvi se razlikuje na samom početku.

Jako važno, nemojte do kraja ušivati igračku nego ostavite na jednom delu otvor kroz koji ćete ubacite punjenje. Materijal za punjenje možete naći po radnjama koje prodaju tkanine ili koje prodaju jastuke i dušeke i nije skup. Dobro napunite igračku da se sve zategne a zatim završite ušivanje otvora. Rub završavate tako što ćete poslednji da uradite dva puta jedan preko drugog a zatim kroz njega i malo dalje kroz igračku provući iglu. presecite konac tik uz igrački i gotovi ste.

Prvu koju sam napravila je plavo  čudovištance i ja sam baš zadovoljna kako je  slatko ispalo. Andreju sam odmah taj dan dala i evo sada spava sa njim. Nazvao ga je nekim imenom koji ne mogu čak ni da ponovim 🙂 David i Lenka su takođe dobili po jednog i svako ima svog.

Starijoj deci možete čak dati da i sami malo odrade neki šav. Ako želite da ih naučite da jednog dana sami sebi ušiju dugme ovo je prilika da kroz igru i mogućnost da sami sebi nešto naprave to i nauče. Takođe na ovaj način drugarica drugarici može dati najoriginalniji poklon za rođendan.

Ako se odlučite da se oprobate u šivenju za svoje dete i imate problem sa šavovima, slobodno mi pišite pa ću vam detaljno pojasniti kako da ih uradite. Nadam se da vam se svidela ideja i da ćete se oprobati u ovome, kačite slike u komentarima na blogu kako je vama ispalo i na koju ste ideju došli u izradi 🙂

Ako se ne vidi dobro u videu sve tri varijante koje sam napravila. posetite instagram profil @mamaiatatars i pogledajte kako izgledaju.

Komentari

comments

 • Reply Milica October 29, 2016 at 4:22 pm

  Svi clanci su ti fantasticni, svaka cast?Mnogo lepih ideja za igru sa decicom, korisnih saveta…Inace sam lezala sa tobom u sobi nedelju dana dok si bila trudna sa Davidom i Lenkom, takodje zbog prevremenih kontrakcija, i gle slucajnosti posle tebe sam rodila decaka kome sam takodje dala ime David?Stvarno sve pohvale, sa nestrpljenjem cekamo nove tekstove?

  • Reply Ljubica Bildi October 31, 2016 at 12:12 pm

   Hvala Milice, pozdrav veliki za tebe 🙂

  Leave a reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *