Rosa škole roditeljstva

Verujem da dosta mama kada ostanu trudne imaju milion pitanja i podpitanja, ja sam u prvoj trudnoći bila pokretna enciklopedija trudnoće 🙂 Čitala sam gomilu stranih i domaćih knjiga, upijala sve moguće tekstove o trudnoći, porođaju i prvoj nezi sa bebom. Radoznala sam po prirodi i ako me neka tema baš zainteresuje istražujem je do detalja a prva trudnoća je meni tada bila glavni fokus. U bolnici u kojoj sam ja htela da se porodim tada je postojala škola roditeljstva i naravno da sam se odmah prijavila. Doći u dodir sa drugim trudnicama i sa stručnim osobljem daje veliku podršku i dozu sigurnosti, pogotovo što tada nisam imala nikoga u mom okruženju da je trudan ili da je prošao kroz trudnoću.

Pre dve godine i malo više sam saznala da kompanija Rosa od svake kupljene flaše vode od 1.5L odvaja jedan dinar za otvaranje škola roditeljstva i naravno prve školice su veome brzo bile otvorene po većim i manjim mestima. Bilo mi je drago što takva vrsta upoznavanja sa trudnoćom i svemu što dolazi tokom i posle nje postaje deo svakodnevnice svake trudnice, pogotovo to mislim za manja mesta jer mi se uvek činilo da tu nedostaje dodatne podrške i dovoljno znanja i spremnosti za pitanja trudnica i porodilja iz manjih sredina. Oslanjati se na priče naših majki i baka nije uvek loše ali vremena se menjaju i treba se informisati o trenutnom stanju i načinu porođaja i pre svega nezi bebe.

Razlog zašto sam prihvatila da vam pišem o Rosi i njihovoj kampanji i spremnosti da budu društveno odgovorni jeste što sam ja sa Rosa vodom imala razne dodire koja u meni imaju duboko emotivna sećanja. Prvi gutljaj vode koji sam popila posle prvog porođaja je bila mala flašica Rosa vode, voda koju sam pila kroz celo održavanje blizanačke trudnoće u bolnici je bila Rosa voda, David i Lenka su dobijali svoje adaptirano mleko spremljeno sa Rosa vodom…Tako da mogu slobodno reći da Rosa vodu smatram kao neraskidivi deo sećanja na događaje trajno urezane u moju memoriju. 

Zato smo i otišli u jednu od Rosa škola roditeljstva i to u Batočini da bi vam donekle dočarali kako izgleda takva jedna prostorija i šta sve trudnice mogu saznati u školi. Posebno bih izdvojila vežbe disanja koja ako usvojite kao svoju mantru mnogo pomažu da ne samo to primenite na porođaju nego da budete u svakom trenutku prisebni i svesni svega što vam se dešava. Doktori i sestre koji su bili takođe prisutni taj dan tu sa nama su nam rekli da im se trudnice javljaju posle i da dobijaju uvek pozitivne komentare na ceo program i da se sa drugom trudnoćom opet vraćaju u školu da bi se prisetile svega i obnovile znanja.

U protekle dve godine, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i uz veliku podršku građana Srbije otvoreno je 10 škola roditeljstva i to pored Batočine gde smo mi bili u poseti, u Vranju, Ubu, Požarevcu, Kuršumlji, Surdulici, Sjenici, Svilajncu, Srpskoj Crnji i Bojniku. Sledeće godine se otvara još 10 novih škola i to u Bečeju, Boljevcu, Bosilegradu, Dimitrovgradu, Koceljivi, Nišu, Užicu, Opovu, Rumi i Vršcu.

Niko vas nikad neće stvarno pripremiti za sve što vas čeka kada postanete roditelji ali ovakve školice doprinose spokojnijem roditeljstvu i osnažuju vas da vi to možete i da ste sigurni u odluke koje donosite i to je i kompanija  Rosa prepoznala kao veoma bitan deo u nastajanju jedne mame i jednog tate 🙂

Da li ste i vi bili u nekoj od ovih školica, da li su vam pomogle i da li ste upoznati sa aktivnostima Rosa kompanije? 🙂

Tekst je pisan u saradnji sa kompanijom Rosa

 

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *