decije igre

Doba je godine kada većina nas odlazi na more ili bar putuje češće negde u prirodu. Kada putujemo sa decom uvek se postavlja pitanje kako ih zabaviti na putu ili na mestima gde se prave odmori. Česta pojava i prvi izbor većini roditelja je da posegnu za nekim od uređaja kao što su mobilni i tableti da bi se dete zaokupiralo i izdržalo duže put. Ne kažem da je to loša opcija ali je ne smatram jedinom, pogotovo kada se stane negde na kratko i odmara.

Naši klinci često spavaju u autu kada se voze ali znamo svi da to ne može trajati stalno ostatak puta kada su budni rade sve i svašta i igramo se svega što se setimo u tom trenutku, neke od igara za vreme puta sam opisivala u jednom od tekstova prošle godine a sada želim da tu kolekciju igara dopunim i ovim tekstom 🙂

Ovaj put smo pravili male setove koje sam i sama pronašla na netu i htela da isprobam sa decom da vidim da li deluju i kod nas su najbolje prošla sledeća tri primera igara:

  • IKS OKS

Da biste napravili iks oks igru za poneti potrebno vam je jako malo materijala, naša verzija izgleda ovako. Kupila sam jednu od onih malih platnenih vrećica i na nju nalepila trakice koje prave šablon za igru iks oks. Za znake iks i oks sam iskoristila kamenčiće na kojima su markerom ispisani simboli. Namerno sam izabrala kamenčiće jer svako dete voli kamenje i lako mogu sa njima manervisati svojim malim rukama. Kada završita igru samo ubacite kamenčiće u vrećicu i ponesite sa sobom. Ako nemate kamenje možete upotrebiti i dugmiće u dve boje od koje će svaka boja predstaviti iks ili oks, ili čepove od flašica. Možete napraviti to na bilo koji način koji vama odgovara i u zavisnosti šta imate od materijala.

  • MINI LEGO SET

Za ovo su vam potrebne, logično, lego kocke, metalna kutija i lego podloga na koju se stavljaju kocke. Metalne kutijice raznih veličina možete naći kod kineza ili u nekoj knjižari. Ako ne želite da kupujete metalnu kutiju možete iskoristiti neku plastičnu, bitno je da ima poklopac pošto na poklopac treba da zalepite podlogu za igru a u kutiju da stavite razne lego kockice, čikice i sve ostalo sa čime dete voli da se igra. Iz kutije se vade kocke i slažu na podlogu, kada se završi igra sve se vrati u kutiju. Ovo je jedan od odličnih načina da kocke ostanu u kutiji i ne pogube se.

  • SLAGANJE OBLIKA

Potrebne su vam kartice koje možete napraviti od kartona ili nekog čvršćeg papira na koje ćete nacrtati razne šablone za sklapanje uz pomoć raznih geometrijskih oblika koje su takođe i raznih boja. Iseckajte od kolaž papira oblike koje ste pre toga nacrtali i sve to stavite u malu kutijicu, mi smo imali metalnu. Kao što sam nešto slično predstavila u prethodnom tekstu sa sklapanjem lego kocki tako isto je i sada sa kolaž oblicima.

Sve tri igre trpe modifikaciju ako prvobitni oblik igre dosadi 🙂 Za pravljenje svega nije potrebno mnogo truda ni materijala, verovatno sve već imate u kući potrebno. Nadam se da će se deci svideti bar jedna od ovih igri i da ćete moći da popijete bar kafu na odmoru dok se dete igra 🙂

Pišite nam slobodno u komentarima ako i vi imate neku zanimljivu igru za poneti na put a vaše dete voli da se tako zanima 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *