hobotnice cudesnice

David i Lenka su prevremeno rođene bebe i to sigurno znate jer često pominjem 🙂 Zahvaljujući grupama podrške na Facebooku sam ceo taj period ležanja u bolnici i kasnije kada su se rodili prebrodila lakše nego da sam kroz sve to prolazila sama.

Moja deca su jako malo bila u inkubatoru i kratko hranjena na sondu ali sam pored njih videla bebe koje su u mnogo kritičnijem stanju i roditelje koji ne mogu da urade ništa sem da sede pored i to na kratko koliko je dozvoljeno i misle pozitivno da će se njihova beba izboriti sa svim izazovima i izaći odatle kao pobednik. U daleko razvijenim zemljama od naše, cela ta podrška roditeljima i vreme koje provode sa bebom i način na koji ga provode je drugačiji i roditelji imaju više slobode i prvenstveno mogućnosti da budu sa bebom.

Iz tog razloga želim da vam ukažem na jednu divnu akciju koja traje trenutno kod nas a prenosim vam je jer osećam ličnu i društvenu odgovornu potrebu da o njoj pišem. Ako ste ikada gledali bilo kakav video ili tražili slike prevremeno rođenih beba mogli ste sigurno ponegde da vidite i jednu malu igračku, malu hobotnicu koja je bila pored bebe u inkubatoru. Za nju se smatra da pomaže bebama u njihovoj borbi, a kako reći ću vam u daljem tekstu.

Ceo projekat hobotnica čudesnica je počeo prvo u Nemačkoj kao ideja na inicijativu jednog tate, a u Danskoj su se prvi put pojavile, proširilo se na Englesku a kasnije i na ostale zemlje. Kod nas je više puta pokušano da se isto pokrene ali se nisu stvorili uslovi za to. Međutim sada je jedna mama čija se beba nalazi na Institutu za neonatologiju poželela da tako nešto ima i njena beba i na radost svih ta inicijativa je prihvaćena od strane doktora i rukovodstva na Institutu. Za samu vest sam čula u grupama podrške roditeljima, međutim čekala sam zvanično odobrenje da bih vas obavestila. O nekim akcijama koje su bile sprovedene od strane jedne grupe sam vam takođe pisala.

Hobotnice deluju kao slatke igračkice za bebe međutim zašto su one važne i posebne je što jedan krak hobotnice bebu podseća na pupčanu vrpcu pa se beba dok je u inkubatoru oseća kao da je i dalje u maminom stomaku. To je smiruje i tako ne reaguje burno na spoljne uticaje, manje se dešava čupanje sondi i drugih cevčica koje su oko bebe a verujte tih cevčica zna da bude dosta. Da bi ove hobotnice stigle do naših beba na Institutu pre svega zavisi od volontera koji su voljni da te iste hobotnice i heklaju. One moraju biti po određenim standardima urađene, krak mora biti određene dužine kao i glava hobotnice. Na Institutu se sve steriliše i priprema za bebe.

hobotnice cudesnice

Ovu vest su preneli svi online portali naših novina i zvanična je tako da vas i ja pozivam kao mama da ako znate da heklate uključite se u akciju i napravite ove slatke hobotnice čudesnice. Grupa u kojoj možete da se informišete dodatno oko svega i na koji način da ih izradite je Fb grupa heklane hobotnice za prevremeno rođene bebe u kojoj se spontano okupila grupa žena i volontera gde je i mama koja je pokrenula akciju. Ona će za sada primati na adresu gde se trenutno nalazi kod rođaka, sve pošiljke i odnositi na Institut kada se nakupi dovoljan broj hobotnica koje zadovoljavaju precizirane dimenzije pipka, duzine i obima glave hobotnice. Adresu na koju se šalje takođe možete videti u samoj grupi.

Ukoliko želite da budete deo ove lepe inicijative koja se planira da se proširi na sve gradove Srbije  pokrenite svoje vredne ruke za nove male borce kojima je potrebna sva podrška koju mogu dobiti u ovom trenutku pa makar to bilo i preko hobotnice čudesnice 🙂

Takođe možete da pomognete i tako što ćete podeliti ovaj tekst i tako omogućiti većem broju ljudi da vide i uključe se u akciju 🙂

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *