Jaja naslovna

Za par dana je najveći praznik Uskrs i naravno mi smo se i ovaj put potrudili da napišemo i pripremo nešto za vas vezano za ovaj veliki praznik, kao i svake godine. Pošto vam se jako svidela igra za penom za brijanje i bojama, otikrili smo da se sa tim mogu bojiti i jaja i da je efekat koji se postiže isto tako interesantan kao i efekat koji smo postigli na papiru. Dakle, za bojenje jaja na ovaj način potrebno vam je:

  • Pena za brijanje
  • Prehrambene boje
  • Posuda
  • Jaja

Jaja naravno prvo skuvajte i ostavite da se ohlade. U posudu koju ste odabrali za bojenje sipajte penu, a zatim pokapajte boju onako kako vi želite. Možete napraviti razne kombinacije boja, ne mora uvek ista šara biti. Kada stavite boje koje želite da koristite, sa štapićem išarajte tako da liči na kružne šare, tj. šare kao na klikeru. Zaronite jaje u penu i napravite pun krug sa njim da se boja svuda uhvati i jaje bude pokriveno u peni. Ostavite sa strane na papir da malo postoji a zatim blago tapkanjem skinite penu. Tapkanje se pokazalo kao najbolje za skidanje pene jer onda šare na jajetu se ne razmažu nego ostanu takve kako je pokupilo. Ostavite opet sa strane malo jaja da se osuše i posle ih možete tradicionalno premazati uljem da dobiju sjaj. Ako ovu aktivnost budete radili sa detetom, obezbedite se sa rukavicama jer će vaše ruke takođe pokupiti boju dok bojite a prehrambene boje se teško skidaju sa ruku i odeće.

Ovakav način bojenja jaja će vam se sigurno svideti pre svega vačim mališanima, a onaj ko od vas dobije takva jaja na poklon će sigurno biti oduševljen i pitati vas kako ste to uradili.

Najbolje je da koristite bela jaja, boje mnogo lepše izgledaju. Nemojte se brinuti ako kod vas u kraju nemaju gde da se kupe bela jaja jer i ova obična možete lako izbeliti sami kod kuće. Potrebno je da kuvate jaja u sirćetu i vodi razmera 1:1 i to je sve. Boja sa jaja će se lako skinuti i dobićete bela jaja pogodna za bilo koju vrstu farbanja i ukrašavanja.

Ako vas se svideo ovaj tekst, želim da vas podsetim na još neke igre koje smo radili na temu Uskrsa kao što su kapa zečije uši  ili kolaž jaje 🙂

Igrajte se sa vašom decom, ovo je radostan praznik 🙂

 

Komentari

comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *